Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Żródło w C i PIC 16F877A- nie wiem jak to ugryżć.

mayzel 23 Gru 2009 23:42 1196 2
  • #1 23 Gru 2009 23:42
    mayzel
    Poziom 12  

    Zwracam się z prośbą, o pomoc w rozwiązniu problemu związanego z kompilacją kodu żródłowego. Jestem na etapie nauki pisania w Bascom i niewiem nic na temat C i ASM. Chciałem uruchomić ten układ który notabne mam juz gotowy , lecz brak jeszcze tylko zaprogramowanego PIC'a. Z racji zastosowania powyższego układu chciałem spróbowac własnorecznie spróbować kompilacji kodu żródłoweg. Niestety w moim przypadku wyskakuje błąd . Z analizy opisu tytułowego żródła wynika że nalezy wykonać czynność
    " Note if you use 16F877A chip add -NO_STRING_PACK option for correct putst() operation"
    - a ja nie wiem gdzie i jak to zrobić . Oczywiście jest gotowy hex który też nie bardzo chce mi wejśc do procka, też wywala błąd, a chciałem również troche poznać sposób programowania tych układów. Dodam że mam też inny (częstościomierza) plik żródłowy napisany w ASM i postępując zgodnie z instrukcją bez problemów udaje mi sie kompilować do PIC 16F84. Uzbroiłem sie w MPLAB oraz PIC C COMPILER.
    Jeżeli byście mogli, to spojrzyjcie na ten plik żródłowy, i sróbujcie go skompilować pod PIC 16F877A(taki posiadam), bo ja naprawdę nie wiem nic w tym zakresie, a bardzo zależy mi na uruchomieniu tego układu.
    Z AVR'ami jakos lepiej mi idzie....a język C jest dla mnie kompletnie obcy. W paczce są oryganalne żródłowe..
    Z góry dziekuję wraz z życzeniami spokojnych i udanych Świąt Bożego Narodzenia

    0 2
  • Pomocny post
    #2 25 Gru 2009 19:13
    wzk
    Poziom 19  

    Co do funkcji putst(), to kompilatorowi czegoś brak aby poprawnie zadziałał. Niestety w C jestem null. :D
    Hex bez problemu jest ładowany do PIC'a - sprawdziłem na 2 egzemplarzach. Szukaj przyczyny w programatorze.

    0
  • #3 25 Gru 2009 20:55
    mayzel
    Poziom 12  

    Dziekuje za odpowiedź,
    w taki razie trzeba bedzie zrobić , kupic nowy programator. Ja zrobiłem ten
    http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html..
    Pierwsz podejście robiłem za pomocą własnie gotowego hexa i programu WinPic.
    Ale faktycznie zignorowałem pewien komunikat przy inicjacji programatora. Poprostu sygnalizował mi "błąd interfejsu". Ja potem zmniełem z com 1 na com 2 i w okienku pojawiło sie "ustawienia interfejsu OK". Jednakże programator faktycznie jest podłączony pod com1. Zmyliło mnie to i sądziłem że wszystko jest wporządku. Teraz widać że nie.
    No nic, mam schemat innego może bedzie lepszy...
    http://www.plmsdevelopments.com/ozipicer/plms_ozipicer.shtml
    Chyba że mam com 1 niedziałający...Musze to sprawdzić.W każdym razie fajne wieści od ciebie, że hex wchodzi.

    0