Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słuchawki Philips Shp1900

murgrabia 23 Dec 2009 16:46 2289 8
    murgrabia
    Level 18  
    Witam! Po zmierzeniu rezystancji w słuchawkach Philips SHP1900. Mam w lewym kanale 32,4Ω oraz w prawym 36,6Ω. Czy taka rozbieżność nie zaszkodzi wyjściu słuchawkowemu we wzmacniaczu? I czy to ma jakiś wpływ, na równy poziom głośności tych słuchawek?
    ajpier
    Level 36  
    A czy słyszysz różnicę w takiej rozbieżności ? I nie, nie zaszkodzi to wzmacniaczowi.
    murgrabia
    Level 18  
    ajpier wrote:
    A czy słyszysz różnicę w takiej rozbieżności ? I nie, nie zaszkodzi to wzmacniaczowi.
    Podłączając te słuchawki SHP1900 pod wyjście słuchawkowe wzmacniacza Technics Su-V505. Słychać minimalną różnicę w głośności. Dla upewnienia się, że nie jest to wina tego wyjścia. Podłączyłem inne słuchawki, które miałem z mp3 Playera Medion. Z tymi słuchawkami jest głośność identyczna na obu kanałach. Również impedancja na kanale L i R jest równa i wynosi 32,2Ω. Ale zauważyłem dziwną sprawę. Podłączając te Philipsy do tego mp3 Playera. Głośność jest też identyczna na L i R. Jedynym rozwiązaniem jest korekcja balansem. I jest to dość denerwujące przy słuchaniu na Philipsach na wzmacniaczu. Czy nie powinna być jednak równa impedancja tych słuchawek?
    ajpier
    Level 36  
    To nie są słuchawki z górnej półki więc jak nie odpowiada ci różnica w minimalnej impedancji to je oddaj jako uszkodzone.
    User removed account
    User removed account  
    murgrabia
    Level 18  
    Quote:
    Też posiadam SHP1900 i grają równo, na każdym ze źródeł.
    Fakt faktem, górna półka to nie jest - ale mimo to najniższa też nie. :)

Być może "nadpaliłeś" je, lub mają wadę fabryczną.
    Słuchawki kupione kilka dni temu. W każdym bądź razie, na pewno nie nadpalone. A jak z tą impedancją? W sumie to może z jakości brzmienia. Nie jest to górna półka. Ale raczej zastosowane tam głośniczki powinny być identyczne. Jedynie mogę teraz je reklamować. Termin zwrotu już przepadł. Ogólnie przyjemnie grają, tylko bardzo mało wysokich tonów. Podobno mają przenosić od 20-20000Hz. A tak naprawdę przenoszą 47-8000Hz. Wytargałem jeszcze dla porównania 2 pary słuchawek (dousznych - "no name"). I impedancja wszystkich kanałów jest równa. Więc raczej trafiłem na jakieś felerne...
    User removed account
    User removed account  
    PZ IX
    Level 34  
    Toć to pewnie te same mają przetworniki, co moje HP200. Wysokich tonów to rzeczywiście jest okropnie mało. Na moje ucho to one przenoszą maksimum do 14 kHz. Zdecydowanie słabo. Ale cóż się dziwić, skoro kosztują tylko 32zł? :D Za taką cenę dobre jest tylko DIY.
    murgrabia
    Level 18  
    Słuchawki faktycznie okazały się felerne. Po ciężkich negocjacjach. Udało się wymienić na inny egzemplarz. Faktycznie przenoszą więcej wysokich tonów.