Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z podłączeniem internetu przez router (laptop i pc)

hodiee 26 Gru 2009 01:01 4041 8
  • #1 26 Gru 2009 01:01
    hodiee
    Poziom 9  

    Witam. Posiadam router aztech dsl600ew i za jego pomocą łączę się z internetem na pc przez kabel. Chciałabym także łączyć się z internetem jednocześnie na laptopie, ale bezprzewodowo - za pomocą tego samego routera. W laptopie jest karta sieciowa Broadcom 802.11b/g. Widzę tam jakieś WLAN , jakieś wi-fi (nie wiem czy to ma z tym związek, nie wiem nawet do czego to służy).
    Czy to wystarczy? Dopiszę, jeżeli będą potrzebne jakieś dodatkowe informacje.
    Do routera nie mam żadnej płyty. I mój problem -> Jak podłączyć bezprzewodowo laptopa do internetu? Szukam informacji na ten temat od kilku dni, ale niczego konkretnego nie znalazłam. Zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać i jestem zielona w temacie sieci i internetu, więc byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie instrukcje krok po kroku, co i jak skonfigurować. Z góry dziękuję.

    0 8
  • #2 26 Gru 2009 01:28
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 26 Gru 2009 01:39
    hodiee
    Poziom 9  

    Problem pojawia się już przy pierwszym kroku. W po wpisaniu http://192.168.1.1 przeglądarce pojawia się komunikat "nie można wyświetlić strony". Jak zlikwidować ten problem?

    0
  • #4 26 Gru 2009 01:42
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 26 Gru 2009 01:48
    hodiee
    Poziom 9  

    o to chodzi?

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : k
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet lan:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0B-6A-C4-14-71
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.20
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.241.79.37
    213.241.79.38

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 3:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth PAN Network Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 10-11-11-11-11-11


    EDIT: zauważyłam, że logowanie wchodzi na http://192.168.0.1
    ale nie da rady admin, admin. Próbowałam też admin, password ale też się nie da.
    Co wpisać?

    0
  • #6 26 Gru 2009 02:08
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 26 Gru 2009 02:41
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 26 Gru 2009 02:49
    hodiee
    Poziom 9  

    Ok w takim razie najlepiej wezwę informatyka, który ten router zakładał i konfigurował.
    Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

    0