Proponuję dopisywać cenę w takich ogłoszeniach. Autor wycenia koszty elementów na 12zł i płytkę drukowaną na 2zł. Ktoś to złoży za 20zł? Są święta ale bez przesady Ktoś chętny zrobić mu płytkę za 2zł ?
Quote:
========================================== Ta i dodaje do tej ceny frytki. Za kilka elementów (max 12zł) płytka (2zł) i 70 ? Popierdzieliło chyba? Dziękuje ale nie. ====================
Koszt elementów i montaż to jedno. Całkiem inna sprawa to to, że ten układ nie będzie dobrze mierzyć. Cały układ oparty jest o ATMEGA8, w tym: wewnętrzne źródło odniesienia, wewnętrzny oscylator... Trochę się podgrzeje i będzie pływać aż miło. Pozostają pytania: Co z kosztami związanymi z zakupami? Gdzie koszt laminatu, środka trawiącego, cyny? Montaż i koszty wysyłki gratis? Pozdrawiam
A może zapytam o taki detal jak program? przecież autor wyraźnie na końcu strony napisał, cytuję: "Zamieszczone materiały mogą być wykorzystane tylko dla celów niekomercyjnych." Więc? Szczerze mówiąc nie wiem czy chciałoby mi sie za 100 zł toto robić. Wyjazd po graty, z godzina pracy itp.
Proponuję dopisywać cenę w takich ogłoszeniach. Autor wycenia koszty elementów na 12zł i płytkę drukowaną na 2zł. Ktoś to złoży za 20zł? Są święta ale bez przesady Ktoś chętny zrobić mu płytkę za 2zł ?
Quote:
========================================== Ta i dodaje do tej ceny frytki. Za kilka elementów (max 12zł) płytka (2zł) i 70 ? Popierdzieliło chyba? Dziękuje ale nie. ====================
Jak to mówią "chamstwa nie zniese"
Tragedia.. Niech sam robi, skoro to takie proste. A za 70 to jak za darmo...
Ja zrobiłem taki miernik dla 4-ch napięć, prądu, mAh i temp (dedykowany do testowania do 3-ch połączonych szeregowo ogniw Lion baterii latopów). LCD 4x16. Napisanie i przetestowanie programu zajęło ok.16 h. + koszt oprogramowania. To można zrobić za 100zł, ale przy 100szt
Jakiś czas obserwuję ten dział, myślę, że problemy okołofinansowe stąd się biorą, że ,,młody" kombinuje: DVD z bajerami za 100-150zł to taka zabawka za 100zł to super wynagrodzenie dla projektanta... ale koleś zamów te minimum 100szt. i będzie git.
No sorry ale chciałem żeby wyszło taniej niż kupowałbym kit albo coś w podobię. Jeżeli uważacie że te 100 to minimum to trudno. Podjąby się ktoś wlutowania samych elementów SMD, bo jestem w stanie zrobić cały projekt poza SMD ? Nawet elementy dam swoje tylko proszę nie pisać np. 10-20 zł za 10 elementów. Teraz tak za 70 zł bez wyświetlacza i do tego wysyłka to wyjdzie za całość ponad 100zł, za głupi woltomierz, to wolę wstawić woltomierz i amperomierz analogowy po 8zł sztuka i wychodzi 16 zł.
Kolego grazdanin - niektórych rzeczy po prostu NIE OPŁACA się robić i tak jest w Twoim przypadku. Jeżeli sam nie potrafisz zrobić takiego projektu od początku do końca, to nie ma sensu nikomu tego dawać do zrobienia, bo za tą cenę kupisz sobie pięć takich mierników w sklepie - i to o lepszej jakości i w obudowie.
Niektóre rzeczy są zarezerwowane dla hobbystów - ktoś ma czas i umiejętności i go to bawi robiąc kolejną rzecz dla siebie. Problem ze zleceniami jest taki, że sens istnieje dopiero przy bardzo nietypowych rzeczach lub bardzo drogich.
Tyle w temacie.
P.S. - co do lutowania - znajomy i flaszka i masz zlutowane (tylko przed wypiciem ) albo kup sobie kit woltomierza z elementami nie SMD - będzie git
Ja tylko chciałbym przypomnieć, że tytuł tego działu to " ......Biznes Elektronika" a nie "Zlecenia za grosze" !! Ponadto, kolego grazdanin pomyśl ile godzin zajęło by Ci wykonanie płytki, trawienie, wiercenie, lutowanie, uruchomienie ? I pomnóż to przez średnią stawkę godzinową, tzw. roboczo godzinę ! A przypomnę, że nie wynosi ona 12 - 15 zł/godz bo tyle to można zarobić rozdając ulotki (czyli bez żadnych umiejętności i wiedzy stać jak kołek).