Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RGB na SCART(Eurozlacze)

mlewsza 10 Jul 2004 14:52 15792 10
    mlewsza
    Level 12  
    Witam.

Mam w DVD wyjscie RGB i w TV SCART(Eurozlacze), czy wystarczy 3 cinche + odpowiednie zlutowanie SCART'a i moge ten sygnal wypuscic z DVD.

Zrobilem taki kabel, ale obraz mi plywa na ekranie i przesuniety jest z gory na dol o pol ekranu.

Na 100% wszystko dobrze polutowalem. W SCART piny: 5 - B masa, 7 - B, 9 - G masa, 11 - G, 13 - R masa, 15 - R

Prosze o pomoc bo nijak nie moge tego zrobic ??? Jest jeszcze cos takiego jak kontrola sygnalu RGB na pinie w SCART 16 i 19 ale przeciez sygnal RGB wychodzi na 3 cinche a nie na 4 ???

Jak to powinna taka przejsciowka wygladac ??? Robie cos zle ???
    tomarex
    Level 24  
    Witam.
    U mnie w TV jest tak opisane.
    Pin 16 wejście załączania szybkiego - 0-0,3 V stan pracy TV
    0,3 V - 5,0 V stan pracy RGB (nie więcej niż 5 V).
    Wynika z tego że Twój TV odbiera jednocześnie sygnał RGB i TV, dlatego takie efekty.
    mlewsza
    Level 12  
    Hm.

Chyba dalem ciala .... w DVD jest wyjscie Y/Pr/Pb i dogrzebalem sie ze nie jest to RGB taki jak przyjmuje to TV.

Prosze o linka gdzie moglbym znalezc schemat konwertera z Y/Pr/Pb na RGB. Oczywiscie jesli bylby ktos taki i wykonal mi go odplatnie to jestem wdzieczny, bo elektronik ze mnie zaden :))

Dzieki za wszystko.
    shg
    Level 35  
    Przy podłączaniu się przez RGB trzeba podłączyć też synchronizację, dlatego obraz "pływał".
    No a ten konwerter, to nie taka prosta sprawa.
    A jakie masz wyjścia z DVD, bo dziwne, żeby Y/Pr/Pb było, a nie było RGB?, ewentualnie jaki typ DVD, może sam coś znajdę?
    shg
    Level 35  
    On ma Euro, i w euro ma podpięte sygnały RGB, tak jest napisane w specyfikacji i na zdjęciu tylnej ścianki nad złączem euro :!:
    Link do zdjęć, żeby nie było, że wymyśliłem :D
    http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Spec...cleHeadline=Pioneer+DV%2D370&Series=0&index=1

Nie wiem jak z synchronizacją. Ja mam kabel RGB do Amigi i tam wyjście opisane jako Composite Sync (z Amigi), prawdopodobnie zespolony sygnał video, ten sam, który wyprowadzany jest na chinch Video out (w swoim DVD masz taki, też się nazywa video out, jest żółty, obok złącza S-VHS, poza tym ten sygnał wyprowadzony jest też na euro pin -19 masa 17) i to jest w euro w TV podłączone do Video IN (pin 20, masa - 18)
    Poza tym jest sygnał uruchamiający tryb RGB, jak kol. tomarex pisał pin 16 (masa - 14).
    Prawdopodobnie po włączeniu trybu RGB, telewizor "pobierać" będzie ze zwykłego zespolonego sygnału video tylko impulsy synchronizacji.

Nie wiem jak są wyprowadzone piny RGB w euro od strony DVD, podejrzewam, że tak jak w TV.

właśnie odkopałem instrukcję z telewizora (UNIMOR rulez)i tam jest m. in. taki kabel:

euro w tv i DVD: połączyć razem sygnały RGB
    video out (pin 19) z DVD do video in w TV (pin 20)
    pin 16 w tv podpiąć do +5V przez rezystor kilka kiloomów (nie pytaj mnie skąd wziąć 5V, bo ja mam w amidze wyprowadzone zasilanie na port video :D, tylko połącz to z pinem 16 w DVD. tak mam na schemacie z TV.
    no i oczywiście masy, piny masz powyżej.
    audio:
    DVD pin 1 - pin 2 TV
    DVD pin 3 - pin 6 TV
    masa audio wspólna dla wszystkich - pin 4

Jak pierwszy raz podłączyłem Amigę przez RGB, to aż mnie zamurowało. Obraz pierwsza klasa. He, monitor 24 cale :D

sorki za nispójność textu, ale nie śpię od 21 godzin :D
    mlewsza
    Level 12  
    Witam.

No tak o Euro AV zapomnialem, ale moze to ze wzgledu ze nie chce tak laczyc DVD z TV, bo chce uzyskac lepsza jakosc sygnalu poprzez Component + Progressive Scan. A to jest tylko mozliwe przy zalozeniu ze sygnal wyjdzie z DVD przez Y/Pb/Pr do TV do zlacza EURO w odpowiednie piny RGB.

Czy sie da tak to po prostu podlaczyc to chyba nie ??? Bo potrzebny jest ten konwerter, moze sie myle ale po prostu tego nie wiem - teoretyzuje/improzwizuje :)

dzieki za wszelkie pomysly :)
    shg
    Level 35  
    Jak dla mnie połączenie przez RGB powinno działać bez problemów, jakość jest super :D
    klocart
    Level 11  
    A może najprościej by było po prostu spiąć obydwa urządzenia kablem scart?To chyba nabardziej logiczne rozwiązanie
    Kuba_eM
    Level 24  
    Heja!
    Na rynku jest mało telewzorów, które mają wejście component. Tylko te z naprawdę wysokiej półki, a tak naprawdę, to standard ten dobrze przyjął się w projektorach.
    Po co konwertować component z progresive scan w dół do rgb? Tracisz na konwersji, odświeżaniu sygnału, masz dodatkowe opóźnienia...
    Najlepsze w tym wypadku jest rozwiazanie klocart'a.
    Pozdrawiam,
    Kuba
    radiomechanik
    Level 23  
    te wyścia Y/Pr/Pb oznaczają sygnały - luminancji oraz koloru czerwonego i niebieskiego z "zakodowanym" trzecim sygnałem - jednym słowem można byrzec - jest to 1/2 dekodera sygnału telewizyjnego - z tego można sobie "Wyciągnąć" sygnał RGB z impulsami syncronizacji poziomej i pionowej ....tu się kłania cała teoria sygnału telewizyjnego i dekoderów kolorów PAL/SECAM ... ale to tylko dla tych co sobie chcą poeksperymentować ;-)