Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kod błędu 1000007f, resetowanie kompa podczas testu 3DMark

28 Gru 2009 15:39 3237 13
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich....

    Ostatnio , poz wymianie karty graficznej z GeForce 5500 FX na Asus AH3650 Silent HDMI (AGP) 512 MB, komputer podczas próby 3D Mark'a restartuje się, podając taki parametr błędu : Kod błędu 1000007f, parametr 1 0000000d, parametr 2 00000000, parametr 3 00000000, parametr 4 00000000.
    Zresztą komp sie wysypuje grając tez w STALKER Clear Sky...
    Na zasilaczu o mocy 450W dzieje sie to samo...

    Płyta główna to Asus K7S8X AGPx8, procesor AMD 2400+ (świeża pasta), 1280 MB RAM (512 x 2 + 256), XP+SP3, karta graficzna Asus AH 3650, zasilacz Codegen 350W model 200X

    Pozdrawiam i licze na jakąś podpowiedz.
    Kosci pamięci przetestowane programem MemTest....

    Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

    jakie fixy? do 3D Marka?
    sciagałem go ze strony i nie było nic wiecej do niego
  • Poziom 21  
    Codegen to raczej wyrób zasilaczopodobny :)
    Pomierz napięcia i napisz coś więcej o kościach RAM, jaki producent, czy wszystkie są inne (taktowania idt)?
  • Poziom 9  
    Dodatkowo dostałem jeszcze taki błąd : Urządzenie Root\LEGACY_SISPORT\0000 zniknęło z systemu bez uprzedniego przygotowania go do usunięcia.

    a co do kosci pamieci to
    256mb GoodRam GR400D64L3/256 -400Mhz

    512mb Nanya NT512D64S8HB1G-5T -400Mhz

    512mb Micron Technology MT16VDDT6464AG-40BC4 -400Mhz

    a co do napiec to czesc dzis czesc jutro jak bede w pracy
    na +3,3V - 3,29V
    na +5,0V - 5,029V
    na 12,0V - 12,560V
  • Poziom 15  
    Kod błędu 1000007f to wydaje mi się, że jest błąd systemu.

    Dla pewności sprawdź kondensatory na MOBO i do tego sprawdź grafikę furmarkiem, mniejszy niż 3d mark a może równo obciążyć grafikę.

    Co do zasilacza, to nawet bym go tak nie nazwał, prawdopodobnie to on jest winowajcą.
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Popieram wypowiedź michalinvion.Wystarczy spojrzeć na napięcie +12V. Jeżeli było mierzone miernikiem to ten zasilacz nie jest dobry.
  • Poziom 9  
    grafike sprawdziłem FurMarkiem i działa:
    Benchmarka przechodzi całego
    Test Stabilności czas 600 sek temp. około 72 stopnie C
    Test + Tryb Extreme Burning czas 600 sek temp. ok 70 stopni C
    opcja Loguj Temp GPU czas 600 sek temp. około 72 stopnie C

    p.s. napiecie nie było mierzone, to sa odczyty z BIOS'a

    Dołaczam odczyty z programu Everest

    Pole Wartość
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h)
    Nazwa płyty głównej ASRock K7S8X / K7S8XE / K7VM2 / K7VM4 / K7VT4-4X / K8Upgrade-760GX

    Temperatury
    Płyta główna 37 °C (99 °F)
    Procesor 47 °C (117 °F)
    Maxtor 6Y080L0 39 °C (102 °F)
    ExcelStor Technology J880 38 °C (100 °F)

    Wentylatory
    Procesor 4167 RPM

    Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.65 V
    +3.3 V 3.23 V
    +5 V 4.92 V
    +12 V 12.54 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 4.85 V
    Debug Info F 51 FF FF
    Debug Info T 47 37 255
    Debug Info V 67 01 CA B7 C3 C1 C6 (01)
  • Poziom 21  
    kriskul15 napisał:
    Codegen to raczej wyrób zasilaczopodobny

    michalinvion napisał:

    Co do zasilacza, to nawet bym go tak nie nazwał, prawdopodobnie to on jest winowajcą.

    mati211p napisał:
    Popieram wypowiedź michalinvion.Wystarczy spojrzeć na napięcie +12V. Jeżeli było mierzone miernikiem to ten zasilacz nie jest dobry.


    Mimo wszystko ja bym się bał trzymac taki zasilacz w obudowie, a OC to już można nawet zapomnieć pomarzyć :)
    Zasilacz to podstawa komputera, przez jego niedomaganie mogą występować różne dziwne problemy i błędy :)
    Sam pisałeś ze błędy pojawiły się po zmianie grafiki, nic dziwnego dodałeś pare ładnych watów do kompletu.
    Druga sprawa że po zmianie kart graficznej nie przeinstalowywałeś systemu, a sterowniki wgrywałeś na stary system, w którym były sterowniki od nvidi. Może spróbuj przeinstalować sterowniki, może one gdzies niedomagają, pobierz najnowsze ze strony producenta :)

    Jeszcze taka rada na przyszłość,(dobrze ze masz te same taktowania RAM), ale staraj sie dobierać kości tego samego producenta i modelu, nic nie tracisz a mozesz zyskać :)
  • Poziom 12  
    Cytat:
    Podczas korzystania z systemu Windows może zostać wyświetlony następujący komunikat o błędzie:
    STOP 0x0000007F (UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP)

    Cytat:
    Ten komunikat o błędzie może zostać wyświetlony, jeżeli jedno z poniższych stwierdzeń jest prawdziwe:

    * Wystąpiły problemy ze sprzętem lub oprogramowaniem komputera (najczęściej przyczyną jest awaria sprzętowa).
    * Użytkownik usiłował zwiększyć częstotliwość zegara procesora w komputerze (na przykład procesor 150 MHz został skonfigurowany do pracy z częstotliwością 187 MHz).

    Powyższy błąd STOP oznacza, że w trybie jądra wystąpiła pułapka, która jest niedozwolona przez jądro lub zawsze jest krytyczna. Przyczyny wyświetlenia komunikatu STOP 0x7F najczęściej są następujące:

    * Uszkodzenie sprzętu na niskim poziomie, takie jak uszkodzenie pamięci (RAM)
    * Niezgodne moduły pamięci
    * Nieprawidłowe funkcjonowanie płyty głównej

    Aby w przybliżeniu ustalić przyczynę, należy zbadać parametry wyświetlane w górnej części ekranu STOP:
    **STOP 0x0000007F (0x000000XX, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000)
    UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
    wiecej jest na http://support.microsoft.com/kb/137539

    wyglada to na problem ze sterownikami od karty graficznej lub na problemie ze sprzetem.

    ps ta plyta glowna ma zintegrowana grafike ? jesli jej w biosie niewylaczyles to tez moze powodowac konflikty z grafika na AGP

    ps 2 poprzednia grafika byla nvidii a ta nowa chyba radeon co zrobiles ze sterownikami bo przeinstalowanie na nowo czasem moze pomoc , uzyj deinstalatora bo odinstalowanie poprzez dodaj usun programy niewszystko usuwa z systemu i pozostaja smieci tzw pozucone pliki czy jakos tak , ktore moga rowniez sprawiac problemy.
  • Poziom 21  
    enygma napisał:

    wyglada to na problem ze sterownikami od karty graficznej lub na problemie ze sprzetem.


    w większości przypadków podawane jest ze powodem błedów są sterowniki lub sprzęt, ale ciesze się ze ktoś mysli podobnie jak ja. Tak jak mówiłem najnowsze sterowniki.
    Moge jeszcze dodac ze gdy ja dokupiłem sobie karte graficzną do komputera, nie chciała ona współpracować z jedną koscią pamięci. Miałem 512MB 667Mhz i 256MB 667Mhz. Nawet gdy miałem wsadzoną tylko tą kość 512 wyskakiwały mi BSOD na samej kosci 256MB było OK, teraz mam 2x1Gb 667Mhz Kingstona i problemu nie ma :)
  • Poziom 9  
    Po zmianie karty system został postawiony na nowo i nowe strowniki zostały wgrane.
    Jedna przy instalacji sterowników jednego nie dało sie wgrac... było go z płyty CD dograć....to chodziło chyba o dzwieki.....
    płyta nie ma zintegrowanej grafiki...
    Ale jak pisałem na wstepie, testowałem 3DMarka na zasilaczu 450W....

    p.s. o co chodzi z tym komunikatem: Urządzenie Root\LEGACY_SISPORT\0000 zniknęło z systemu bez uprzedniego przygotowania go do usunięcia.?
  • Poziom 21  
    Jeszcze raz co do zasilacza. Testy 3DMark wyciągają wszystkie możliwości z komputera obciążając przy tym na maxa zasilacz.
    Lucas76 napisał:
    edna przy instalacji sterowników jednego nie dało sie wgrac... było go z płyty CD dograć....to chodziło chyba o dzwieki.....

    Więc to może wina leży ale po stronie dźwięku :)
    Wgraj wszystkie sterowniki, potem będziemy mysleć dalej. Zobacz w menadżer urządzeń czy nie masz przy którymś urządzeniu żółtego wykrzyknika. :)
  • Poziom 32  
    Lucas76 napisał:

    p.s. o co chodzi z tym komunikatem: Urządzenie Root\LEGACY_SISPORT\0000 zniknęło z systemu bez uprzedniego przygotowania go do usunięcia.?

    Jest to zapewne problem chipsetu możliwe że problem kontrolera dysku.
    Spróbuj przeprowadzić test na jednej kości pamięci.
    Od nowa wgrać sterowniki do płyty głównej szczególnie do chipsetu.
    Potem sprawdź polecenie dxdiag podaj co pokazuje.
    Co do fixa to tu http://www.futuremark.com/download/hotfix_feb08/
  • Poziom 9  
    Witam,
    sprawdziłem menadżera urządzń po zaistalowaniu streowników raz jeszcze
    za wyjątkiem kamery internetowej, do której nie mam akrat CD ze sterownikami, to wszystko jest ok.
    kriskul15 napisał:
    J Zobacz w menadżer urządzeń czy nie masz przy którymś urządzeniu żółtego wykrzyknika. :)


    zrobiłem sobie dodatkowe chłodzenie karty graficznej, tj dodatkowy wentylator który stoi pod kartą, pomaga...temperatura fajnie poleciała na dół....o prawie 15 stopni.

    spróbuje jeszcze pokombinowac z tym hotfixem ze strony futuremark...

    pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Dalej te same błedy a dodatkowo dochodzą jeszcze takie:
    Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\D.

    Na \Device\Ide\IdePort1 został wykryty błąd parzystości.

    Filtr Przywracania systemu napotkał nieoczekiwany błąd '0xC0000185' podczas przetwarzania pliku 'sw.dll' w woluminie 'HarddiskVolume3'. W rezultacie zostało zatrzymane monitorowanie woluminu.

    W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok.

    to ostanimi czasy moje "nowe" błędy....

    spotkał sie juz ktos z takimi objawami?
    co można jeszcze zrobić?

    Dyski twarde testowane HD Tunem i wszystko bez błędów.
    Sprawdziłem również przez cmd i konsole Testem chkdck c: /R
    jak równiez dyski d: i e:
    Wszystko czyste....