Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SDI i ustawienia routera SMC-7004ABR

Gelip 12 Lip 2004 09:36 4473 16
  • #1 12 Lip 2004 09:36
    Gelip
    Poziom 28  

    Witam.

    Oczywiście przeszukałem forum pod kątem MTU i jest faktycznie sporo o tym ale rozwiązanie awego problemu nie znalazłem. Dowiedziałem się jak zmienić MTU w systemie Win (Dr.TCP), oraz jak sprawdzić max MTU ping -f -l MTU www.

    Mam sieć LAN w której jest 9 kompów + hub + SDI + router SMC-7004ABR który niedawno zmieniliśmy z IAS690 ponieważ ten się popsuł. Mimo iż IAS690 się popsuł to chodził bezproblemowo przez 2 lata odkąd założylismy sieć i SDI. W konfiguracji nie było żadnego MTU ani też nie ustawialiśmy żadnego MTU w windows.

    W ustawieniach routera SMC z pośród opcji WAN Settings:

    - Dynamic IP Address - Obtains an IP address automatically from your service provider.
    - PPPoE - PPP over Ethernet is a common connection method used for xDSL.
    - PPTP - Point-to-Point Tunneling Protocol is a common connection method used for xDSL connections in Europe.
    - Static IP Address - Your service provider provides a static IP address to access Internet services.
    - BigPond - In this section you can configure the built-in client for the BigPond Internet service available in Australia.
    - Dial-up - Use an external 56K modem or ISDN TA to access the Internet.

    jedyną opcją na której udało mi się uruchomić SDI jest ostatnia Dial-up.
    W ustawieniach Dial-up mam takie opcje:
    Check if Dial-up is your only connection : tak
    Auto Backup/Failover : Disabled
    MTU Settings : (576<=MTU Value<=1492) domyślna to 1454
    Maximum Idle time : 1 Minutes
    Auto-reconnect : Enable

    W opcjach numeru telefonu oczywiście dane od ISP oraz Modem initialization string ustawiony na LEASED.

    Uruchomiony jest serwer DHCP z pulą adresów od 192.168.0.2-11. Router ma IP 192.168.0.1.

    We właściwościach TCP/IP w Win98 czyli jednym z kompów z LAN (jest to mój komp) zaznaczona jest tylko opcja Użyj DHCP do rozpoznawania WINS. Nie ma żadnego DNS'a, Bramy ani IP bo to powinien przydzielać serwer DHCP uruchomiony na tym routerze.

    Router często się wiesza co objawia się w windows brakiem internetu (nie tylko stron www ale różnież nie działa poczta ani GG) a w routerze zauważyłem że router traci adres Bramy internetowej. Domyślnie gdy wszystko jest ok ststus routera wygląda tak:

    INTERNET
    Modem: CONNECTED
    WAN IP: 212.160.28.47
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Gateway: 212.160.28.47
    Primary DNS: 194.204.159.1
    Secondary DNS: 194.204.152.34

    GATEWAY
    IP Address: 192.168.0.1
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    DHCP Server: Enabled
    Firewall: Enabled
    UPnP: Disabled
    Printer Status: Not Ready

    a gdy się zawiesi tak:

    INTERNET
    Modem: CONNECTED
    WAN IP: 212.160.28.47
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Gateway: 0.0.0.0
    Primary DNS: 194.204.159.1
    Secondary DNS: 194.204.152.34

    GATEWAY
    IP Address: 192.168.0.1
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    DHCP Server: Enabled
    Firewall: Enabled
    UPnP: Disabled
    Printer Status: Not Ready

    Mam pytanie: Dlaczego router gubi adres IP bramy. Jeśli do tego ma coś te MTU to jaką wartość wprowadzić na routerze i/czy w komputerze w Dr.TCP. Próbowałem różnych kombinacji. Zanim zacząłem ustawiać MTU (domyślnie było na routerze 1454 a na komputerze chyba jest domyślnie 1500) sprawdziłem za pomocą ping -f -l na adres routera i wyszło mi max MTU 1472 czli ping -f -l 1472 192.168.0.1

    Ustawiałem najpierw tylko w routerze te 1472, 576 (bo to ponoć dla modemu), najwyższą wartość jaką można ustawić w routerze czyli 1492 (neostrada) i nadal to samo: router gubi adres IP bramy.

    Czy da się to jakoś ustawić (w końcu w instrukcji pisze że router działa z SDI, zresztą ma port szeregowy)?

    0 16
  • #2 01 Sie 2004 21:32
    Gelip
    Poziom 28  

    Ufffff. Właśnie sam doszedłem co było źle ustawione w routerze. Taki banał a ile kosztował człowieka nerwów. Czasami najprostsze rozwiązanie jest dobre :-). Czego to nie sprawdzałem - począwszy od ustawień routera (jak i co próbowałem dowiedzieć się z internetu na różnych forach), przez konfigurację komputerów w całej sieci LAN aż do sprawdzania okablowania. Zmieniałem nawet firmware routera.

    Okazało się, że te zrywanie połączenia z ISP to celowa sprawka oprogramowania routera a zarazem rodzaj zabezpieczenia przed wysokimi rachunkami za połączenie telefoniczne (SDI konfigurujemy tu przecież jako połączenie modemowe Dial-Up).

    Wystarczy ustawić czas bezczynności routera na np. 24 godziny i po sprawie.
    A już myślałem że ten router źle współpracuje z SDI. Uważam, że to super routerek jeśłi chodzi o SDI i nie tylko bo obsługuje również Neostradę.

    P.S. To może tyczyć się także innych nowych routerów, które obsługują SDI.

    0
  • #3 12 Sie 2004 12:27
    szajse
    Poziom 2  

    Cześć.
    Mam ten sam router, SDI i podobny problem :-) Router zrywa mi połączenie i wtedy tez mam Gateway: 0.0.0.0
    Napisałes

    Gelip napisał:
    Wystarczy ustawić czas bezczynności routera na np. 24 godziny i po sprawie.


    Idle time ustawić na 1440? Czy MTU?

    0
  • #5 15 Sie 2004 12:19
    szajse
    Poziom 2  

    Problem rozłączania chyba rozwiązany, ale mam kolejny. Podczas, gdy słuchawka telefonu jest podniesiona nie mam mozliwości otwarcia zadnej strony. Transfer spada do minimum. Zadna strona nie moze być wyświetlona. Gdy miałem serwer taka sytuacja nie miała miejsca.
    Co jest grane?!?!

    0
  • #6 03 Sty 2005 15:20
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 05 Sty 2005 13:13
    petr20
    Poziom 10  

    Witam
    A co z blokadą transferu po podniesieniu słuchawki - rozwiązał ktoś ten problem już ??

    pozdrawiam
    petr20

    0
  • #8 28 Sty 2005 17:41
    Texeel
    Poziom 2  

    Witam.
    Muszę przyznać że nie byłem pewny czy pisać tego posta ale może naprowadzi kogoś z tęższym umysłem na wnioski. Mam ten router i do niego podłączone 6 komputerów. Trzy kablowo i trzy bezprzewodowo poprzez AP i co najważniejsze w całym tym poście: U mnie się takie "rzeczy" nie dzieją. Dopiero zaczynam w tych sprawach więc jestem kompletnym laikiem - sam konfigurowałem go pod SDI według jego obstrukcji :) i działa już kolejny 3 miesiąc bez zawieszenia, bez jakiejkolwiek przerwy. Ludki podłączone do niego zadowolone z transferu i tym podobnych rzeczy. Nie przestawiałem żadnych ustawień rodzaju MTU. Może 3 miesiące to za krótko ale lepsza taka informacja niż żadna. Jeśli kogoś interesują ustawienia to proszę na PW lub GG.

    0
  • #9 03 Lip 2005 18:54
    SzCzyP
    Poziom 2  

    Dobry. Bardzo mnie ucieszylo Twoje odkrycie zwiazane z autoresetowaniem sie "naszego" routera. Mam jednak kolejny problem. W domu sa 3 komputery podpiete do routera, polaczonego z SDI i nie wiem jak zrobic przekierowanie sygnalu z zewnatrz. Konkretnie chodzi mi o gry i stawianie serwera chocby do takiego quakea. Stawiam gre podaje koledze IP ale ten nie moze sie do mnie dolaczyc poniewaz router nie przekierowuje sygnalu. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu.

    0
  • #11 03 Lip 2005 23:36
    SzCzyP
    Poziom 2  

    Wielkie dzieki za pomoc. Niestety wskazowki zawarte na stronie ktora podales nie zadzialaly w moim przypadku. :(((

    0
  • #12 04 Lip 2005 01:25
    Gelip
    Poziom 28  

    A patrzyłeś Forwarding i Triggering na tej stronie?

    0
  • #13 05 Lip 2005 15:12
    pivvo
    Poziom 22  

    Problem słuchawki to sterowanie przepływem flow controll czyli takiej opcji musisz poszukać w ustawieniach portu RS (232) tego routerka powinno być ustawione na sprzęt hardware

    0
  • #14 23 Paź 2005 15:09
    datexws
    Poziom 14  

    Ja również mam problem z otwieraniem się stron po podniesieniu słuchawki na SMC-7004ABR-SDI. Strony nie otwierają się w ogóle a transfer danych jest nie zakłócony. Proszę o wyjaśnienie jeśli ktoś już rozgryzł ten temat. Pozdrawiam

    0
  • #15 23 Mar 2006 21:53
    datexws
    Poziom 14  

    Witam. Problem podniesionej słuchawki wynika z braku zainstalwania do każdego z aparatów telefonicznych w mieszkaniu "filtra" tak jak dla neostrady. Pozdrawiam.

    0
  • #16 23 Mar 2006 22:41
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    datexws napisał:
    Witam. Problem podniesionej słuchawki wynika z braku zainstalwania do każdego z aparatów telefonicznych w mieszkaniu "filtra" tak jak dla neostrady. Pozdrawiam.


    Ciekawe ...
    Do SDI nie było żadnych filtrów.
    Telefon miał być podłączony do gniazdka w modemie HiS.

    0
  • #17 25 Mar 2006 10:02
    datexws
    Poziom 14  

    witam. Teoretycznie tak miało być. Po załozeniu filtra problem ustąpił. Pozdrawiam.

    Może modemy His-a miały filtr wewnętrzny ale jeśli były montowane z odzysku czyli od klientów którzy rezygnowali z SDI, mogły się trafiać z uszkodzonym filtrem (np. po wyładowaniu atmosferycznym itp.) i po zatosowaniu zewnętrznego filtra problem ustępował. Pozdrawiam

    0