Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane Coupe 1.6e problem prawdopodobnie rozrusznik.

29 Gru 2009 13:35 6549 8
  • Poziom 9  
    Witam!

    Mam taki problem jestem posiadaczem samochodu jak w temacie Renault Megane Coupe 1.6e 90km benzyna. Problem pojawił mi się taki że niedawno wyjechałem normalnie na miasto poszedłem do sklepu a kiedy wróciłem samochód nie chciał odpalić tj. w 1 i 2 fazie przekręcania kluczyka w zapłonie zaświeciły mi się wszystkie kontrolki ale przy 3 fazie rozruchu przekręcania kluczyka kiedy świece sie nagrzeją i powinien odpalić cisza ... Samochód nic sie nie odezwał .Pomyślałem że to akumulator wiec scholowalem samochod podłaczyłem akumulator pod prostownik no i po naładowaniu odpalił.. Za jakiś czas znowu ta sama sytuacja samochod został odpalony od klemr podpiętych z 2 samochodu. Kolejnego dnia wogóle już nie chciał odpalić. Diagnoza została postawiona że padł rozrusznik. NO i zaczął się mój problem. Zacząłem dzisiaj rozbierać samochód żeby sie tam do niego jakoś dobrać i za nic nie moge sie tam dostać ani od góry ani od dołu odkręciłem kolektor i tłumik pierwszy żeby ułatwiło mi to dobranie się z pod spodu jednak teraz stoje w miejscu.

    Mógłby mi ktoś napisac poradzić jak go wyciągnąć może kiedyś już ktoś coś takiego robił a także na ile śrub mocowany jest ten rozrusznik? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

    Pozdrawiam Czysty
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 42  
    Ladowania nie masz , a nie rozrusznik.
  • Poziom 32  
    Dokładnie, rozrusznik zostaw w spokoju, akumulator rozładowany
  • Poziom 9  
    to nie jest wina akumulatora . kolega przywiózł mi drugi akumulator podładowany do oporu włożyłem go i ta sama sytuacja zero odezwu cisza...

    Dodano po 2 [minuty]:

    ładowanie jest alternator jak najbardziej zachowuje sie w porządku gdyby nie było ładowania świeciłaby mi się kontrolka od akumulatora a nic takiego się nie dzieje ...
  • Poziom 32  
    Pewnie że nie wina akumulatora, tylko brak ładowania, sprawdzone?
  • Poziom 9  
    więc nie pozostaje nic innego jak rozrusznik kolega zmostkował mi napiecie na rozruszniku i automat nic sie nie odezwał nawet .. pewnie to wina szczotek może się zawiesiły albo całkiem już do wymiany nie wiem dlatego chce go jakoś wykręcić ale nie mam pojęcia jak .. wie ktoś na ile szpilek on jest tam montowany i jak to zrobić? czy muszę ściągać koło przednie od kierowcy?

    Dodano po 26 [sekundy]:

    a jak sprawdzić brak ładowania ?
  • Poziom 42  
    No toś Chłopie w pierwszym swoim poście pojechał po bandzie. Z "pożyczonego " prądu z drugiego samochodu odpalał , a z Twojego akumulatora nie. Czym Sprawdzałeś ładowanie?
    To ,że nie zapala się kontrolka ładowania nie świadczy ,że akumulator jest ładowany prawidłowo.
    Na krótko rozrusznik działa?
  • Poziom 9  
    na krótko rozrusznik nie działa...

    Przepraszam za źle sformułowane zdanie w 1 poście nie jestem ekspertem w tych sprawach

    Dodano po 22 [minuty]:

    Moglibyście mi coś doradzić ?

    W jaki sposób mogę sprawdzić czy jest ładowanie? Jeżeli rozrusznik na krótko nie działa tzn że co chyba jego wina prawda? Ja osobiście obstawiam na szczotki nie wiem mogę się mylić .. Wydaje mi się że akumulator raczej jest dobry wszystkie światła włączone elektryka działa szyby radio itp .
  • Poziom 32  
    Ładowanie miernikiem, zobacz na akumulatorze i porównaj z tym na wyjściu z alternatora, będziesz wiedzieć, rozrusznik nie działa na krótko, niestety trzeba wymontować i naprawić.