Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus M2N32 Bios nie zapisuje FSB i mnożnika.

drakos20 23 Gru 2009 16:42 2302 13
  • #1 23 Gru 2009 16:42
    drakos20
    Poziom 10  

    Witam


    OPIS BŁĘDU PŁYTY GŁÓWNEJ :
    Płyta głównia nie zapisuje w pamięci cmos ustawień szyny FSB oraz mnożnika procesora.Reszta ustawień bios zapisuje się prawidłowo.Po każdym restartowaniu płyty wyświetla się na ekranie POST komunikat " Warning! CPU has been changed. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit! "

    Próbowano naprawic warunkach domowych:
    -wymiana bateri podtrzymywania cmos
    -reset cmos
    -zaprogramowanie nowego układu cmos

    Płyta za kazdym razem wykrywa procesor jako nowy i nie pozwala zapisywac ustawien procesora w biosie.

    Awaria nastąpiła po wymianie procesora.Pasta termoprzewodząca tak zwarła się z radiatorem ze procesor został wyciągniety z gniazda razem z radiatorem przy zamkniętej dzwigi docisku procesora. Podejrzewam ze uszkodzeniu mógł ulec któryś pin w podstawce , tym bardziej ze znalazłem w internecie post w którym któs opisywał taki sam problem co okazało się że był wygięty jeden pin w procesorze.
    Procesor nie uległ uszkodzeniu , posiadam drugi tam jest tak samo.


    Myślę że w pełni przedstawiłem mój problem.
    Pozdrawiam.
    Andrzej.

    0 13
  • TermoPasty.pl
  • #2 23 Gru 2009 17:11
    tronic1
    Spec od komputerów

    Tak, to raczej wina podstawki, brak styku któregoś pinu. Jak masz zdolności manualne to zdemontuj koszyk do mocowania chłodzenia i zabierz się za demontaż ruchomej części podstawki procesora. Jak ruszasz dźwigienką górna część przesuwa się. Na bokach podstawki są plastykowe zatrzaski trzymające ruchomą część. Robota nader delikatna, uważać trzeba aby nie połamać zatrzasków. Trochę cierpliwości i 5 minut roboty i masz wszystkie styki na wierzchu.

    0
  • TermoPasty.pl
  • #3 23 Gru 2009 22:54
    403563
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 24 Gru 2009 00:47
    drakos20
    Poziom 10  

    Udało mi sie otworzyć podstawkę 1 pin byl przybrudzony pastą termoprzewodzącą , ale po wyczyszczeniu błąd nie ustąpił.Także wysztskie piny w podstawce wyglądają wporządku.

    0
  • #5 25 Gru 2009 17:28
    drakos20
    Poziom 10  

    Procesor napewno nie ulgł uszkodzeniu gdyż sprawdzalem wszystki nóżki , zresztą drugi procesor reaguje tak samo. Nie wiem jak ze scieżkami postaram się dziś wyciągnąć płytę i sprawdzić pod powiększeniem ścieżki. Kurde trapi mnie ten problem gdyz płyta jest wspaniała osiągała stabilne 420HTT , na codzień pracowała na htt 300mhz.Ciekawi mnie czy serwis napraw płyt głównych poradziłby sobie ztym problremem

    0
  • #6 25 Gru 2009 19:20
    drakos20
    Poziom 10  

    Scieżki wyglądają na wporządku , piny w podstawce tez wporządku. Nie mam już pomysłu co może dolegac tej płycie.Procesor w standardzie zamiast 2600mhz pracuje na 2612mhz. Szyna pracuje na 201mhz. I nie idzie tego w żaden sposób zmienic.
    Załączam zdjęcie ścieżek.
    https://obrazki.elektroda.pl/2_1261765078.jpg

    Zauważyłem ze programem AI BOSTER w windowsie można zmieniać mnożnik i szyne HTT. Ale po zrestartowaniu znów wszystko wraca na auto.Wyglada to na to ze płyte po każdym restarcie resetuje do ustawien default HTT i mnożnik.

    0
  • #7 27 Gru 2009 19:47
    drakos20
    Poziom 10  

    Naprawde nikt nie ma pomysłu co to może być , nikomu nie przydarzył sie taki problem ?? No nic będe chyba musiał wysłać płytę do serwisu PC CENTER w Koszaline , a może znacie jakiś lepszy serwis płyt głównych??

    0
  • #8 27 Gru 2009 20:00
    Ilidan15
    Poziom 17  

    "Wyglada to na to ze płyte po każdym restarcie resetuje do ustawien default"

    To mi wygląda na wyładowaną baterie CMOS. Ale problem nie leży tutaj bo sam napisałeś że wymieniałes CMOS na nowy.
    Moze Upgrade BIOS?? To może być bug biosa. Tylko czemu ujawnił się akurat po wyciągnięciu procka

    0
  • #9 31 Gru 2009 04:05
    drakos20
    Poziom 10  

    No właśnie bios był flashowany na nowej kości cmos. Więc to napewno nie jest wina biosu. Szukam w necie i szukam i nie moge znaleźć rozpiski pinów w podstawce am2 który pin jest od czego.Moze ktoś kiedyś widział coś takiego w internecie ?.
    Poczekam tak do połowy stycznia ,jeśli sam nie rozwiąże problemu wysyłam płytę do naprawy , może zna ktoś naprawdę dobry serwis od płyt głównych??

    0
  • #10 31 Gru 2009 09:52
    Ilidan15
    Poziom 17  

    Hmmm... No to jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to że uwaliłeś cos odpowiedzialnego za zapisywanie BIOS na płycie głównej gdy zdejmowałeś radiator. Nie uziemiłeś sie przed rozbieraniem kompa i problem gotowy. Ale to mało prawdopodobne bo jak by taki ładunek przeskoczył to byś uwalił całą płyte.

    drakos20. Może serwis od twojej płyty głównej czyli ASUS?

    0
  • #11 31 Gru 2009 10:02
    michalinvion
    Poziom 15  

    1. Spróbuj aktualizacji BIOS

    Co do pasty termo przewodzącej to mam nie miłe wspomnienia, mianowicie zmieniając procesor u siostry jej syn kapnął kropelką pasty na płytę i kom juz się więcej nie uruchomił, po odesłaniu na serwis powiedzieli, że płytę uszkodzono w tenże właśnie sposób.

    Wyciągając stąd myślę że skoro nóżka procesora była ubrudzona w taśmie to w sockecie dzieje się coś niedobrego.

    0
  • #12 31 Gru 2009 14:50
    drakos20
    Poziom 10  

    Kolego michalinvion Proszę czytać wątek ze zrozumieniem.

    Pisałem o biosie ze był aktaualizowany i to na dwóch oddzielnych kościach.
    Pasta na jednym pinie w podstawce została wyczyszczona.Wina napewno nie lezy po stronie biosu jako oprogramowanie , tu jest jakiś błąd w elektronice płyty tylko gdzie ??

    0
  • #13 31 Gru 2009 15:19
    Ilidan15
    Poziom 17  

    drakos20 miernik i wszystko sprawdzaj. To będzie najodpowiedniejsze. I najpewniejsze:) Spróbuj:)

    0
  • #14 31 Gru 2009 16:20
    drakos20
    Poziom 10  

    ale jak?? mam kazdego pina w podstwace oddzielnie prześwietlać?? Jedna elektroda miernika wsadzona w pin a drugą gdzie mam dotknąc aby mieć pewność ze pin styka z PCB??

    0