Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bezprzewodowa transmisja danych

DarkStorm 09 Jul 2004 18:12 6229 9
Renex
    DarkStorm
    Level 13  
    zastanawiam sie nad budowa radiowego toru transmisji danych
    aktualnie mam pare prockow polanczonych przez magistrale 1-wire (avr + Bascom) zastanawialem sie czy niedalo by sie tego poskladac radiowo:)
    kabelki niestety niesa za dobre wszedzie sie plancza itp...

zna ktos dobre transceivery (odbior i nadawanie , niemusi byc full duplex) oczywiscie przystosowane do transmisji cyfrowych sygnalow:)
    uklady niemusza byc szybkie do 115 kbods by starczylo:) mysle ze na pasmie 433 wystarczy hyba ze sa na wieksza czestotliwosc:)

jesli ktos jusz budowal cos podobnego niech poda jakies info lub namiary na firme gdzie moge zakupic owe nadajniki radiowe:)

pozdrawiam
    DarkStorm
  • Renex
    WiesiekU
    Level 21  
    Na jaką odległość?
    Nemo
    Level 31  
    Problem nie jest taki prosty, jak się początkowo wydaje. Aby zrealizować transmisję radiową pomiędzy kilkoma urządzeniami będziesz musiał napisać specjalne oprogramowanie. Gotowe transceivery np. firmy Chipcon mogą być ciekawą alternatywą. Jednak Twoim zadaniem będzie chociażby arbitraż linii i wykrywanie kolizji (próba nadawania podczas trwającej transmisji). Wprost podłączyć się nie da, a już na pewno nie poprzez 1-Wire. Zwykle stosuje się transmisje zbliżone do RS-232, lub np. kodowanie Manchester. Niektóre transceivery potrafią coś takiego robić we własnym zakresie. Przejrzyj ofertę Chipcona, RFM, NordIC oraz Telecontrolli. Poleciłbym jednak tą pierwszą.
    Pozdrawiam.
  • Renex
    elektryk
    Level 42  
    Generalnie 115kbit może zapomnieć, uzyskanie 70kbit na układach chipcona jest wielkim sukcesem, a dodatkowo jest to transmisja bez jakiejkolwiek kontroli poprawności danych (na to zejdzie jeszcze kinadziesiat kbit).
    DarkStorm
    Level 13  
    co do odleglosci to przewiduje max 20 M.

zamierzam uzyc protokolu S.N.A.P. wiec z transmisja niepowinno byc problemow predkosc czym szybsza tym lepiej lecz moze byc nawet te 1 kbit.

wyczytalem ze protokol SNAP ma adresowanie (nodes) wiec niepowinno byc problemu z wieksza iloscia :)

najlepiej bym potrzebowal zakupic gotowe moduly gdzie moge podlanczyc rs232 lub cos podobnego do ISP ( z 1-wire zrezygnuje w tym momencie)

po pszeszukaniu sieci znalazlem cus takiego... http://www.emod.republika.pl/tlx401pl.html
    na 433 mhz transceiver do 20kbits.... jest ktos moze juz kto budowal na podobnych modulach ??

jesli ktos zna jakiegos polskiego inportera gotowych modulow do transmisji prosze o namiary:)

Pozdrawiam
    DarkStorm
    Nemo
    Level 31  
    Jak już trafiłeś na stronę E-mod, to zajrzyj tu:
    http://www.emod.republika.pl/tlx2401pl.html
    Moduł pracuje na 2,4GHz, transmisja o wiele większa i sporo zaszytej inteligencji. Wada - cena. Jak ostatnio pytałem były po 16 EURO za sztukę netto + wysyłka. Czas oczekiwania to około miesiąca. Przyznam, że miałem na nie ochotę, ale zabrakło mi gotówki na 2 moduły.
    Pozdrawiam.
    DarkStorm
    Level 13  
    tak te moduly na 2.4 ghz sa super cena no dosyc spora ale osobiscie to na poczatek mi styk jakis prosty modul by sie nauczyc :)

Jesli ktos ma jusz gotowe aplikacje na prockach avr z modulami radiowymi prosze o podeslanie lub kontakt PM :)

ten chipcon ma fajne moduly ale na poczatek to mam procki avr ATMEGA8535-16PI a one sa na 5v niebardzo mnie cieszy fakt ze musze dopasowac sobie napiecia z 5 na 3.6 v (3.3v) teoretycznie diody zenera powinny pomoc ale wolal bym cos co oryginalnie mozna podpiac bez problemu do procka....

Pozdrawiam
    DarkStorm
    SP2QVX
    Level 13  
    Witam Wszystkich
    Mam doświadczenia z CC1000 i TDA5250 zebrane w czasie ponad rocznej pracy zawodowej nad tymi układami.
    W pierwszych fazach testów wykorzystywałem firmowe starterkity dla obydwu układów.

Komunikacja prowadzona jest w paśmie 868Mhz.
    W mojej ocenie znacznie lepszy jest TDA5250 (INFINEON).
    W terenie otwartym uzyskuje się kilkaset metrów stabilnego zasięgu dla TDA5250 dla mocy nadajnika 10dBm i przy poborze prądu 14mA dla nadawania. (CHIPCON) dysponuje znacznie mniejszą mocą wyjściową 5dBm w tym paśmie i dużo wyższym poborem prądu 27mA dla nadawania.
    W moim zastosowaniu znacznie istotniejszy jest zasięg wewnątrz budynku. Urządzenia wyposażone są w proste ateny o długości
    1/4 fali. Praktycznie nie występuje problem z zasięgiem w kilkukondygnacyjnym budynku biurowym. Co ciekawe więcej problemów sprawiają fluktuacje sygnału wynikające z poruszania się ludzi w budynku.
    Prowadzą one nawet do krótkich zaników łączności.

Od strony technicznej TDA5250 jest znacznie bardziej przyjazny pod względem użytych komponentów. Jego największą zaletą jest zintegrowany układ VCO nie wymagający zewnętrznych elementów.
    W przypadku CC1000 okazywało się że tylko cewki niektórych producentów się nadają (pomimo tych samych danych -indukcyjności i dobroci)

Od strony komunikacji z procesorem TDA5250 oferuje 2 interfejsy.
    I2C dla konfiguracji i asynchroniczny interfejs dla przesyłania danych
    Można tutaj dane podawać w różnych formatach np rs232 ale najwyższą czułość odbiornika uzyskuje się dla formatu manchester. Maksymalne transfery to 76kb. W opisywanym zastosowaniu używam 4kb (również ze względu na czułość odbiornika.
    Kolejną zaletą TDA5250 jest wbudowany przetwornik A/C dla pomiaru poziomu sygnału odbieranego. Poziom sygnału odbieranego odczytujemy w jednym z rejestrów za pomocą interfejsu I2C.
    Układ TDA 5250 może być zasilany od 2,1V do 5V więc nie występują problemy w dopasowaniu poziomów logicznych.
    Oczywiście występują odmiany tych układów na inne zakresy (315Mhz i 433Mhz)
    Na stronie http://www.infineon.com/cgi/ecrm.dll/ecrm/scripts/prod_cat.jsp?oid=-9473
    są dane tych układów. Polecam również programik do pobrania z podanego linku służący do konfiguracji i testów tych układów
    Program steruje przez port LPT starterkitem z TDA 5250.
    Wykonanie takiego kitu w warunkach amatorskich nie powinno być trudne ponieważ schemat i rysunek płytki jest zawarty w danych TDA5250. Kit nie zawiera jakichkolwiek elementów programowalnych.
    Na podstawie tej dokumentacji można wykonać układ na 315Mhz i 433Mhz
    W załączniku pdf dla TDA5250
    Attachments:
    Nemo
    Level 31  
    :arrow: SP2QVX: Możesz podać trochę więcej szczegółów na temat dostępności tych scalaczków w sprzedaży? Gdzie kupiłeś, w jakich ilościach i najlepiej podaj orientacyjną cenę.
    Z Twojego opisu wynika, że są godne zainteresowania.
    Pozdrawiam.
    DarkStorm
    Level 13  
    Scalaczki bardzo ciekawe...

hmm tylko czey bde potrafil to sklecic sam maja tylko prosta stacje lutownicza:)

na radiu to sie za bardzo nieznam....

jesli te scalaki sa w miare tanie mozna by sie pokusic poeksperymentowac troszka:)

Pozdrawiam
    DarkStorm