Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thomson TM9139 Nie dziala RM i CD

ziutek2002 09 Jul 2004 19:43 4950 12
    ziutek2002
    Level 20  
    Witam!
    Problem jest ewidentnie z zasilaniem. Przy wlożonej kasecie i wciśniętym pley'u na silniku mam +2V. Potencjal ten jest ,,brany'' z 1 pina ukladu TA 8227P który jest zmostkowany z 12 pinem (Vcc). Kiedy odlączylem na chwilę 1 pin, pojawilo się +15V. Stwierdzilem, że to walnięty TA... Wymienilem na nowy i to samo. Silnik od RM sprawny.Gdy odlączony pin 1 zewre na chwilę z odpowiadającą mu ścieżką, potencjal z +15V spada stopniowo do +2V. Pomiarzylem również tr. Q1 i Q2 od zasilania, są OK.Coś jakby obciążalo ten potencjal albo zasilanie nie może ,,uciągnąć''. Czy któryś z kolegów spotkal się z takim problemem :?:
    Jarema
    User under supervision
    Witam,
    Tak się ciekawie złożyło, że dostałem dziś ten sam model tego "sprzętu" z opisem usterki : "nie działa CD".
    Uszkodzonym okazał się tranzystor 2SC9013 w układzie stabilizacji +5V (4.2V).
    Jako iż wg mojego mniemania jest on zbyt słaby aby pracować w tym układzie (spadek ~11V /150mA), wstawiłem BD135.
    Jeżeli w Twoim przypadku napięcie zasilania odbiornika podczerwieni (połączony na stałe z płytką sterownika/tunera - trójżyłowa tasiemka - zasilanie na zewn. przewodach) jest niższe od ~4V sprawdź/wymień ten tranzystor.
    ziutek2002
    Level 20  
    Ok, sprawdzę.
    ziutek2002
    Level 20  
    Ten tranzystor jest OK. Przyczyna tkwiła w Q1. Mierzył się dobrze ale jak zaczął płynąc prąd coś się z nim działo. Wstawiłem BD912 gdyż innego narazie nie posiadam. Na orginalnym sa oznaczenia: A1046, podejrzewam, że jest to 2SA1046. Nie mogę znależć nigdzie jego parametrów aby porównać go z BD...Czy kolega posiada jakieś jego dane abym mógł wstawić odpowiednik i zakończyć ów temat? Pozdrawiam...
    Jarema
    User under supervision
    Witam,
    Z katalogu wynika:
    2SA1046:
    PNP, Darlington, Uce=100V, Ic=15A, Ptot=100W, Beta>300.
    Z odpowiedników np. : 2N6287, MJ4032, BDX66B, 2N6052, 2SB915.
    ziutek2002
    Level 20  
    Wielkie dzięki, pozdrawiam...
    D1C1
    Level 23  
    Witam. Wystarczy przelutować Q1 i elementy wokoło tego tranzystora. To samo ad. tranzystora Q29 (problemy z CD).
    Anonymous
    Anonymous  
    Piko
    Level 22  
    Witam wszystkich . I ja wczoraj dostałem podobnego klamocika TM9238 z objawami braku m.cz. Doszedłem do tego z koncówka pozostaje bez napiecia które sie kończy własnie na A1046. Po wyjęciu obmierzyłem go i wyszło że jest ok ale podmieniłem na BD912 i nic. Dopiero oblutowanie pomogło, i to malutki rezystorek od bazy. Pomogło. Dziękuję za współpracę. Pozdrawiam Piko.
    PiatyElement
    Level 21  
    witam, a nie miał ktoś z was przypadku że w thompsonie tm9238, po włączeniu cd oddtwarza przez srednio 30-50sek i nagle się wyłącza? (płyty spr różne) dzieje się tak na cd bo radio gra bez problemu. prowadnice lasera bym wykluczył bo czy to jest 1 utwór na płycie czy ostatni zawsze jest tak samo, pozdrawiam.
    Robertss
    Level 16  
    Witam.Chciałbym się przyłaczyć do tematu.Mam taki sam sprzęcik i problem jest z załączęniem go .Po podłaczeniu go do zasilania świeci zegar i brak jest reakcji na przycisk zał.Prosze o porady.
    jorgi6
    Level 12  
    Mam nadzieję że ktoś jeszcze śledzi temat. Dziś dostałem radio jak w temacie i są problemy z CD. chwile działał i później znów sie nie włączał. Czy przyczyną mogą by te tranzystory? mierząc napięcie zasilania CD stwierdziłem jego brak. Nie mam schematu sprzętu. Proszę o pomoc
    spojar
    Level 11  
    wymieńcie Q1 i Q29. bedzie działać.