Co dodajecie zeby nie zamarzało w niskich temperaturach ?
Czy macie z tym problemy?
Czy wyjmujecie filtry na zime?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereendriu078 wrote:Co dodajecie zeby nie zamarzało w niskich temperaturach ?
PioBMW wrote:Rada dla właścicieli starszych diesli:
Miałem 3 diesle w życiu i zawsze przed zimą sprawdzałem/wymieniałem filtry, niestety jeśli zaleje się dziadostwo (mowa tu o lukoilu, tesco itp.) to trzeba się z tym liczyć że jak złapie -20 to rano będzie niespodzianka.
Moja rada taka - albo lać to droższe paliwo, albo jak juz się parafina wytrąci to dolać 0,5 nafty + 0,5 benzyny (oczywiście jak masz prawie pełen zbiornik paliwa to więcej, ale zachować proporcje 1 litr mieszanki na 10 litrów ropy), po tym zabirgu MUSI puścić.
Pewnie zaraz zostanę zaatakowany że nie wolno dolewać, bla bla bla - zatem zaznaczam (jak i na początku napisałem) nie wiem jak się zachowa diesel typu cdi, dti, i nowsze.
stan2300 wrote:witam i chcialbym sie wypowiedziec na temat oleju napedowego do diesla ,otoz sa trzy gatunki tego paliwa i oznaczone sa iz25,iz35 i iz50 ,ogolnie na rynku u nas sprzedawane sa tylko iz25i iz35 ,piedziesiatka uzywana jest tylko w wojsku ,cyfry te mowia o temp. scinania parafiny .jesli ktos czytal dokladnie instrukcje obslugi samochodu i postepowania w okresie zimowym to podaje ze w instrukcji opla vectry jest tabelka w jakich proporcjach dolewac bezyny do oleju napedowego w zaleznosci od temp.zewnetrznej i tak do 25%pojemnosci zbiornika mozna wlac bezyny przy temp. do -20st i jest to bez straty mocy dla silnika przy nizszych temperaturach nalezy stosowac nafte .mam rowniez ksiazke silnika detz rowniez z podanymi warjantami ,jesli ktos bylby zainteresowany to nastepnym razem podam bardzo dokladne dane z tabeli ,ja jezdze rowniez dieslem ,stosuje sie do zalecen i nie mialem nigdy zima problemu