Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

opel astra nie działa wyśietlacz przy włączonych światłach !

tomek423 22 Gru 2009 07:40 2560 4
  • #1 22 Gru 2009 07:40
    tomek423
    Poziom 9  

    Witam. Mam problem. W mojej astrze nie działa wyświetlacz, gdy włanczam światła, gdy są wyłączone to wtedy działa.Nie swieci mi się również podswietlenie od ogrzewania :(((. Czy wiecie może jak to zrobic lub co jest nie tak ?????????????

    0 4
  • #2 22 Gru 2009 08:11
    damian475
    Poziom 16  

    Zobacz na potencjometr od ściemniacza, powinien być gdzieś obok włącznika świateł czy nie jest przypadkiem ściemniony

    0
  • #3 22 Gru 2009 08:25
    tomek423
    Poziom 9  

    już sprawdzalem potencjometr od sciemniacza i to nie to :(

    0
  • #4 22 Gru 2009 08:29
    Logi
    Poziom 19  

    W panelu wyświetlacza jest duży (ok 1cm długości) rezystor który jest odpowiedzialny za słabsze świecenie przy zapalonych światłach. Bez świateł podświetlanie dostaje prąd bezpośrednio za rezystor. Otóż ten rezystor stracił kontakt - poluzowało się połączenie lutowane. Wystarczyła więc lutownica i parę minut roboty.
    Co do podświetlania ogrzewania to nie jestem pewien czy te dwie sprawy się łączą.

    1
  • #5 22 Gru 2009 09:38
    tomek423
    Poziom 9  

    dzięki wielkie postaram sie to sprawdzic tylko zabardzo nie wiem jak tam sie dostac, ale jakoś pokombinuje :)

    Dodano po 30 [minuty]:

    Jeszcze tylko sie zastanawiam nad jednym. Bo jak wyciągam bezbiecznik 9KL to wtedy działa mi wyswietlacz (przy włączonych swiatlach tez) ale za to nie ma podswietlenia predkości jazdy, wzkaznik paliwa i temperatury silnika oraz nie dziala sygnal gdy otwieram drzwi a sa wlaczone swiatla przy wylaczonym silniku. No i sam nie wiem o co chodzi :(

    Dodano po 23 [minuty]:

    Jeszcze tylko sie zastanawiam nad jednym. Bo jak wyciągam bezbiecznik 9KL to wtedy działa mi wyswietlacz (przy włączonych swiatlach tez) ale za to nie ma podswietlenia predkości jazdy, wzkaznik paliwa i temperatury silnika oraz nie dziala sygnal gdy otwieram drzwi a sa wlaczone swiatla przy wylaczonym silniku. No i sam nie wiem o co chodzi...

    0