Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dalsze boje z Diorą WS-704

Recorder 24 Gru 2009 21:14 1352 8
  • #1 24 Gru 2009 21:14
    Recorder
    Poziom 13  

    Opisywałem już w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7320811#7320811 mój problem związany ze wzmacniaczem Diory WS 704. Zaniosłem go do punktu serwisowego, niestety wycena naprawy mnie przeraziła. Postanowiłem sam spróbować własnych sił w lutowaniu. Wymieniłem wypukłe kondensatory 4700uF 63V na cztery nowe Nichicon o tych samych parametrach z serii KG. Teraz jest już ok., jedynie mam taki problem iż czasami występują zaniki w prawym głośniku przy bardzo cichym słuchaniu, które całkowicie ustępują przy ustawieniu głośności mniej więcej w pozycje 74-64. Nie pomaga wymiana kabli głośnikowych, zmiana wejścia sygnału, balansu. Wygląda to tak jakby sygnał był zbyt słaby aby rozruszać głośnik. Pomaga majstrowanie przy wejściach sygnałowych, lub przewodach wyjściowych do głośników. W związku z tym uważam, iż może to być jakiś zimny lut, lub jeszcze jakieś elektrolity, tylko nie wiem które to mogą być. Załączenie korektora, funkcji loudnes, default, zmiana źródła sygnału, balans, bas i soprany nic nie daje. Tak samo podłączenie głośników do wyjścia B lub ich zamiana prawy na lewy i na odwrót kompletnie nic nie pomaga. Od mniej więcej pozycji głośności 64 problem ten nie występuje. Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym jeszcze sprawdzić?

    0 8
  • Relpol
  • #3 24 Gru 2009 21:29
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Na słuchawkach też jest ten problem?

    0
  • Relpol
  • #4 24 Gru 2009 22:13
    Recorder
    Poziom 13  

    marian1981.02 napisał:
    Na słuchawkach też jest ten problem?


    Przyznam, że tego nie sprawdzałem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    dipol napisał:
    Przemyj potencjometr wzmocnienia lub wymień b/częsta wada tego sprzętu
    73!


    Czy możesz opisać mi, jako laikowi jak się do niego dobrać. Robiłem eksperymenty i próbowałem lekko wychylać gałkę na boki w granicach rozsądku, ale nie miało to jakiegokolwiek wpływu. Pamiętam, że takie niekonwencjonalne sposoby pomagały mi kiedyś z radiomagnetofonem Hania.

    0
  • #5 24 Gru 2009 22:17
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    To sprawdź bo to ważne. Jeśli na słuchawkach to nie występuje to winne są przekaźniki lub luty na nich, oraz luty w okolicy gniazd głośnikowych. Jeśli na słuchawkach też się tak dzieje to wymień w ciemno elektrolity przy końcówkach mocy stk C503/504 4,7µ.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Potencjometr zostaw w spokoju.

    0
  • #6 24 Gru 2009 22:26
    Recorder
    Poziom 13  

    marian1981.02 napisał:
    To sprawdź bo to ważne. Jeśli na słuchawkach to nie występuje to winne są przekaźniki lub luty na nich, oraz luty w okolicy gniazd głośnikowych. Jeśli na słuchawkach też się tak dzieje to wymień w ciemno elektrolity przy końcówkach mocy stk C503/504 4,7µ.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Potencjometr zostaw w spokoju.


    Już robię test

    Jak na razie zero problemu. Jak na złość nie chce się ujawnić. Jutro dalszy odsłuch.

    0
  • #7 25 Gru 2009 14:21
    Recorder
    Poziom 13  

    No w końcu wystąpiła usterka. W czasie zaniku kanału na głośniku słuchawki grają bez problemu. Dźwięk czyściutki. Jeżeli możesz to bardzo bym prosił o podanie parametrów tych przekaźników. Kończyłem technikum mechaniczne o specjalności budowa maszyn, a nie elektrotechniczne, czy elektroniczne, więc proszę o wyrozumiałość. Może wiesz gdzie mogę takie dostać, lub ewentualnie jaki zastosować odpowiednik. Aha rozumiem, że jeśli na słuchawkach jest brak problemów, to pozostałe kondensatory są ok., czy też je wymienić, a jeżeli tak to jakie mają one napięcie i pojemność. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

    Zapomniałem dodać, że usunięcie usterki następuje po zmianie barwy dźwięku pokrętłami, włączeniu na chwile stand by na pilocie lub rozłączeniu na chwile głośników przyciskami A/B. Załączenie defeat nic nie daje. Pomaga też lekkie uderzenie w obudowę.

    0
  • #8 25 Gru 2009 14:38
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Znać możesz się mało, ale schemat chyba potrafisz ściągnąć? Przekaźniki RM82P 48V DC. (razy 2)
    Kondensatorów w takim razie nie wymieniaj. Sprawdź ewen. popraw luty jeszcze przy gniazdach głośnikowych i zobacz czy nie są wyrobione zatrzaski trzymające kable.
    Przekaźniki wymień na takie same, tylko nie mam pojęcia gdzie je można dostać.

    Edit:
    Tu zapytaj http://unitrel.pl/index.php?go=103&id=5 z opisu wynika że mają.

    0
  • #9 25 Gru 2009 15:29
    Recorder
    Poziom 13  

    Dziękuję za odpowiedz. Gniazda można chyba wyeliminować, gdyż cały czas miałem podpięte głośniki pod styki A, a wyjścia B są dziewicze i tam objaw jest podobny. Zobaczę jeszcze te luty i jeśli to nic nie pomoże kupię te przekaźniki. Pozdrawiam

    0