Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router wifi belkin i problem z budowa sieci domowej

bartek1529 23 Gru 2009 15:53 5401 8
  • #1 23 Gru 2009 15:53
    bartek1529
    Poziom 12  

    Witam serdecznie,
    Mam na PC z Vista neostrade połączoną standartowo przez modem usb. Chcialem udostepnic te polaczenie laptopowi (windows 7) poprzez wifi, znalazłem w domu router wifi belkin i właśnie jego zamierzam wykorzystac.

    Do PC podłączyłem router kablem sieciowym dołączonym do urządzenia. Laptop wykrywa router ale to juz wszystko co udało mi się osiągnąć, kompletnie sie na tym nie znam. Licze ze pomożecie mi to zrobic bo bez neta na lapku jestem jak bez ręki.

    Z góry dzięki
    pozdrawiam i wesołych świąt

    0 8
  • #2 23 Gru 2009 16:08
    rollo1122
    Poziom 9  

    W skrócie mówiąc, należy połączyć się z routerem i wpisujesz w przeglądarce: 192.168.1.1 Teraz wystarczy dokonać konfiguracji połączenia internetowego. Jeżeli masz instrukcje do routera, to zajrzyj tam - opis konfiguracji powinien być tam rozpisany.

    0
  • #3 23 Gru 2009 16:16
    bartek1529
    Poziom 12  

    Instrukcja niestety jest lakoniczna i nie ma tam praktycznie zadnych informacji. W przeglądarce na którym komputerze powinienem to wpisać? Bo jeżeli na pc to wyskakuje błąd

    0
  • #4 23 Gru 2009 16:38
    rollo1122
    Poziom 9  

    1. Istnieje coś takiego jak instrukcja od routera, czyż nie? Wystarczy do niej zajrzeć.
    2. Wpisujesz ten adres na byle jakim komputerze który jest podłączony do routera po przez kabel RJ-45. Po wpisaniu tego adresu powinieneś ujrzeć panel konfiguracyjny routera Belkin. Co do tego adresu nie mam pewności, ale na routerze Asus, LB etc. ten adres jest poprawny.
    3. Co do konfiguracji routera... . Przydałby się zrzut ekranu tego panelu konfiguracyjnego.

    Istnieje możliwość, iż będzie żądane podanie loginu i hasła do routera. Standardowo wygląda to tak:

    Code:

    Login: admin
    Password: admin

    0
  • #5 24 Gru 2009 12:23
    bartek1529
    Poziom 12  

    Połączyłem komputery kablem sieciowym, wszystko ok, pingują się. podłączyłem router - widzą się, ale nie pingują. Na laptopie wyskakuje info że host jest nieosiągalny. A ustawienia są takie same jak na lanie po kablu. Co robie źle?
    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Gru 2009 12:49
    Samuraj
    Poziom 35  

    Jaki model tego rutera, z modemem czy bez ??
    Jeśli bez to najpierw musisz udostępnić internet w komputerze aby był dostępny na karcie sieciowej a następnie łączysz to z ruterem. Ustaw w ruterze stały adres IP i kabel wetknij w jeden z portów LAN (nie WAN).
    Adres IP w laptopie tez ustaw na stałe. Wadą takiego połączenia będzie to że aby mieć internet na laptopie będziesz musiał mieć włączony stacjonarny.
    Jeśli ruter ma modem to nie widzę najmniejszego problemu, kabel z gniazda do rutera a drugim do komputera. Laptop podpięty po WIFI.
    Adresy IP z DHCP włączonego w ruterze.

    0
  • #7 24 Gru 2009 13:45
    bartek1529
    Poziom 12  

    Router to belkin f5d7234-4 v3, bez modemu.
    Kompy już się widzą, kabel sieciowy był wetknięty w port WAN :|
    Co do koniecznosci stałej pracy hosta u mnie nie jest to dużym problemem bo pecet i tak cały czas chodzi, poza tym chce bazować na tym co już mam.
    Dzięki wielkie za odpowiedź z tym portem, taki banał a nie wiedziaęlm tego. Zaraz postaram sie to wszystko zrobić do końca, pewnie jeszcze się tu odezwę ;)
    pozdrawiam

    0
  • #8 24 Gru 2009 14:18
    Samuraj
    Poziom 35  

    To pozostało tylko udostępnianie netu na drugą kartę sieciową. Nie wiem jak się to robi w Viscie poszukaj w Google pod pojęciem ICS.
    Router wifi belkin i problem z budowa sieci domowej
    Tak to mniej więcej wygląda u Ciebie tle tylko że laptop nie jest podpięty kablem a po WIFI.

    0
  • #9 24 Gru 2009 14:48
    bartek1529
    Poziom 12  

    No więc tak, wszystko pięknie, komputery się widzą, pingują więc jest już ok. Teraz zabrałem się za udostępnianie. Wg pomocy w Viscie należy ustawić automatyczne pobieranie adresów ip. Włączyłem to na obu kompach to sieć przestała działać, o pingowaniu nie ma mowy. Co powinienem zrobić teraz? Bo nie chce przekombinować, wracać do adresów statycznych?
    pozdrawiam

    powróciłem jednak do statycznych adresów i na lapku jest napisane, że mam już internet ale z kolei na hoscie ze tylko lokalne, strony na laptopie się nie otwierają :(

    0