Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Koda AV 505 - Brak sygnału proszę o porady opinie

rikitiki40 28 Gru 2009 14:51 2675 4
  • #1 28 Gru 2009 14:51
    rikitiki40
    Poziom 9  

    Witam serdecznie grono forumowiczów!

    To mój pierwszy post mimo iż śledzę rożne fora od jakiegoś czasu. Niestety powodem jego utworzenia stała się dziwna ( moim zdaniem ) usterka amplitunera kd.

    Amplituner o który chodzi to Koda AV 505 (stary model nie AV 505x ).

    Wiem, wiem wielu powie ze to bardzo słaba jednostka i ogólnie do luftu, ale ja słucham głownie muzyki w stereo (na innej końcówce) a jakiś film to raz na 2 miesiące no może w zimę nawet częściej.

    Problem z amplitunerem pojawił się po tym jak postanowiłem go odkurzyć. Zdjąłem górna pokrywę i odkurzyłem kłębki kurzu - zaznaczam ze w żaden sposób nie stuknąłem żadnego elementu rurą. Nigdy też nie zdarzył mu się żaden wypadek, zalanie itp - całe życie w szafce.

    Po jakimś czasie włączam amplituner a tu niespodzianka- zero dźwięku, wszystko świeci, menu działa ale nie puszcza sygnału na końcówki. Dzieje się też coś z systemem załączania głośników- normalnie pstryka raz zaraz po włączeniu a teraz pstryka kilkukrotnie i nic.
    Jestem pewien ze główne elementy wzmacniacza (tranzystory, trafo, kond itd są sprawne)
    Myślę ze uszkodziło się coś na tej całej płytce z DSP - nie znam się zbytnio na tym.

    Może ktoś z Was domyśla się o co chodzi bądź miał podobna sytuacje?
    Czy można gdzieś kupić takie płytki z tymi dekoderami? I czy to się opłaci ( cena kody 500zl)
    Czy zasysane powietrze mogło cokolwiek tam uszkodzić? Chyba wątpliwe. A może zepsuł się od stania (eksploatacji)

    Próbowałem go resetować trzymałem ten wredny guziczek około 30s dla pewności i niestety nic to nie dało.

    Dodam ze sytuacja w każdym gnieździe jest identyczna co ciekawe w głośniku słychać cichutkie pstrykanie przy kręceniu potencjometrem vol. Było tak zawsze od nowości i chyba zdarza się to nie tylko w tej konstrukcji, wiec wychodzi na to ze moc idzie wszystko jest ok ale sygnał już kaput i musi być to coś wewnątrz kody bo sytuacja jest taka sama na każdym wejściu AV1,2,3,coax. itd. jak i na RADIU.
    Gdyby był to chip dsp to radio chyba powinno grac?
    Chociaż przypuszczam jednak po namyśle ze w ampli radio idzie przez wyżej wspomniana kość bo przecież można wymuszać pro logic ze stereo.
    Niestety słychać tylko stopnie potencjometru od Vol.

    Schematy raczej nic tu nie dadzą bo na 90% jestem pewien ze to płytka dsp, znajomy elektronik powiedział mi wstępnie że będzie mnie to kosztować u niego 150-200zł. I że właśnie wymieni ową płytkę ale nie jest pewny czy mu się uda. Nie byłoby to złe rozwiązanie, lepsze niż wydawać Zł na nowy ampli, koda mi wystarczała.
    Aczkolwiek wole się wstrzymać i podzielić się moim małym dylematem z większym gronem, może uda się coś wymyślić albo zrobić taniej.

    Jeśli ktoś wie gdzie kupić takie podzespoły to proszę o linki.

    Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.

    Prośba o poprawienie tematu jest nadal aktualna. Po co ten włączony Caps Lock?
    Regulamin pkt. 10.9.
    GM

    0 4
  • #2 28 Gru 2009 16:47
    rimot
    Poziom 27  

    Na początek proponuję sprawdzić wszystkie taśmy czy poprawnie siedzą w gniazdach. W trakcie odkurzania można je "zassać". Jeśli jest w menu opcja DIRECT włączyć ją i sprawdzić czy jest dźwięk.

    0
  • #3 28 Gru 2009 18:12
    rikitiki40
    Poziom 9  

    Sprawdziłem połączenia taśm, szukałem zimnych lutów, pęknięć niestety nic takiego nie ma. Wszystkie gniazda sprawdzone-żadnego rezultatu :cry:

    0
  • #4 28 Gru 2009 18:59
    rimot
    Poziom 27  

    Spróbuj włączyć bez kabli głośnikowych. Co z DIRECTEM? Na słuchawkach też cisza? Napisz czy słychać sygnał testowy (o ile jest).

    0
  • #5 28 Gru 2009 19:38
    rikitiki40
    Poziom 9  

    Dziękuje za odpowiedz rimot
    Jest oczywiście funkcja test tone i na każdym kanale cisza.
    Na słuchawkach identyczna sytuacja co na wyjściach głośnikowych czyli tylko słychać stopnie potencjometru Vol.

    Ostateczne rozwiązanie to użycie sprawnych części w czym innym a obudowa zostanie dla hexfetów ale wolałbym tego uniknąć.
    Ogólnie ten wzmacniacz jest solidny zasilanie to połączenie sporego toroidu z zasilaczem impulsowym, elegancki radiator, niezła filtracja-byłoby co wydłubywać ale szkoda niszczyć go z powodu tak głupiej usterki :cry:
    Pozdrawiam.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Aha zapomniałem o DIRECT, są wejścia i wyjścia DIRECT ale niestety też cisza.

    0
  Szukaj w 5mln produktów