Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta Emperor Recorder 2 DVD-028 umarł

ViaderWroc 26 Dec 2009 22:37 5519 6
    ViaderWroc
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Posiadam sprzęt jak w tytule. W nagrywarce zaczęły dziać się rzeczy tylu brzęczący wentylator oraz przekazywała "skaczący" obraz. Wykonano na niej nieudaną próbę aktualizacji softu. Efekt jest taki że nagrywarka umarła czyli nie daje żadnych sygnałów. Brak wyświetlacza, obrazu na ekranie oraz nie działa wentylatorek.
    Proszę więc o pomoc w reanimowaniu tego sprzętu. Potrzebuję informacji na temat wgrywania uwalonego softu (domyślam się że należy przeprogramować pamięć) oraz o schemat elektryczny.
    Pozdrawiam
    Viader / Krzysiek
    Krzysiek99
    Level 27  
    Takie rzeczy w serwisie robią ale to będzie przewyższało koszta kupienia nowej

Trzeba wymienić scalak z pamięcią biosu i wstawić nowy odpowiednio zaprogramowany

Można spróbować ale czy to ci będzie działać i czy się da to głowy nie dam wymienić napęd , rozkręć to kombo i podaj dane co tam siedzi (Niektórzy producenci danego kombo wstawiają gotowe rozwiązania dla zaoszczędzenia kosztów )
    ViaderWroc
    Level 10  
    Witam.
    Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o sprzęt w środku to opisowo :
    cd to jakieś DRL-200 firma DVS ?
    dysk: samsung 160GB
    płyta: VR MA002A 39DVD-028 , pamięci hynix 6115AA ,układ: MX t060321
    Dołączam zdjęcia i tam można pokazać ewentualnie na co dać zbliżenie.
    Powiem że ewentualnie mogę mieć dostęp do jtaga
    pozdrawiam

Manta Emperor Recorder 2 DVD-028 umarł Manta Emperor Recorder 2 DVD-028 umarł Manta Emperor Recorder 2 DVD-028 umarł
    ViaderWroc
    Level 10  
    temat wciąż aktualny.
    sprawdziłem pamięć - jest kość 29LV320CBTC-70G
    Ktoś dysponuje programatorem? albo służy pomocą?
    Pozdrawiam

AKTUALIZACJA

Na płytce obok ROMU znalazłem jeszcze pole pod RS232. Są to pola lutownicze RX, TX GND i zasilanie. Czy w takim wypadku jest szansa że da radę przeprogramować tą pamięć bez lutowania? (jak w jednym z opisów na elektrodzie?) Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jest sens próbować montować kabel?
    Pozdrawiam
    ViaderWroc
    Level 10  
    Ma ktoś wsad pamieci do tej nagrywarki??
    Czy to forum jeszcze żyje? Zupełna cisza :/
    ViaderWroc
    Level 10  
    szkoda że nie idzie przez podpięcie kabla :/ trochę zabawy z wylutowywaniem.

Ma ktośsoft albo wie jak przerobić z cub na bin? Programem którym mógłbym wgrać soft do pamieci mogę otworzyćtylko bin :/
    Pozdrawiam