Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z programowaniem GAL16V8 przy pomocy GalBlastera

asal3 25 Gru 2009 22:34 1041 2
  • #1 25 Gru 2009 22:34
    asal3
    Poziom 2  

    Próbuję zaprogramować układ GAL16V8 firmy Lattice przy pomocy GalBlastera własnej kontrukcji. Do tej pory używałem go do programowania GAL22V10 i działał on bardzo dobrze. Przy GAL16V8 występuje jednak pewnie problem.

    Samo programowanie teoretycznie się udaje, jednak występuje błąd podczas weryfikacji. Próbowałem odczytać układ po programowaniu i na oko widać, że uzyskany plik *.jed różni się od tego, którym programowałem. Spróbowałem zdekompilować go programem JED2EQN i uzyskałem następujący bład: "Illegal macrocell fuse configuration in JEDEC map".

    Czy może to być jakiś błąd w konstrukcji samego GalBlastera czy jeszcze coś innego? Napięcie programujące ustawiłem na 14.5V, zgodnie z tym, jak napisał mi programator.
    Próbowałem na dwóch różnych układach GAL, efekt jest identyczny.

  • #2 26 Gru 2009 10:49
    kemot55
    Poziom 30  

    Nie wiem czy przypadkiem mnie przesadziłeś z napięciem programującym. Ja to kiedyś programowałem i z jakiś powodów ustawiałem 13-13.5V (nie pamiętam dlaczego, ale wszystko działało OK).

  • #3 26 Gru 2009 20:35
    asal3
    Poziom 2  

    Jakimś cudem udało mi się znaleźć przyczynę błędu. Okazało się, że napięcie programujące było dobre, plik JEDEC też, za to pomiędzy dwoma pinami podstawki pod GAL-a miałem zwarcie, które było bardzo słabo widoczne. No i teraz działa. :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME