Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

odrazu po odpaleniu gasnie na gazie, na benzynie ok megane

piotr-87 23 Gru 2009 22:11 5006 19
  • #1 23 Gru 2009 22:11
    piotr-87
    Poziom 14  

    Witam.

    Mam mały problem z moim samochodem renault megane 2.0 8v z 1997 roku. Gaz od około pół roku.

    Problem jest w tym że po odpaleniu samochodu gdy na dworze jest poniżej około 5 stopni C i przełączę na gaz to na biegu jałowym samochód chwile po chodzi i gaśnie, wtedy żeby odpalił muszę go trochę męczyć, ale jeśli go odpalę i przełączę na gaz i odrazu ruszę to podczas jazdy mi nie gaśnie dopiero jak puszcze gaz i wrzucę na luz to zgaśnie. Po przejechaniu około 1 kilometra (zależy od temperatury, jeśli jest sporo na minusie to muszę więcej przejechać) wszystko jest ok i samochód nie gaśnie. Jeśli na zewnątrz jest powyżej 5 stopni C wtedy wszystko jest ok i mogę odrazu przełączyć na gaz.

    0 19
  • #2 23 Gru 2009 22:20
    ptaszek1975
    Poziom 30  

    Reduktor marznie,a gaz jest za zimny.

    0
  • #3 23 Gru 2009 22:28
    piotr-87
    Poziom 14  

    A w samochodzie brata nic takiego się nie dzieje więc zastanawiam się czemu w moim tak jest.

    0
  • #5 23 Gru 2009 23:05
    Pufan
    Poziom 20  

    Rozumiem że chwile po odpaleniu na benzynie przełączasz na gaz....tak?? Jęśli tak to zbyt szybkie przełączanie gaz-benzyna.Przełączenie powinno mieć miejsce jeśli temp silnika osiągnie ok 20-30st.

    0
  • #6 23 Gru 2009 23:18
    piotr-87
    Poziom 14  

    Tak, chwile po odpaleniu przełączam. U brata nigdy nie ma z tym problemu.

    0
  • #7 23 Gru 2009 23:21
    Pufan
    Poziom 20  

    Jaka instalacja?? Ja się nie znam-ALE... pozwól silnikowi nabrać deczko temperatury i będzie oki. Wyreguluj temperaturę przełączania...

    0
  • #8 23 Gru 2009 23:29
    piotr-87
    Poziom 14  

    Mam zwykły gaz i mi sie przelącza przy 2500 obrotów i podczas jazdy jak mi przekroczy tyle obrotów to mi sie sam przelącza ale nie gasnie, dopiero jak wrzuce bieg jalowy zeby sie zatrzymac to mi gasnie samochod i ciezko go odpalic. Chyba ze przejade tak dłuższy kawalek to juz nie zgasnie.

    0
  • #9 23 Gru 2009 23:31
    Pufan
    Poziom 20  

    Hmmm zwykły gaz? co to oznacza? czy to I generacja?
    Więc pisze-przełączenie na gaz nie powinno mieć miejsca poniżej pewnej określonej temperatury silnika...z tego co piszesz u ciebie nawet przy mrozach się przełącza.aaa to błąd i dlatego gaśnie.

    0
  • #10 23 Gru 2009 23:44
    piotr-87
    Poziom 14  

    Gaz II generacji, czyli bez roznicy jest jaka bedzie temperatura i jesli przekroczy silnik 2500 obrotówto sam przelączy na gaz. Dopiero gaz sekwencja sie przelącza przy okreslonej temperaturze a ja nie mam sekwencji.

    1
  • #11 23 Gru 2009 23:55
    50146
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 24 Gru 2009 00:04
    piotr-87
    Poziom 14  

    Szczerze mówiąc to nie wiem czy jest jakis sterownik gazowy bo sie nie znam na tym. Ok, dzięki za informacje, a miał bym jeszcze jedno pytanie. Kolega mówił ze kiedys slyszal iż nie powinno sie przełączac podczaz uruchomionego silnika z gazu na benzyne i czy przez takie przelączanie cos sie dzieje zlego?

    0
  • #14 24 Gru 2009 14:55
    dominik_radomski
    Poziom 12  

    Miałem podobny problem z gazem w Megane 1.4 96 r. Gasł mi na gazie a na benzynie było OK. Pierwszym krokiem wymieniłbym filtr gazu, ale bardziej profilaktycznie i zajął bym się wymianą membrany w parowniku. To u mnie pomogło. Podobny przypadek gaśnięcia samochodu na gazie na wolnych obrotach miałem w seacie cordoba 1.4 97 r. Tu po zrobieniu głowicy, zaworów i uszczelnieniu wszystkiego samochód zaczął palić na gazie bez problemów. Wymiana "bebechów" w parowniku kosztowała mnie 160 zł, ale poskutkowało.

    0
  • #15 24 Gru 2009 15:02
    marek1977
    Poziom 33  

    Bo membrana powinna być elastyczna, ale w miarę upływu czasu membrana twardnieje.

    0
  • #16 26 Gru 2009 11:22
    piotr-87
    Poziom 14  

    Ja mam gaz około pół roku, to już membrana była by do wymiany?

    0
  • #17 10 Sty 2010 17:26
    BOGDAN P
    Poziom 11  

    Jest stwardniała bo na mrozie. Dlatego koledzy podpowiadają ci aby rozgrzać reduktor dopiero przełączać na gaz.

    0
  • #18 10 Sty 2010 17:47
    Macosmail
    Poziom 33  

    Witam. Samochodu nie odpala się na gazie i nie przełącza się zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Jeżeli ktoś tak robi to niszczy silnik i drastycznie przyspiesza zużycie reduktora. A i oszczędności w tym żadnych. I wszystko w tym temacie.

    0
  • #19 11 Sty 2010 00:13
    BOGUŚ28
    Poziom 10  

    Przyczyn może być kilka.W mojej Reni miałem podobny problem musiałem rozgrzać silnik żeby normalnie chodziła na gazie( płyn musi rozgrzać parownik żeby ten nie zamarzał).Proponuje wymienić filtr gazu i sprawdzić czy instalacja nie jest zapowietrzona.

    0
  • #20 05 Lut 2011 08:58
    jacek1000
    Poziom 2  

    sprawdz termostet? a jak parownik zamarza to dolej plyn cjlodniczy zadnej wody!!!!!moze pomoze mi odpala zimny na gazie odrazu rano.napisz czypomoglo

    0