logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Corsair Voyager 16 GB - błąd zapisu powyżej 8 GB w Windows

NEON20 26 Gru 2009 19:38 5482 6
REKLAMA
  • #1 7438831
    NEON20
    Poziom 11  
    Witam

Mam taki problem mianowicie chodzi o pendriva Corsair Voyager 16 GB od pewnego czasu pod windowsem mogę na niego skopiować tylko 8 GB danych przy kolejnych GB danych wyskakuje błąd typu pendrive zabezpieczony przed zapisem proszę usunąć zabezpieczenie... Dziwi mnie fakt że pod linuxem zapełniam tego pendriva do końca bez problemu. Formatowałem już pendriva różnymi programami... usuwałem partycje pod linuxem z pendriva i na nowo zakladalem formatując go. Pod linuxem kopiowanie przebiega bez problemu natomiast pod windowsem niestety mogę tylko skopiować 8 gb danych. Dodam że wcześniej nie miało to miejsca i jest jeszcze jeden dziwny przypadek. Po wystąpieniu tego komunikatu pod windowsem w niektorych folderach zamiast plików tych które były kopiowane występują pliki bez rozszerzeń z nazwą D o różnych wielkościach. Pod total comanderem widziane są jako pliki o zerowej wielkości natomiast normalnie widoczne są jako pliki różnych wielkości, dodam że tych plików nie da się normalnie usunąć jedynie poprzez format pendriva. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Dziś testowałem raz jeszcze pod linuxem już całego nie zapełnie a tylko 12 GB.Wyskakuje komunikat że reszta miejsca jest tylko do odczytu. Dziwne trochę to jest.
  • REKLAMA
  • #2 7439916
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Kolega wypróbuje to narzędzie, które pomogło w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1512203.html
  • REKLAMA
  • #3 7440579
    NEON20
    Poziom 11  
    Skorzystałem z tego programu. Mianowicie chodzi o BOOTICE. Program wykrył prawidłowo pendriva jako Corsair Voyager. Przeprowadziłem perform format zakończony pomyślnie. Przystąpiłem do kopiowania danych pod Windowsem no i niestety dalej to samo. Kopiowałem za pomocą total comandera. Info błędu "Błąd nie moge pisać (nazwa pliku). Proszę usunąć zabezpieczenie przed zapisem. Pozdrawiam
  • #4 7440639
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Proszę sprawdzić sam plik czy nie ma "uchwytu blokującego" za pomocą Unlockera i czy przy pomocy tego programu da się go "przesunąć" (UWAGA! Patrz spokojnie co wybierasz, bo łatwo możesz go usunąć).
    No i podstawowe pytanie jaki to jest plik (wielkość) i typ (.avi czy inny)?
  • REKLAMA
  • #5 7441900
    NEON20
    Poziom 11  
    Są to różnego rodzaju pliki od avi po małe pliki textowe zawsze jest tak samo i zawsze w tym samym miejscu. Z moich obserwacji wynika że coraz mniej można zapisać na niego. Tak jakby się kurczył. Dodaje w załączniku log z programu dmde. Skanowanie sektorów przebiegło pomyślnie.
    Załączniki:
    • fatscan.rar (7.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 7712644
    NEON20
    Poziom 11  
    Witam

Niestety dalej nie poradziłem sobie z tym pendrivem;/
  • #7 13126965
    acholewi
    Poziom 1  
    Witam

Przy kopiowaniu większych plików, pamięć usb należy sformatować jako system NTFS.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrivem Corsair Voyager 16 GB, który pozwala na zapis tylko 8 GB danych w systemie Windows, generując błąd o zabezpieczeniu przed zapisem. Podczas gdy w systemie Linux kopiowanie danych przebiega bez problemów, w Windows występują błędy, a po próbie zapisu pojawiają się pliki bez rozszerzeń. Użytkownik próbował różnych metod formatowania, w tym za pomocą programu BOOTICE, jednak problem nie został rozwiązany. Inny uczestnik dyskusji zasugerował sprawdzenie plików pod kątem blokady przy użyciu programu Unlocker oraz formatowanie pendriva w systemie NTFS dla większych plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA