Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skuter gaśnie na wolnych obrotach i spadła jego moc

mateusz007m1 28 Dec 2009 14:21 27976 8
    mateusz007m1
    Level 10  
    Posiadam skuter (chińskie badziewie) i od pewnego czasu zaczął mi gasnąć gdy po po chwili odpalę na wolnych obrotach i gdy jest zimny nawet gaśnie gdy jadę nim i puszcze gaz. Spadła również jego moc, przedtem jechał jakieś 70km/h a teraz tylko 40 km/h. Jeździłem długo na starym oleju, niedawno wymieniłem i skuter jeszcze gorzej chodzi. W skuterze był wymieniany wariator na tuningowy i skuter szedł szybciej. Próbowałem wyregulować gaźnik lecz to nic nie daje. Co może być przyczyną co powinienem zrobić? Proszę o porady
    Cezpul
    Level 1  
    Moim zdaniem to go zalewa. Za dużo paliwa dostaje i dlatego sie dławi. Skutery tak reagują jak brakuje im powietrza. Na początek sprawdz filtr powietrza czy nie jest zabity. AAA.... A jak zimny to się wkręca na obroty czy nie???
    marcpol
    Level 20  
    Zacznij od zajrzenia do słownika, jak ktoś to wcześniej zauważył. Gdy się z tym uporasz wymień świecę, wyczyść gaźnik, zmierz kompresję. Rozumiem, że to 4T?
    mateusz007m1
    Level 10  
    Gdy zimny tak wkręca się na obroty ale po chwili zmniejszają się i aż do takiego momentu że zgaśnie. Tak jest to chiński skuter czterosuwowy 4T.
    Dym z rury wydechowej wychodzi nie równo i po pewnym czasie gaśnie tak jak by zabrakło benzyny i przy tym ma nierówne obroty zaczyna trząść lekko. Gaźnik regulowałem ale to nic nie dało

Dodano po 45 [minuty]:

Przyłożyłem rękę i czuję, jak nierówno wychodzą spaliny. Ale to chyba powinno tak być? Skuter zachowuje się tak jak by nie dostał benzyny i gaśnie. Nie wiem może gaźnik albo coś w silniku?

Dodano po 10 [minuty]:

Pytałem się mojego szefa, on powiedział że to mogą być zawory do ustawienia. Niby w niektórych chińskich gównach ustawia sie po wymianie oleju , bo inaczej źle będzie działał. Nie wiem może to te zawory? Co o tym myślicie?
    legalize_wwy
    Level 1  
    Wyreguluj zawory i powinno działać
    mateusz007m1
    Level 10  
    spróbuje wyregulować może coś da, ale na razie nie mam czasu.
    andriu124
    Level 15  
    Moim zdaniem bankowo masz zapchany tłumik, dlatego jak odpalisz pochodzi chwile i zaraz gaśnie, tłumik zapełni sie spalinami i dusi silnik. mozesz odkręcić śrubę na rurce przed tłumikiem i szybko bedziesz wiedział bez demontowania tłumika. kolejna sprawa mozliwe że masz nagar od tego starego paliwa na zaworach i podpierają sie nie dając pełnego sprężenia. Możliwe również rozszczelnienie, podlewanie świecy. Musisz poświęcić troche czasu i posprawdzać zanim zaczniesz rozbierać podzespoły na daremno.
    adam141090
    Level 11  
    na początek wlej dobre paliwo, te skutery to znakomity test stacji benzynowych, Podstawa (nasącz filtr specjalnym preparatem do tego (w spreju), nowa świeca, zawory, kranik podciśnieniowy, jeżeli dzieje sie to w mróz może być woda w wężyku otwierającym zawór, zamarza i nie otwiera
    mateusz007m1
    Level 10  
    No wyregulowałem zawory i wszystko gra. To tylko głupie zawory a ludzie naprawdę dużo tu wymyślają. Ale kit z tym liczą się dobre pomysły no i widać że ktoś myśli i chce pomóc. Za wszystkie porady wielkie dzięki.