Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jabel J-17 Timer Minutnik

Elektronik9 26 Gru 2009 00:05 3849 18
  • #1 26 Gru 2009 00:05
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Witam, złożyłem kit j-17 "timer-minutnik" od Jabela i nie działa za bardzo, podłączam mu 9V i słychać przy podłączaniu zasilania pisk buzzra ok. 1-2sekundy, a potem tylko takie ciągłe ciche "syczenie" buzzera.
    Strona kitu
    Instrukcja

    Czy buzzer ma biegunowość? Bo idą od niego dwa przewody: czarny i czerwony, czerwony dałem na R4, a czarny na C5. Nic się nie dzieje, tylko cały czas cicho syczy. Naciskam przycisk, kręcę potencjometrem i nic...

    Co może być nie tak?

    Aha i co to za "siatka" na płytce drukowanej pod buzzerem?

    0 18
  • #2 26 Gru 2009 00:13
    gonzalo
    Poziom 31  

    Sprawdź czy nie ma zwarć na płytce. Układ jest banalny. Nie wstawiłeś przypadkiem odwrotnie układu scalonego?

    0
  • #3 26 Gru 2009 00:14
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Nie, układ scalony wypustką w stronę zacisków zasilających.

    0
  • #4 26 Gru 2009 00:17
    gonzalo
    Poziom 31  

    Elektrolity, dioda wlutowane biegunowo? Spróbuj podmienić scalak. Może jest on uszkodzony.

    0
  • #5 26 Gru 2009 00:26
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Jabel J-17 Timer Minutnik
    Tu powinno być połączenie? Bo tu mam zwarcie a z rysunku nie widać...

    0
  • #6 26 Gru 2009 00:27
    gonzalo
    Poziom 31  

    To jest ze sobą zwarte.

    0
  • #7 26 Gru 2009 00:28
    Elektronik9
    Poziom 30  

    W takim razie nie wiem, co mam źle. Dioda i elektrolity wlutowane poprawnie.

    A innego scalaka nie mam...

    0
  • #8 26 Gru 2009 00:30
    gonzalo
    Poziom 31  

    Ten scalak jest popularny, więc bez problemu go dostaniesz. CMOS-y są bardzo wrażliwe.

    0
  • #9 26 Gru 2009 00:40
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Więc mówisz, że to wina scalaka? Zwarć na płytce nie widzę, wszystko lutowałem wg schematu...

    1
  • #11 26 Gru 2009 00:53
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Dali mi w zestawie C4 taki starty że widać nóżki zdarte z plastiku i od góry metal ale mierzyłem go miał odchyłkę 10% więc to chyba nie jego wina...

    0
  • #12 26 Gru 2009 00:56
    gonzalo
    Poziom 31  

    To jeszcze jedna rada. Sprawdź czy nie pomyliłeś wartości rezystorów i nie zamieniłeś któregoś miejscami.

    0
  • #13 26 Gru 2009 01:01
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Nie, sprawdzałem przed wlutowaniem każdego elementu i na bank są dobrze.

    0
  • #14 26 Gru 2009 11:13
    szymon12w
    Poziom 17  

    Witam, wg mnie to jednak wina scalaka, może go za mocno nagrzałeś, CMOS-y tak mają. Kup nowy kosztuje około 2 zł.

    0
  • #15 27 Gru 2009 00:55
    Elektronik9
    Poziom 30  

    No więc porobiłem trochę pomiarów i tak:
    (wszystkie względem masy)

    - w punktach 1,2 : rośnie od 0 do napięcia zasilania (rośnie coraz wolniej), po naciśnięciu S1 rośnie od zera, wyczaiłem, że to napięcie ładowanie kondensatora C1 przez P1 i R1;

    - w punkcie 3: zależnie od napięcia zasilania ustala się tam stałe napięcie (przy zasilaniu 8,7V jest to 0,6V, a przy 12V jest to 0,65V), po włączeniu zasilania rośnie od 0 do 0,6 / 0,65V, naciskanie przycisku S1 nie ma wpływu na to napięcie;

    - w punkcie 11: jest w przybliżeniu napięcie zasilania (zawsze);

    - w punkcie 8: jest 7,8V (przy zasilaniu 8,7V);

    Po włączeniu zasilania słychać 2-sekundowy pisk z buzzera i potem nic....


    Co jest nie tak?

    0
  • Pomocny post
    #16 27 Gru 2009 04:35
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Jeżeli na końcówce 3 nie zmienia się napięcie przy naciskaniu przycisku to znaczy, że uszkodzona jest bramka US1A. Na wyjściu tej bramki powinno być tak:

    - S1 naciśniety -> na wyjściu bramki stan wysoki (prawie 9V)
    - S1 zwolniony -> gdy C1 się naładuje do napięcia przełączania (ok.5.5V) -> na wyjściu bramki pojawi się stan niski.

    Układ od włączenia (kondensatory C1 i C2 rozładowane ) powinien działać tak:

    Po włączeniu zasilania:

    punkty 1,2 napięcie naratające od 0 do napięcia zasilania
    punkt 3 - stan wysoki do momentu przekroczenia na 1,2 napięcia ok. 5.5V (w przybliżeniu), potem stan niski.

    punkty 8 i 9 stan wysoki (podciągany przez 1M do +9V, przy pomiarze miernikiem wyjdzie mniej niż 9V, bo napięcie będzie wynikało z dzielnika napięcia 1M i rezystancji woltomierza.

    punkt 10 - stan niski.

    punkt 11 - stan wysoki (generator na bramce US1D nie pracuje)

    gdy w punkcie 3 pojawi się stan niski to na 8.9 pojawia się stan niski a potem szybkie narastanie napięcia (tego się nie zmierzy miernikiem) ładuje się C2 przez R2.
    Nim się C2 naładuje na 10 jest stan wysoki i włącza generator na bramce US1D. Na 11 nie zmierzymy napięcia, bo tam jest przebieg prostokątny ok. 400-500Hz przez 2 sekundy.

    Jeżeli wciśniemy S1 to C1 zostanie rozładowany, na wyjścu bramki US1a pojawić się musi stan wysoki, C2 rozładowuje się przez wyjście bramki i diodę D1 i układ czeka na puszczenie S1 by zacząć odmierzanie czasu.

    Zakładając, że układ 4093 nie był uszkodzony od nowości lub przy lutowaniu, to mógł go (konkretnie górny tranzystor wyjściowy bramki US1a) uszkodzić brak ograniczenia prądu rozładowania C2 przez D1 (i małą rezystancję wyjściową tego tranzystora wyjciowego w bramce).

    Proponuję:

    1. Dać szeregowo z D1 rezystor np. 10k ograniczający prąd rozładowania C2 (można postawić te elementy pionowo w otworach diody D1 i zlutować im drugie końce.

    2. Podmienić uszkodzoną bramkę US1a nieużywaną bramką US1b (może nie jest uszkodzona) robiąc następujące ciachy (czerwone kreski) i połączenia (zielone kreski)

    Jabel J-17 Timer Minutnik

    Na schemacie wygląda to tak:


    Jabel J-17 Timer Minutnik

    2
  • #17 28 Gru 2009 00:08
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Wylutowałem C2, napięcie w punkcie 3 też stabilizuje się na poziomie 0,6V i ani drgnie, nie przerzuca itp... efekt dokładnie taki sam, jutro kupię nowego scalaka i podmienię, jak to nie pomoże, to zmodyfikuję układ wg Twoich zaleceń bo widzę, że ma to ręce i nogi. Dzięki za zainteresowanie.

    Btw. czy mierząc miernikiem wlutowane rezystory na płytce przy wyłączonym układzie uzyskuje się wiarygodne pomiary? Bo mi wychodzą dziwne rzeczy...

    0
  • Pomocny post
    #18 28 Gru 2009 02:46
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Lepiej zawsze wylutować jedną końcówkę rezystora czy innego elementu przed pomiarem, by nie był bocznikowany przez inne elementy widoczne lub niewidoczne (elementy wewnętrzne układów scalonych, rezystancje, złącza diodowe).

    1
  • #19 28 Gru 2009 21:34
    Elektronik9
    Poziom 30  

    Kupiłem inny scalak podmieniłem i działa.
    Nie podobał mi się tylko zakres odmierzanego czasu, na standardowych elementach był to zakres 1,30min - 4min, więc dałem inny potencjometr i 2x mniejszy kondensator (110 uF). Teraz zakres odmierzanego czasu wynosi od 34sekund do 2 minut.
    Bramka Schmitta przerzuca przy napięciu 5,03V

    Przebiegi:
    Jabel J-17 Timer Minutnik

    Dzięki wszystkim za pomoc, dużo się nauczyłem przy tym kicie.

    0