Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kucheka gazowa czy gazowo elektryczna- co lepsze?

demolka_19 22 Gru 2009 16:20 17442 14
  • #1 22 Gru 2009 16:20
    demolka_19
    Poziom 9  

    Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupienia kuchenki gazowej. Nie wiem
    jakiej firmy kuchenka będzie najmniej awaryjna. Zastanawiam się również nad wyborem czy kuchenka ma mieć piekarnik elektryczny czy lepiej żeby miała piekarnik gazowy-możecie mi coś doradzić???



    Podstawowe wymogi;
    kolor "inox"
    klasa energetyczna A
    cena do 1000zł max 1100

    0 14
  • #2 22 Gru 2009 17:32
    waldekel
    Poziom 28  

    Zdecydowanie wybrałbym piekarnik elektryczny. Jakiej firmy? Większość jest dobrej jakości (te przynajmniej w średniej cenie i wyżej). Popytać w sklepach o dostępność części i odpowiedź sama przyjdzie.

    0
  • #3 26 Gru 2009 17:49
    editor
    Poziom 13  

    elektryczny na pewno jest lepszy w użytkowaniu, a z tymi częściami to bym nie przesadzał - kuchenki to nie jest sprzęt strasznie skomplikowany i podatny na awarie.

    0
  • #4 27 Gru 2009 14:16
    demolka_19
    Poziom 9  

    rozmawiałem ze znajomymi którzy potwierdzili moje przypuszczenia co do kuchenki z piekarnikiem elektrycznym i jestem przekonany że gazowy nie wchodzi w grę teraz

    jaką markę mogli byście mi polecić i dla czego?

    1
  • #5 30 Gru 2009 21:22
    ro7
    Poziom 12  

    Zdecydowanie piekarnik elektryczny (tylko uwzględnij moc jaką możesz w mieszkaniu podłączyć) - moja Mama jak ponad 4 lata temu wymienialiśmy kuchenkę bardzo chciała taką "jak stara" czyli z piekarnikiem gazowym .... niestety chyba stare piekarniki były nawet lepsze bo te dzisiejsze to są kiepskie .... palą wypieki (jak dla mnie dziwna konstrukcja w porównaniu do starego), problemy z ustawieniem zadanej temperatury , min 150 stopni itd. - więc jak napisałem - piekarnik elektryczny polecam !

    A co do firmy - może Amica ?
    Choć super zdania o niej nie mam ... części zwłaszcza te mnie popularne drogie (według mnie) .... jakość wykonania średnia - tylko czy dziś dostaniesz coś wykonanego solidnie - zwłaszcza w tym przedziale cenowym ... wątpię ...

    Aha ... co do koloru ... ja bym chyba polecał klasyke czyli białą ... ale to już kwestia gustu :)

    -1
  • #6 30 Gru 2009 21:31
    Witkacy8
    Poziom 20  

    Ja posiadam kuchenkę Mastercook i jestem z niej bardzo zadowolony,piekarnik bardzo dobrze piecze.
    Rodzice mają amicę inox i także wszystko w porządku.
    Myślę że w kolorze inox najprędzej dostaniesz właśnie amicę.
    No i piekarnik bierz tylko elektryczny.

    1
  • #7 31 Gru 2009 09:53
    demolka_19
    Poziom 9  

    Ostatnio rozglądałem się za kuchenką i dowiedziałem się że jednak białą będzie łatwiej utrzymać w czystości.

    Do tej pory rozglądałem się jedynie za Amiką i Mastercookiem-chyba tylko z tych 2 marek wybiorę. Czy są jakieś szczególnie dobre modele tych firm w tym przedziale cenowym?
    Uważam że styczeń to dobry okres na zakupy, po nowym roku sklepy będą wyprzedawać sprzęt, będą zapewne jakieś obniżki

    Jako że dzisiaj jest koniec roku chciałbym wszystkim życzyć udanego sylwestra i aby nadchodzący rok był lepszy od mijającego:)

    0
  • #8 09 Sty 2010 18:57
    Robinson74

    Poziom 16  

    Czy naprawdę nie ma kuchenek z dobrym piekarnikiem gazowym? :cry:
    Mieszkam w bloku i gaz mam w czynszu na ryczałcie. Byłaby to spora oszczędność w kosztach eksploatacji, ale jeśli rzeczywiście taki piekarnik nie da rady prawidłowo piec, to wielka szkoda.

    0
  • #9 09 Sty 2010 19:05
    Witkacy8
    Poziom 20  

    Robinson74 napisał:
    Czy naprawdę nie ma kuchenek z dobrym piekarnikiem gazowym? :cry:
    Mieszkam w bloku i gaz mam w czynszu na ryczałcie. Byłaby to spora oszczędność w kosztach eksploatacji, ale jeśli rzeczywiście taki piekarnik nie da rady prawidłowo piec, to wielka szkoda.

    Jeszcze nie spotkałem człowieka który chwaliłby piekarnik gazowy.

    0
  • #10 10 Sty 2010 23:28
    popey111
    Poziom 21  

    W sumie oszczędność na piekarniku gazowym będzie żadna. Nowoczesne elektryczne zużywają na tyle mało prądu że to nie jest istotne chyba że pieczesz 7 dni w tygodniu parę potraw w ciągu dnia :). Piekarnik elektryczny jest dużo bardziej funkcjonalny. Ma dokładniejszy termostat, równomierniej podgrzewa i łatwiej się będzie czyścił:).

    0
  • #11 01 Mar 2010 16:53
    Robinson74

    Poziom 16  

    OK, ustaliliśmy już, że piekarnik elektryczny przewyższa jakością gazowy.
    Ale czy jednak może ktoś polecić kuchenkę z piekarnikiem gazowym, która będzie w miarę przyzwoitej jakości i nie będzie nadmiernie przypalać ciast z którejś strony?
    Amica? Electrolux? Gorenje? Mastercook?
    Czy ktoś ma Amikę 53GG5.43zpTgN WL ?

    PS. Widzę, że niektóre kuchenki o gazowym piekarniku mają też pewne funkcje elektryczne (np. opiekacz elektryczny).

    0
  • #12 01 Mar 2010 20:42
    agaudio
    Poziom 21  

    Niektóre piekarniki mają tzw. infra grzałki . Do czego to jest pomocne . Czy wentylator bez grzałki przy nim kołowej spełnia rolę termoobiegu?. Proszę kolegów z branży o wyjaśnienie.

    0
  • #13 01 Mar 2010 21:29
    Sławek K
    Poziom 22  

    Zwróć uwagę w sprzęcie na wyposażenie sterownika: Czy można wyłączać grzałki rozdzielnie( góra, dół ). Mam Amicę z bajerami , ale to nie jest az tak konieczne (np rożno, termometr do mierzenia temp. wew. pieczoni). Druga tez amicę ale juz bez grila i gorsza właśnie w braku rozdzielności sterowania grzałkami. Trzeba uważać przy pieczeniu, dopiekaniu.
    W Lublinie w jednym ze sklepów chcieli za jakąś kuchenkę Candy 3000zł po targach byli gotowi sprzedać za 2000 zł! Szok! TARGUJ w sklepie cenę.
    pozdrawiam Sławek

    0
  • #14 02 Mar 2010 09:44
    manana
    Poziom 13  

    Moim zdaniem lepiej jest kupić pralkę gazową niż elektryczną. No może gazową z piekarnikiem elektrycznym. Moim zdaniem na kuchenkach gazowych gotuje się wygodniej... nie musisz czekać na to, żeby się ostudziła. Nie przepadam za kuchenkami elektrycznymi więc dlatego lepiej będzie jeśli kupisz sobie kuchenkę gazową .

    0
  • #15 05 Mar 2010 21:01
    Robinson74

    Poziom 16  

    Jeśli miałbym do wyboru kuchenkę z piekarnikiem gazowym, to powinienem raczej skłaniać się ku firmie Mastercook czy Amica?

    Edycja: Wstępnie zdecydowałem się na Mastercook KG 1320 B PLUS.
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym modelem?

    0