Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chiński Quad 200cc brak kickstartera i ładowania akumulator

bemii 25 Dec 2009 22:16 13139 19
    bemii
    Level 10  
    Witam.
    może troszeczkę nie trafione forum ale wiem ze ktoś kto się zna trochę na motoryzacji mi pomoże.
    Zrobiłem głupotę i kupiłem, na szybko, quada, potem:
    - przez miesiąc było dobrze ale potem się zaczął psuć.
    -akumulator od wstrząsów się przedziurawił i musiałem trochę wody dolewać.
    -kickstartera nie ma.
    -ładowania akumulatora, podczas włączonego, silnika nie ma.
    -nawet lampy działają tylko jak jest akumulator czyli prąd idzie tylko z akumulatora.
    - muszę do ciągle odpalać na pycha, a trudno jest go tak odpalić bo,
    silnik jest trochę zjechany (robię co się da żeby go przywrócić do stanu używalności) Jeżdżę zazwyczaj w terenie gdzie trudno jest go tak odpalić, poza tym, jest kurcze ciężki.

Czy macie jakieś pomysły i czy w ogóle da się do niego zrobić jakiś kickstarter, albo cokolwiek co by mi rozwiązało te problemy, nie wiem, dynamo ładujące akumulator?

Z góry dziękuje!
    Pozdrawiam!
    KJaniczak
    Level 25  
    On musi jakieś ładowanie. sprawdź cewki.
    bemii
    Level 10  
    No wlasnie niestety nie ma bo w zestawie dostalem taki maly dziadowski prostownik a poza tym to juz nastepnego dnia po kupnie mialem rozładowany akumulator :/
    KJaniczak
    Level 25  
    Strasznie dziwne bo nawet w najprostszych motorkach jest ładowanie. Przyjrzyj sie dobrze.
    bemii
    Level 10  
    może te bałwany które składały tego quada coś źle zrobiły :/ nie wiem. w każdym razie u mnie nie ma ładowania ani kickstartera ani akumulatora. kiedyś musiałem po ciemku w lesie w czasie burzy jechać bez świateł :/ nie przyjemne. Strasznie to denerwuje jak najpierw musisz go 10 minut odpalac potem ciągle na wysokich obrotach trzymać żeby nie zgasł i potem jeszcze bez świateł jechać... Pomóżcie ! Proszę ! :P
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zaraz, zaraz. Jak to nie ma kickstartera i akumulatora? To jak on jest odpalany? Siłą woli? Na popych? Sznurkiem?
    Jeżli jest rozrusznik, to jest i akumulator. Jeżeli jest akumulator, to jest układ ładowania. I teraz trzeba sprawdzić, czy jest on sprawny. Na 99,9% będzie to układ z zapłonem CDI, wirnikiem ze stałym kołem magnesowym dwu lub trójfazowym dynamem i regulatorem - prostownikiem. Czyli standard we wszystkich nowych pojazdach o małej pojemności.
    Układ dość prosty do sprawdzenia. Było o tym.
    bemii
    Level 10  
    Powiedziałem ze akumulator jest zniszczony. Pęknięty, rozładowany i bez kwasu. Rozrusznik jest. A jak to mam sprawdzić? Dziwne to wszystko. Nie wiem czy oni czegoś nie podłączyli czy tego po prostu chińczyki nie dali.
  • Helpful post
    Tommy82
    Level 41  
    Błażej kolega pisze ze nie ma kickstartera a bez akumulatora....
    Wiec akumulator jest ale uszkodzony "akumulator od wstrząsów się przedziurawił" i kolega pali teraz na pych.

Wiec być może to jest jakiś cud techniki z iskrownikiem + akumulator dla oświetlenia i rozrusznik. To nawet może być silnik żywcem wyjęty z małej chińskiej kosiarki. Być może nawet temu interesowi nic nie dolega a jedynie brakuje mu sprawnego akumulatora.

Cyknij jakieś fotki tego sprzeta najlepiej w miejscach gdzie są kable najlepiej w miejscu gdzie się kończy ten kabel co się na świecy zaczyna;)
    Anonymous
    Anonymous  
    Mietek1976
    Level 14  
    Spotkałem się z takimi "chińczykami" co miały akumulator po to żeby odpalać i na potrzeby oświetlenia.Totany brak jakiego kolwiek układu ładowania.Jedyna rada to dobry akumulator i często ładować.
    Błażej
    Zrobiłeś głupotę nie kupując, ale zaniedbując sprzęt.
    Skoro uszkodzeniu uległ akumulator, to nie trzeba było dolewać wody, tylko wymienić na nowy. A nie są to jakieś kosmiczne koszta. I zamontować nowy tak, by nie był więcej narażony na uszkodzenia. Bo nie wierzę, że się nie da. A tak, uszkodzony akumulator mógł pociągnąć za sobą układ ładowania w pojeździe.
    Schemat masz podany, bez problemu znajdziesz schematy innych pojazdów tego typu. Spora ich część jest zbieżna. I do sprawdzania: cewki, regulator - prostownik, instalacja...
    bemii
    Level 10  
    Jest tak jak powiedział mietek. A Rycho - wszystko bylo ok jak na tego quada, ale nie bylo ok z ladowaniem. błazej- myslalem ze jest tylko troche pekniety i dolalem troche wody. teraz akumulator jest wyrzucony i kupuje nowy.
    bemii
    Level 10  
    Ej to mozna ten kickstarter zrobic??
    Pawel wawa
    Zamieść zdjęcia tego cuda i dokładne zdjęcia silnika.
    Anonymous
    Anonymous  
    Błażej
    Te zdjęcie dają niewiele, jeśli nie nic. Wiemy, jak wyglądają przewody elektryczne i jak je można poupinać. Zrób zdjęcie cewek i koła magnesowego, ale tak, by było te cewki widać.
    A poza tym, w pojeździe wyposażonym w elektryczny wentylator chłodnicy i oświetlenie, układ ładowania MUSI BYĆ. Jest pewnie uszkodzone.
    bemii
    Level 10  
    a mógł bys mi pomoc, gdzie to jest bo sie nie bardzo orientuje :P
  • Helpful post
    Błażej
    Pod pokrywą boczną silnika.
    A jeśli się nie orientujesz nawet w po łożeniu tego podzespołu, to jak chcesz go zweryfikować i naprawić? Poważnie się zastanów, czy nie pewniej i w sumie taniej będzie to gdzieś oddać.
    bemii
    Level 10  
    Tak chyba zrobię. Dzieki!