Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2

Caporeira 22 Dec 2009 11:50 4627 7
  • #1
    Caporeira
    Level 14  
    Według tego schematu składam układ na płytce stykowej.
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2
    (przepraszam za duże zdjęcie ale nie wiem jak go zmniejszyć)
    Używać przycisku "Dodaj obrazek".
    [zumek]


    Już drugi raz składam ten układ i ciągle mam problem, tz przy prbie wgrania programu poprzez WinAVR mam komunikat:

    Quote:
    > "make.exe" program
    avrdude -p atmega32 -P com2 -c stk500v2 -U flash:w:sygnalizacja.hex

    avrdude: stk500v2_command(): command failed
    avrdude: stk500v2_recv(): checksum error
    avrdude: stk500v2_program_enable(): bad STK600 connection status: Unknown (0x64)
    avrdude: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.




    avrdude done. Thank you.

    make.exe: *** [program] Error 1

    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:06


    uC to Atmega32 (16PU,0803B) w makefile wybieram Atmega32 i port com2 (bo taki mam ustawiony pod menedżerem urządzeń) programator ustawiam na STK500v2 bo mam A V R I S P - MK2
    Code:
    http://www.grifo.com/PROG/HBI/uk_AVRISP.htm


    i podpinam pod te porty uC jak na schemacie (wprawdzie tam jest na Atmega16 a ja mam Atmege32 ale z tego co patrzyłem to są identyczne połączenia).
    Tam chyba piszę że coś nie styka ale łącza programatora do uC wielokrotnie sprawdzałem
    Nie mam pojęcia co jest nie tak. Czy żeby zaprogramować Atmege32 trzeba coś dodatkowo skonfigurować , coś ustawić ? Bo np z programowaniem Atmegi8 nie mam większych problemów.
    Mój Windows to W7 32bit

    Nie wiem czy wybrałem odpowiedni temat :(
  • #2
    saly
    Level 32  
    A programator masz na USB czy na LPT.
    Spróbuj przez program AVRdude
  • #3
    Caporeira
    Level 14  
    Programator jest na USB.
    Szukam tego AVRdude ale nie za bardzo wiem jak go wykorzystać i jak zaintalować.
    Obecnie mam WinAVR 20090313
  • #4
    saly
    Level 32  
    Jak masz programator na USB to chyba nie powinien być ustawiony na com1 tylko AVRDUDE_PROGRAMMER=usbasp musisz to wposać ręcznie.
    Skorzystaj z tego Link tam jest wszystko prosto opisane jak według tego to ustawiłem i działa, rób krok po kroku z tej strony.
    Na PW masz program avrdude i instrukcje od mojego programatora w pkt.3 masz opisane programowanie i ustawienie przez avrdude

    Jaki masz programator
  • #5
    saly
    Level 32  
    Jaki masz programator, przestawiłeś port w makefile.
    Może podłącz scalak na płytce tylko elementy niezbędne do programowania, czyli linie ISP zasilanie i reset.
    A scalak dziewiczy nie ma przestawionych fuse bitów
    Próbowałeś z innym atmegą.
  • #6
    Caporeira
    Level 14  
    Ta Atmega32 jest dziewicza - jeszcze nie była programowana.
    Tak jak napisałem w pierwszym poście programowałem już tym programatorem Atmege8 i było tak samo ustawione na COM2, mogę ustawić na USBASP ale jak mam wtedy ustawić ten programator pod Menedżerem Urządzeń w Windowsie , bo tam właśnie ustawiam COM2 a nie wiem jak ustawić na komunikacje przez USB (bo tam muszę podać jakiś port COM)
    Teraz mam taki komunikat :/ i odłączyłem zbędne elementy z układu,jak diody,stabilizator...
    Quote:
    > "make.exe" program
    avrdude -p atmega32 -P com2 -c stk500v2 -U flash:w:sygnalizacja.hex
    avrdude: ser_open(): can't open device "com2": Nie można odnaleźć określonego pliku.


    make.exe: *** [program] Error 1

    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:02


    Upss teraz jak próbuję zaprogramować Atmege8 też mam komunikat
    Code:
    > "make.exe" program
    
    avrdude -p atmega8 -P com2 -c stk500v2    -U flash:w:krokowy.hex

    avrdude: stk500v2_command(): command failed
    avrdude: stk500v2_recv(): checksum error
    avrdude: stk500v2_program_enable(): bad STK600 connection status: Unknown (0x64)
    avrdude: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


    avrdude done.  Thank you.

    make.exe: *** [program] Error 1

    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:03


    Odłączyłem zbędne elementy z układu Atmegi8 i teraz mam:

    Code:
     "make.exe" program
    
    avrdude -p atmega8 -P com2 -c stk500v2    -U flash:w:krokowy.hex

    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.05s

    avrdude: Device signature = 0xffffff
    avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


    avrdude done.  Thank you.

    make.exe: *** [program] Error 1

    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:02
  • #7
    saly
    Level 32  
    Nie musisz ustawić usb w pliku make bo to z nim jest chyba problem

    W ustawieniach programu programatora AVRDUDE również musisz ustawić usb
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2


    Powiedz czy ty programujesz scalak przez programam AVRdude czy z próbujesz to chyba zrobić przez "Programmers Notepad".
    Zainsaluj AVRDude ustaw wszystko jak na tym obrazku i wtedy załaduj plik do flash kliknij "Erase-write-verify" i powinien wrzucić program do atmegi, próbowałem to zrobić przez "Programmers Notepad". i mam te same błędy, niezmieniając nic uruchomiłem avrdude i poszło bez problemu.
    Pewnie trzeba by coś zmienić w programie "Programmers Notepad" żeby wykorzytsać go do programowania ale ja nie wiem co.
  • #8
    Caporeira
    Level 14  
    Po kolei :
    1. w menedżer urządzeń mam ustawiony port jako COM3
    2. uruchamiam program "avrdude-GUI" (nie instaluje tego programu bo to nie instalka tylko plik portable)
    3.ustawiam jak na obrazku to mam komunikat "avrdude.exe: avrdoper_open(): Device not found."
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2

    4.potem zmieniam na port COM3 w avrdude-GUI i mam komunikat jak na obrazk:

    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2

    Czy coś robię źle lub o czymś zapomniałem ?
    Może to wina sterowników bo pewnie w takim wypadku muszę mieć pod menedżerem urządzeń urządzenie "usbasp" a mam tylko pod Porty (COM i LPT) "USB Serial Port (COM3)


    Próbowałem też zrobić to za pomocą AVRStudio, i kasować się kasuje pamieć Flash, natomiast przy wgrywaniu pliku *.hex wywala błąd :
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2

    A tak wygląda mój programator :
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2
    A ten element co zaznaczyłem czarną obwódką jego właśnie nie mam :/

    PS mogłem coś w tym AVR Studio namieszać ? I teraz mam problem z programowaniem, bo kiedyś wchodziłem do tego programu i wyskakiwały mi jakieś komunikaty ale raczej nic nie zmieniałem :/

    Znalazłem taką informację :
    Programowanie Atmega32 przez AVRISPv2