Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak napięcia przy pompie paliwa DAEWOO NEXIA

24 Gru 2009 15:39 4665 7
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich,

    Moj problem zaczal sie gdy przyszly mrozy i rozladowal sie akumulator. Przy probach odpalenia silnika zlamal sie do tego bolec od stacyjki i zostalo w pozycji wlaczonego zaplonu. Jako, ze nie mialem czasu od razu reagowac to akumulator wyjalem dopiero po paru godzinach kiedy juz sie calkowicie rozladowal.

    Stacyjke wymienilem, akumulator zaladowalem i teraz pojawil sie problem z pompa paliwa. Przy kostce, ktora idzie do pompy paliwa nie ma napiecia. Przy przekreceniu na zaplon pojawia sie jedynie 0.1-0.2 V i to na ulamek sekundy po czym spada do 0.05V. Bezpiecznik odpowiadajacy za przekaznik pompy paliwa odpowiada wg schematow w nexii rowniez za swiatla awaryjne i hamulcowe a te mi dzialaja wiec mysle, ze jest on sprawny.

    Chcialbym sie od Was dowiedziec co powinienem sprawdzic, co moglo sie schrzanic po tej calej sytuacji przez co teraz nie mam napiecia przy pompie.

    Dziekuje.

    p.s. jezdze na benzynie i problem z pompa nigdy wczesniej nie wystepowal
  • Poziom 12  
    Immobilizer!. Przyłóż stary złamany kluczyk do stacyjki i spróbuj zapalić.
  • Poziom 2  
    Kluczyk sie nie zlamal tylko bolec od wkladu do stacyjki, ktory wchodzi w kostke. Moj samochod raczej immo nigdy nie widzial. Nie mam zadnego typu zabezpieczenia a kluczyk od poprzedniej stacyjki byl zwykly "chamski". Ale bylem przed chwila przy samochodzie i przykladalem stary kluczyk do nowego na tyle ile sie dalo ale nie pomoglo:/

    Moj stary kluczyk wyglada tak: http://www.hdmot.pl/galerie/s/stacyjka-wk-ad-daewoo-es_126.jpg

    Ogolnie pompka raz na czas daje oznaki zycia, ledwo zipie jakos, widac, ze sprawna.

    Jeszcze jedno co mnie zastanawia i co widac na obrazku, do ktorego dalem linka, ze przy tej czarnej obwodce przy wkladzie stacyjki odstaje "cos" co tez mialem i bylo podlaczone do jakiegos kabelka. W wkladzie ktory kupilem nie ma tego czegos w otoczce wiec zdjalem ze starej wkladki i nalozylem na nowa.
  • Poziom 39  
    ta otoczka z wystająŇcym czymś to właśnie czytnik immo
    do wystającego czegoś podłącza się kabelek
    jeśli miałeś to wszystko podłączone na starej stacyjce to by znaczyło że jednak immo jest i w związku z tym potrzebujesz stary kluczyk z transponderem żeby immo się odblokowało
    możesz jeszcze zdjąć otoczkę z nowej stacyjki i przyłożyć w jej okolicy stary kluczyk w taki sposób jak by otoczka była na stacyjce a klucz włożony w stacyjkę
  • Poziom 12  
    To coś to cewka odbiorcza transpordera immobilizera. Więc masz imo może źle podłączyłeś ten "kabelek". Na dzisiaj tyle. Goscie idą muszę spadać Wesołych świąt.
  • Poziom 2  
    Odpalil!! Dzieki wielkie, az nie moge uwiezyc, ze moja prosta nexia z chamskim kluczykiem ma immobiliser! Dzieki jeszcze raz juz myslalem, ze cos padlo. Jeszcze jak ktos by mi napisal jak moge tanio to rozwiazac aby nie musiec wkladac starego kluczyka w obrecz to bedzie super:) pozdrawiam
  • Poziom 12  
    W starym kluczyku masz takie coś jak na foto musisz delikatnie wyjać to z kluczyka i umieścić w nowym. Ja wywierciłem niewielki otwór i w niego wkleiłem transpoder. W jednym aucie spotkałem się z czymś takim że klijent poprostu zdjął cewkę ze stacyjki i przykleił do niej kluczyk z transpoderem taśma izolacyjną.
    Brak napięcia przy pompie paliwa DAEWOO NEXIA
  • Poziom 9  
    Odświeżę stary temat. Podpowiem. Aby nie trzeba było przykładać kluczyka, wystarczy wyjąć wkład stacyjki i podmienić blaszki we wkładzie pod stary kluczyk. U mnie w punkcie dorabiania kluczy wzięli za to 30 zł:)