Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto - wywala błąd F09 Combustation air fan short circuit

25 Gru 2009 06:18 4728 9
  • Poziom 9  
    Witam

    Webasto Thermotop z/c d pełne (z wyświetlaczem owalnym 1533) działa, normalnie buczy przez 10-15 minut jak ustawie żeby rano sie włączyło, potem na wyświetlaczu pojawia się błąd F09 przy 71 stopniach i webasto gaśnie, zaczyna już dmuchać w samochodzie ciepłym powietrzem. Jak zapale samochód to webasto działa nie wiem przez jak długo bo wtedy samochód szybko się nagrzewa.

    Webasto wywala błąd: Combustation air fan short circuit. Podłączyłem dedykowany interfejs.

    Webasto - wywala błąd F09 Combustation air fan short circuit

    moje spostrzeżenia:
    1. pompka wody działa na pewno i ma dobra wydajność
    2. po zrobieniu testu komponentów w programie ThermoTop (nie wiem czy tym można się kierować)
    * sztyft działa i zmienia oporność
    * dmuchawa działa na 30% jak i na 100% nastaw
    * pompka paliwa również działa
    3. webasto czasami sobie puści większego dymka przy zapalaniu (tzn bardzo dużego dymka jakby silnik się palił) ale nie zawsze
    4. na forum znalazłem że może to być uszkodzona sterownik webasta? raczej mam anologa z W-BUS, ale ciężko jest znaleźć takie sterowniki... co może się w nim uszkodzić? ktoś pisał o jakimś termistorze?
    5. albo na sterowniku jest jakiś bezpiecznik termiczny który jest uszkodzony...? jaki am on model?

    W manualu jest napisane:
    Grzejnik przeznaczony do zasady parownik działa
    okresowo kontrolowane przez czujnik temperatury. W celu zminimalizowania obciążenia baterii grzałka
    przełącza się z trybu full-load do części operacji ładowania
    po osiągnięciu temperatury wody 72 ° C.
    Czyli u mnie jakby nie przechodzi ze stanu max na medium (oszczędny)?
    .
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 21  
    Błąd F09 w Webastach jest błędem przerwy lub zwarcia kołka żarowego
  • Poziom 9  
    apollo229 napisał:
    Błąd F09 w Webastach jest błędem przerwy lub zwarcia kołka żarowego


    Tylko w ja nie mam napisane że jest to błąd świecy/sztyftu, a raczej "Combustation air fan short circuit" coś związanego ze zwarciem obwodu dmuchawy.

    Świecę oraz dmuchawę (jak już pisałem) sprawdzałem w programie i zmienia ona swoją oporność , a dmuchawa działa na 100% jak i na 20% swojej mocy. Webasto działa bardzo dobrze świeca/sztyft rozgrzewają płomień lecz po 15 minutach pracy jako ogrzewanie postojowe wywala błąd, kiedy pracuje jako dogrzewacz silnika gdy temperatura jest mniejsza niż 7 stopni to działa bezproblemowo.
  • Poziom 9  
    webasto rozebrałem i...:

    1. komora spalania miała bardzo mały nagar, szklisty dookoła który bez problemy usunąłem, włóknina była w bardzo dobrym stanie tylko miała jeszcze po wymontowaniu troszkę ropy
    2. dmuchawa pod akumulatorem tez "OK"
    3. po złożeniu Webasto chodzi przez 15 minut i potem dmuchawa się wyłącza (dźwięk jakby się zacierała i nagle staje) i dymi się z filterka powietrza gęsty biały dym
    4. pompka wody i paliwa też są sprawne

    czy będzie to dmuchawa czy pada sterownik?
  • Poziom 9  
    Wstawiam filmik jak to wygląda i co słychać. Zastanawia mnie to piszczenie, stawiam na wentylator, na końcu słychać jak coś się zaciera i koniec pracy webasta.


    Link


    Potem po załączeniu już nie słychać dmuchawy i błąd zwarcie obwodu dmuchawy.


    Link


    Webasto - wywala błąd F09 Combustation air fan short circuit
  • Poziom 2  
    To auto to mazda 626
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Ewidentnie padnięta dmuchawa.
  • Poziom 9  
    skylark napisał:
    Ewidentnie padnięta dmuchawa.


    Potwierdzam, ponieważ teraz nawet nie startuje. Odłączyłem zasilanie od webasto, w przyszłym tygodniu myślę że wyjmę piecyk i zmienię dmuchawę.
    Tylko zastanawia mnie jedno w testach komponentów, robiłem test dmuchawy kilkakrotnie na 1000 sekund to jest prawie 17 minut i działała bardzo dobrze... ale czasami coś w webasto piszczało.
  • Poziom 9  
    jermo22 napisał:
    skylark napisał:
    Ewidentnie padnięta dmuchawa.


    Potwierdzam, ponieważ teraz nawet nie startuje. Odłączyłem zasilanie od webasto, w przyszłym tygodniu myślę że wyjmę piecyk i zmienię dmuchawę.
    Tylko zastanawia mnie jedno w testach komponentów, robiłem test dmuchawy kilkakrotnie na 1000 sekund to jest prawie 17 minut i działała bardzo dobrze... ale czasami coś w webasto piszczało.


    Witam
    Czy mógłby Pan napisać jaki efekt po wymianie dmuchawy bo mam podobny problem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.