Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nagłośnienie toledo II od podstaw-POMÓŻCIE

kondzik84 22 Dec 2009 11:00 2057 4
    kondzik84
    Level 1  
    Kupiłem toledo II 2 miesiące temu z seryjnym nagłośnieniem i starym radiem Clariona. Oczywiście nie jestem zadowolony z zestawu,wymieniłbym go,ale jestem swieży w tym temacie i kompletnie nie wiem co mam kupić...Z seryjnego zostawiłbym tylko 6 głosników,które grają nieźle(wysokotonowych),ale mają nietypowy kształt i znajduja się w miejscach,które wymagałyby profesjonalnych przeróbek( deska rozdzielcza i listwy w drzwiach nad klamkami).Wymieniłbym głośniki w drzwiach przednich i tylnych(chyba 16cm) i wstawił skrzynię basową do bagażnika (czyli razem 6 seryjnych sykaczy,4 w dzwiach + tuba-razem 11 głośników).Oczywiście nie mam pieniędzy zeby podlączyć wszystko naraz,dlatego zalezy mi aby istniala mozliwość sukcesywnego rozbudowywania mojego car-audio...Na początek powiedzcie jakie radio(w cenach 300-1000 złotych),jakich w przyszłosci bede potrzebował wzmacniacza(wzmacniaczy bo nie wiem czy jeden starczy),głosnikow i kabli...Dodam,że słucham muzyki house,wazna jest dla mnie raczej jakość dzwięku,a nie jego głosność czy moc,z podkreśleniem głębokiego,tetniącego i mięsistego basu i dobrej jakosci tonami średnimi i wysokimi.Na cały zestaw mogę łacznie przeznaczyć do 10 tys.
    nazgot
    Level 11  
    Do 10000zł mówisz?

Radio ALPINE IDA-X303
    Głośniki na przód(za taka kwote polecam zrobić profesionalnie przednie drzwi na dobre 165mm lub 13mm)1000zł
    Rockford Fosgate T1652-S lub
    Focal 165 VR3 około 1500-2200zł
    Wzmacniacz na przód:Rockford Fosgate Power T600-2 około 1500zł

Subwoofer:numer aukcji 854450497 około 2300zł
    wzmacniacz pod subwoofer: Rockford Fosgate Power T2500-1BD(tutaj będzie głównie jakościowo)lub rozejrzeć się za czymś może z Kickera za około 3000zł

Tutaj masz sprzecik około 9000zł

1000zł musisz przeznaczyć na dobrze zrobione drzwi przednie

Troszkę kasy na skrzyie do suba kable itd. Ale jeżeli możesz 10000zł i i 12000zł też będziesz mógł

Sam mam podobny sprzed suba Re audio, monoblock RF, a pródz zrobiony na głośnikach Focala i Radio Alpine.

U mnie odczucia takie, że wzmacniacz pod subwooferem się wyróżnia gdyż gra bardzo ładnie i jakościowo.
    Ireneo
    Level 42  
    Takie pieniądze i świeży w temacie to proponuje jechać do profesjonalnego zakładu car audio gdyż oprócz komponentów liczy się montaż czyli wygłuszenie,zestrojenie odpowiednie prowadzenie kabli , ich dobór.Tam też możesz robić to etapami.
    sanders156
    Level 35  
    Za 10000zł to proponuje pojezdzic po spotach i posluchac bo to sporo kasy i dawanie gotowych propozycji mija sie z celem bo malo kto robil sprzzet za taka kase do tego proponuje tobie przeczytac FAQ Nazara ( szukaj przez google )
    matiaudio
    Level 35  
    Musisz kierować się odsłuchem tutaj. Jeśli nie odsłuchasz i nie stwierdzisz co Tobie pasuje po złożeniu sprzętu możesz się nie mile zaskoczyć. To jest duża kasa i szkoda było by wydać na coś co Cię nie zadowoli. Ale radyjko śmiało mogę polecić alpine (jakaś wyższa seria). Z głośników niskotonowych polecam odsłuchać JL AUDIO i RE AUDIO bo wyższe modele są naprawdę dobrymi grajkami. Wzmacniacz też nie może być byle jaki (w tym przypadku trzeba wzmacniacz z dużym DF, aby to ładnie i precyzyjnie zagrało)

Ważnym elementem jest system przedni i wzmacniacz do niego. Musisz odsłuchać konkretne zestawy bo jeden zagra ładniej wysokie tony a drugi srednie itp, a przecież każdy ma inny gust i każdemu co innego się spodoba. Wygłuszenie musisz polecić fachowcom, bo źle wygłuszone furtki nawet pod super głośnikami zepsują cały efekt.

Miłego i udanego odsłuchu życzę.