Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV21C5K - brak odchylania, kod błędu - 4

saratech 29 Gru 2009 18:24 4493 19
  • #1 29 Gru 2009 18:24
    saratech
    Poziom 21  

    Witam. Dostałem rok temu telewizor Sony KV21C5K chassis FE1 z wyświetlanym kodem błędu 2 x led. Wymieniłem tranzystor Q533 - 2SD2539. Telewizor ruszył i działał przez dłuższy czas bez problemu. Po pewnym czasie, po każdorazowym włączeniu obraz pojawiał się i znikał a pojawiał się dopiero po uderzeniu ręką w obudowę, potem znów znikał az po parunastu minutach działał już dobrze. Długo czekałem z naprawą gdyż nie miałem czasu. Przedwczoraj obraz uciekł w dół, zawęził się w poziomie po czym pokazała sie biała pozioma linia - brak synchronizacji (na środku ekranu). wyłączyłem natychmiast TV i włączyłem na chwilę ponownie - ekran ciemny, fonia jest.
    Otworzyłem TV i okazało się, że zimne luty, które reagowały na wcześniejsze uderzenia ręką znajdowały się najprawdopodobniej pod diodą D513, która w końcu się wypaliła i pękła. Uległ także uszkodzeniu rezystor R514. Wymontowałem obie diody D513 i D514. Były to diody typu RGP08D. Wymieniłem na RGP10D gdyż innych nie miałem. Zdziwiło mnie troche, że na schemacie ideowym nie stoją RGP08D tylko jeszcze większe RGP15GP.
    Wymieniłem także rezystor R514 0,5 ohma ale na zwykły,gdyż nie miałem węglowego.Niestety dalej nie ma obrazu, dioda wskazuje kod błędu 4 (tak jak przed wymiana diod i rezystora - obrazu nadal brak, fonia jest.
    Sprawdziłem Tranzystor Q533 - 2SD2539, tranzystor jest sprawny. Poprawiłem wszystkie luty na trafie WN, i całej okolicy gdzie znajduje sie odchylanie i synchronizacja - bez efektu. Proszę o pomoc gdzie należy szukać dalej uszkodzenia. Wiem, że należy zrobić pomiary ale mam tylko do dyspozycji miernik uniwersalny.
    Na wycinku schematu zaznaczyłem uszkodzone elementy: diodę i rezystor, które wymieniłem. Wymiana dotyczyła także drugiej diody D514 mimo, iz była sprawna.
    Sony KV21C5K - brak odchylania, kod błędu - 4

    1 19
  • #2 29 Gru 2009 19:56
    adzrtv
    Poziom 22  

    Pewno STV 9379 do wymiany,ale najpierw jeszcze raz daj nowy rezystor bezpiecznikowy 0,47 do 1 oma i nową diodę. Powodem jego uszkodzenia a potem diody zasilającej i rezystora były /zimne luty/ na pinach układu scalonego.

    0
  • #3 29 Gru 2009 20:31
    saratech
    Poziom 21  

    Którego układu scalonego??? Tego o którym piszesz, że jest do wymiany? Sęk w tym ze nie mam juz nowych diod tego typu a tym bardziej rezystorów i to w dodatku bezpiecznikowych 05 ohma. Czytałem, że można wstawić zamiast tych GPR 1N4007 ale nie wiem czy to prawda bo nie sprawdzałem jeszcze w katalogu.Czy mam pomierzyć napięcia na wyprowadzeniach tego układu?

    0
  • #4 29 Gru 2009 22:43
    bogred
    Moderator TV

    saratech napisał:
    Czytałem, że można wstawić zamiast tych GPR :?: 1N4007 ale nie wiem czy to prawda bo nie sprawdzałem jeszcze w katalogu.Czy mam pomierzyć napięcia na wyprowadzeniach tego układu?

    Co do diod, to sprawdź w katalogu, a przekonasz się, że to nieprawda.
    Co do pomiarów, (dziwne pytanie: "czy"- pomiary to podstawa :!:) to możesz choćby sprawdzić napięcia zasilające na układzie odchylania pionowego. Na schemacie znajdziesz, jakie mają być. Możesz nawet wylutować układ, ale pomiary musisz robić dość szybko, bo zapewne TV się wyłączy. Jeśli zasilania są OK, to szukaj przyczyny, dlaczego brak jest odchylania pionowego. Często zdarzały się zimne luty na elementach SMD na drodze od procesora wizyjnego do wzmacniacza odchylania pionowego.
    Powodzenia :D

    Dodano po 6 [minuty]:

    A.. i jeszcze zmień temat, bo wprowadza w błąd. Proponuję np. "brak odchylania pionowego", bo o to chyba chodzi?

    0
  • #5 30 Gru 2009 00:03
    saratech
    Poziom 21  

    Masz racje, powinno byc odchylanie a nie synchronizacja. Temat zmieniony. Jutro sprawdzę napięcia na układzie. Dziękuje za rady. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się naprawić tego Soniaka. Co do tych diod i ich "niby" zamienników na 1N4007. Zobaczcie co piszą w necie na ten temat. http://www.fachmanowo.pl/forum/viewtopic.php?p=52714&sid=b0cf1438d801193d59874f9780ee91c2
    Każdy mówi co innego dlatego czasem już nie wiadomo co jest prawdą a co wymysłem.

    0
  • #6 30 Gru 2009 12:01
    saratech
    Poziom 21  

    Sprawa napięć wygląda tak:
    IC501 - STV9379
    na wyprowadzeniu 4 - (-13,5V)
    na wyprowadzeniu 2 - (+11,3V)

    na diodzie D512 - RPG10G, strona katody (+200v)
    na IC603 - SE135N - (+137V)

    I dalej nic nie wiem, fonia jest, żarzenie kinola też a wizji nie ma.
    Nie wiem tylko czemu na wyprowadzeniach trafo WN nie ma napięć w/g schematu - +15V i -15V które idą z STV9379 przez diody i rezystory bezpiecznikowe 0,47 oma.
    Mam przeczucie, że tu należy szukać przyczyny tylko nie wiem jakie już wstawić diody bo RGP15GP nie mam (wstawiłem GP10D bo takie tylko miałem - wcześniej stały GP08), nie znam odpowiedników. Poza tym nie mam rezystorów bezpiecznikowych 0,47 oma i wstawiłem jeden zwykły 0,47 oma.Może któryś z kolegów wie jakie wstawić "pewne" odpowiedniki aby wykluczyć już tą część układu z usterki.

    0
  • #7 30 Gru 2009 12:54
    amper 72
    Poziom 16  

    Z twoich pomiarów wynika, że uszkodzony jest układ IC 501.
    Blokuje on napięcia z trafopowielacza -15v i +15v.

    0
  • #8 30 Gru 2009 13:11
    saratech
    Poziom 21  

    Hmmm. Nie rozumiem. Jeśli blokuje to skąd na nim napięcia (-13,5 i 11,3V)?

    0
  • #9 30 Gru 2009 15:41
    amper 72
    Poziom 16  

    Napięcia wychodzą z trafopowielacza na układ.
    Odizoluj nóżki 2 i 4, i sprawdź wtedy napięcia na trafopowielaczu.

    0
  • #10 30 Gru 2009 21:11
    bogred
    Moderator TV

    amper 72 napisał:
    Z twoich pomiarów wynika, że uszkodzony jest układ IC 501.
    Blokuje on napięcia z trafopowielacza -15v i +15v.

    Byłbym ostrożny z takim wnioskowaniem, choć nie wykluczam uszkodzenia układu. Ale bardzo prawdopodobne jest, że układ nie dostaje prawidłowego sterowania na wejściach i na wyjściu układu pojawia się duża składowa stała, przez co obraz "ucieka" poza ekran.

    Dodano po 11 [minuty]:

    saratech napisał:
    Każdy mówi co innego dlatego czasem już nie wiadomo co jest prawdą a co wymysłem.

    Nie musisz wierzyć ludziom. Są katalogi, możesz sprawdzić. I wtedy może się dowiesz, jaka jest różnica miedzy diodą prostowniczą 1N4007, pracującą najchętniej przy częstotliwościach rzędu 50Hz, a diodą impulsową. Albo wstaw i przekonaj się, jak szybko Ci "wyparuje". :cry:
    Co do pomiarów: innnych napięć na układzie pionu już nie zrobiłeś? Co jest na wejściach? Co na wyjściu? Wykaż trochę inicjatywy. :D

    0
  • #11 30 Gru 2009 22:37
    saratech
    Poziom 21  

    Bardzo chętnie wykazałbym inicjatywę ale mam tylko do dyspozycji miernik uniwersalny.
    Pisałem o tym wcześniej. Powiedz mi co mam zmierzyć to zmierzę. Gdybym wiedział co mam zrobić to nie prosiłbym, o pomoc. Nie wiem co mam dalej zrobić. Gdybym miał układ, o którym mowa podstawiłbym go pod ten co jest fabrycznie wlutowany i sprawdziłbym co się będzie działo. Niestety nie mam w tej chwili układu ani diod oryginalnych, nawet zamienników. :( Napięcia pomierzyłem te, które są oznaczone na schemacie. Co mam jeszcze zmierzyć?

    0
  • #12 30 Gru 2009 22:44
    bogred
    Moderator TV

    Podaj napięcia na pozostałych pinach układu. Zwróć uwagę na wejścia układu: piny 1 i 7- powinny na nich byc równe napięcia. Na pin 5 powinno być około 0V.
    Diody, jeśli wstawiłeś te RGP, to zostaw w spokoju. Zasilania przecież przychodzą na układ?

    0
  • #13 30 Gru 2009 23:01
    radsat
    Moderator

    W twoim przypadku należy wymienić - C515, C517, C508, C501, C503 poprawić luty na układzie IC501 i sprawdzić. Jeżeli nadal brak pionu - wymienić układ.

    0
  • #14 30 Gru 2009 23:11
    bogred
    Moderator TV

    Powtórzę jeszcze to, co pisałem wcześniej: trzeba sprawdzić też drogę sterowania od procesora wizyjnego do wzmacniacza pionu, gdyż często zdarzały się zimne luty na elementach SMD na drodze od procesora wizyjnego do wzmacniacza odchylania pionowego.

    0
  • #15 30 Gru 2009 23:14
    radsat
    Moderator

    Boguś, myślę że procesor wizyjny zdążył już przelutować. To takie nagminne w Sony prawda, i jakże często opisywane.

    0
  • #16 31 Gru 2009 00:10
    bogred
    Moderator TV

    Może i tak, Radku...Na pewno powinien to zrobić. Czytałem dokładnie wcześniejsze posty i nic o tym nie pisze...
    Pozdrówka :D

    0
  • #17 31 Gru 2009 08:55
    saratech
    Poziom 21  

    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Bardzo mi zależy aby naprawić tego soniaka gdyż ma dobry kineskop a jak wiadomo jakość produkowanych kineskopów Sony w ostatnich latach pozostawia wiele do życzenia. Ten TV stał u kogoś i był bardzo mało używany. Dostałem go, wymieniłem Q533 i chodził rok. Teraz znów zaczął szwankować. Bogred, tak jak pisałeś napięcia na układzie: piny 1 i 7 są równe i wynoszą 1,29V. Pozostałe napięcia na wyprowadzeniach wynoszą:

    2 - (11,21V)
    3 - (-11,89V)
    4 - (-13,50V)
    5 - (0,22V)
    6 - (11,60V)

    Jakieś sugestie Panowie? Moim zdaniem napięcia są dobre choć na mój gust niektóre trochę zaniżone ale to może być kwestia miernika.
    Po ostatnim pomiarze włączyłem TV i poczekałem chwile. Fonia jest idealna, tv odbiera normalnie programy z sieci kablowej (słychać "na ucho") a na ekranie u samej góry pojawiły się cieniutkie kolorowe linie ale obraz był nadal ciemny. Po ponownym włączeniu lini tych już nie było, zachowuje się tak jak wcześniej sygnalizując kod błędu 4. Poprawiłem jeszcze raz luty na układzie IC501 jak wspominał Radsat i jest to samo.

    0
  • #18 01 Sty 2010 18:57
    saratech
    Poziom 21  

    A wiec sprawa wygląda tak. Wymieniłem C515,C517,C508,C501,C503,STV9379 także.
    Napięcia na układzie są takie same, no może prawie, różnią się o 0,1-0,2V niż przy tym wymienionym ale to akurat nic szczególnego.
    Odbiornik załączył się, trochę poczekałem zanim pojawił się obraz.Trochę za długo się nie pokazywał. Po ponownym włączeniu obraz już się nie pokazał natomiast teraz led sygnalizuje kod błędu 5. Jeszcze ważne. Kiedy pokazał się obraz to cyfry w prawym górnym rogu (zielone, pokazujące nr kanału) zrywało, latały w pionie to do góry to do dołu. Nie wiem jak to opisać ale taki był efekt natomiast obraz był poprawny. Nie wiem co dalej robić. Może ktoś mnie naprowadzi na jakiś trop. Bardzo proszę. Tylko nie mówcie, że kineskop do wymiany bo na pewno tak nie jest choć często sygnalizowanie przez diode kodu 5 oznacza słabą emisję w kineskopie.

    Aha bym zapomniał. Diody D513, D514 oraz rezystory bezpiecznikowe R514 i R515 wymieniem na oryginalne, takie jak są w schemacie TV.

    Mała korekta. TV znów się włącza ale długo sie czeka aż się pokaże obraz, te cyfry, o których pisałem (kanału) latają w pionie nadal,obraz jest prawidłowy ale dioda nadal sygnalizuje kod błędu 5 zarówno podczas pracy odbiornika jak i po przejściu pilotem w stanby. Jest jeszcze taki objaw, że przy przełączaniu kanałów pilotem obraz jest nadal ale bez treści, tzn tak jakby nie odbierał żadnego kanału (nie mylić z brakiem sygnału z anteny), dzwięk jest cały czas prawidłowy.Wydaje mi się także, że jest troszkę "zazieleniony". Po parunastu minutach cały obraz skacze w poziomie tak jak te cyfry od nr kanału.

    0
  • #19 01 Sty 2010 20:37
    bogred
    Moderator TV

    Co do długiego czekania na obraz: próbowałeś regulacji UG2?

    0
  • #20 01 Sty 2010 21:20
    saratech
    Poziom 21  

    Nie próbowałem bo coś było cały czas i tak nie tak. Teraz mam smutną wiadomość. Chciałem zdjąć płytkę z kineskopu i obejrzeć igły kineskopu ewentualnie je przeszlifować i... Płytka pękła mi na pół! :( :( :(. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc - odezwę się i wznowię naprawę jak załatwię płytkę z innego podobnego bądź takiego samego Soniaka (choć nie mam pojęcia skąd). Mam podobną z rozbiórkowego ale jest trochę inna, ma inne piny łączenia z płytą główną oraz inny trafo WN. Proszę nie zamykać tematu.
    Aha. Co do wcześniejszej sugestii kolegi. Procesor wizyjny przelutowałem i nie było efektu.

    Może ktoś posiada płytkę kineskopu z demontażu sprawną do KV21C5K? Symbol płyty:
    1-671-116-12(1-715-878-12)

    0