logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Motorola PCI 56k nie łączy się z internetem na Windows 98 SE

TomASS 07 Sty 2003 22:14 4957 55
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić wewnętrzny modem Motorola PCI 56k na Windows 98 SE, który poprawnie wybiera numer, ale po chwili rozłącza się z błędem 678 / NO CARRIER?

Spróbuj wpisać numer jako `0,202122` albo `0w202122`, bo z logu wynika, że modem wybiera, ale nie czeka na sygnał ciągły po zerze; przecinek wymusza pauzę, a `w` dłuższe oczekiwanie, co pomaga na starszych centralach telefonicznych [#84690][#84754] Błąd 678 / `NO CARRIER` oznacza, że serwer nie odpowiedział, więc warto też ustawić maksymalny czas oczekiwania na połączenie i w zaawansowanych ustawieniach modemu spróbować `AT&F&C1&D2` [#82146] Jeśli to nie pomoże, sprawdź inny wewnętrzny modem, bo niektóre Motorole gryzą się z płytami lub chipsetami, np. VIA [#82389][#84275]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 77691
    TomASS
    Poziom 12  
    Mam modem Motorola na PCI 56k, niestety nie chce sie łączyć z internetem-najpierw poprawnie wybiera,a później długi pisk i nieudało się połączenie :( Jak podłączam inny modem (ale zewnętrzny) to wszystko działa-robiłem już wszystko- zmieniałem port, reinstalowałem Windowsa 98 SE, instalowalem ponownie modem,roiłem nowe połączenie (TPSA 202122) i nic!!!!!! Modem działa na wszystkich innych komputerach- tylko nie na moim :( :( :( Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 77720
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Jesteś pewien co do sterowników?? Wątpie by nie nył on kompatybilny z płytą.
  • #3 77737
    draakul
    Poziom 20  
    Pytanie może troche głupie ale w tym wypadku mało już pozostało - czy masz wolny port COM w tym wypadku com3 lub com4 ?

Ostatnio kilka razy widziałem jak płyta przy dużej ilości sprzętu nie jest w stanie znaleźć wolnego adresu dla com'a.

Choć z drugiej strony skoro działa zewnętrzny ?!?

Spróbuj przełożyć do innego złącza PCI - może pomoże.
  • #4 77750
    TomASS
    Poziom 12  
    Co do sterowników jestem pewnien- bo na innych komapch działa,a pozatym wcześniej na moim kompie działał. Coma (4) mam napewno wolnego-tak też myślałem,ale po wyjęciu wszystkich "śmieci" (Voodoo 2 itp) nadal nie działa,a pozatym on się łączy, tylko że nie do końca :( już praweie jestem podłączony i nagle słychać długi pisk i się nie połączył. Dziękuje za (p)odpowiedzi-proszę o więcej[/url]
  • #5 77786
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Czy testując na innych kompach sprawdzałeś go na swojej lini telefonicznej ?

Lub w drugą stroną - czy sprawdzałeś go ze swoim kompem na innej linii ?

Może wina leży "na linii"...
  • #6 77922
    TomASS
    Poziom 12  
    Wina napewno nie leży na linii, bo z innym modemem (ale zewnętrznym) mój komputer łączy sie z internetem-połączenie Dial-Up też jest dobre.
    Dziwna rzecz-mówie wam ludzie !!
  • #7 77927
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Dobra to moze inaczej. Przekładałeś modem do innego PCI?
    Sprawdź też, czy masz w BIOS'ie przypisane przerywanie do modemu (być może przestawiałeś bios do ustawień standardowych i przypisało inne IRQ?)
    A dalej to na razie nie mam pomysłów.
    :?

Dziwny jest ten pisk. Jakieś polecenie modemu? Jak połączenie się nie udaje to się nie udaje, po co zaraz piszczeć?

CZy jest jakiś program który robił by logi z połączeń modemowych (coś podobnego jak w XP)?
  • #8 77929
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że numer dostępowy do TPSA to 0202122. Jaki masz rodzaj wybierania - tonowy, czy impulsowy? Spróbuj powprowadzać przerwy między trzema pierwszymi znakami tzn 0,2,0,2122. Może to to. Przy starszych centralach tel. czasami zdarza się, że nie nadążają z wybieraniem numeru. Napisz, co Ci wyszło
  • #9 78051
    northwind
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Odinstaluj sterowniki modemu: usun je z rejestru - zainstaluj ponownie sterowniki. Albo pobaw sie com'ami.
  • REKLAMA
  • #10 78156
    TomASS
    Poziom 12  
    1. Przekładałem modem do innego PCI - nic to jednak nie daje
    2. Nic w BIOSIE nie zmieniałem, a wcześniej działało ok
    3. Spróbuje to z przecinkami - może to coś pomoże,ale wcześniej było bez przecinków i było ok
    4. CAŁKOWITA reinstalacja zarówno Windowsa jak i strowników nic nie dało (a sterowniki i ten modem na innych kompach działają bez zarzutu :( )
    5. Jak mam się pobawić comami?
    6. Jakie IRQ mam ustawić w BIOSIE?
    7. A może to coś z protokołem?
  • #11 78179
    draakul
    Poziom 20  
    Co do comów i biosu to zostaw ustawienia domyślne: com1 na adresie 03f8 a com2 na o2f8.

Jeżeli istnieje u Ciebie taka możliwość to ustaw porty com w biosie na auto.

A czy w między czasie jak działał dobrze modem dokładałeś jakieś urządzenie np. PCI ?
  • #12 78715
    TomASS
    Poziom 12  
    Nie-nic nie dokaldałem. To sie stało w momęcie gdy przez dłuższy czas nie siedziałem na Internecie (tydzień)
  • #13 79102
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Na jakim porcie instaluje się modem (chyba pisałeś, że jest to com4)?
    Dla tego com'a przypisane jest przerywanie IRQ3. Ustaw w biosie IRQ dla modemu 3. Wygląda na bardzo dziwny i trudny w lokalizacji konflikt sprzętowy.
  • #14 79299
    TomASS
    Poziom 12  
    Tak jest to COM 4. Na 99% jest to konflikt sprzętowy,ale niestety nie potrafię go zlokalizować :( Spróbuje ostawić to IRQ w BIOSIE. Ma ktoś jeszcze jakies pomysły??
  • REKLAMA
  • #15 79765
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Raczej wymiana modemu.

Albo znajdź jakiś program do rejestrowania stanu modemu i zapisywania w LOG'u. Inaczej nie będziesz wiedział o co mu chodzi.
  • #16 79783
    TomASS
    Poziom 12  
    Tylko jak nazywa sie taki program i gdzie go mogę znaleść. Dlaczego modem ma być do wymiany jak na innych kompach działa??
  • REKLAMA
  • #17 79845
    draakul
    Poziom 20  
    Może zamiast słowa wymiana użyć słowa ZAMIANA.
    Jeżeli już wszystko inne zawiedzie to zamień się modemem z jakimś innym kumplem, u którego ten modem zadziała.

Ps. A tak przy okazji to sprawdź u siebie jakiś inny modem wewnętrzny (bo zew. działał) - może przyczyna konfliktu nie dotyczy tylko tego modelu Motoroli.
  • #18 79977
    TomASS
    Poziom 12  
    Zobacze jak działa inny modem wewnętrzny. Kurcze a myślałem że tu mi ktoś momoże... a może jednak ma ktoś jakiś pomysł??
  • #19 80001
    cycu80
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z podobna sytuacją spotkałem się mając do czynienia z Modemem Zoltrixa. Wybierał numer i nic ... zero jakiegoś odzewu. Okazało sie że problem byl natury sprzetowej chipset modemu nie wspólpracował z kompem a dokładnie z Duronem na płycie DFI. wyjsciem okazała się wymiana modemami z kumplem. U Ciebie może byc podobnie.
  • #20 80064
    draakul
    Poziom 20  
    TomASS napisał:
    Zobacze jak działa inny modem wewnętrzny. Kurcze a myślałem że tu mi ktoś momoże... a może jednak ma ktoś jakiś pomysł??

Wszystko w zasadzie zostało tutaj już powiedziane i opisane - wszystko co w 95% przypadkach pozwala zdiagnozować i usunąć konflikt sprzętowy lub usterkę związaną z modemem.

Można by z tego napisać spory FAQ.

W twoim przypadku niestety nie pomogło :(

Twój przypadek to typowe wyzwanie - więc albo sprawa jest niesłychanie skomplikowana, albo weź jakieś dziecko posadź przed komputerem i pozwól mu poklikać byle co-i wtedy okaże się że wszystko działa :D
  • #22 80300
    wojtas
    Poziom 15  
    co do logowania polaczenia, to masz dziennik polaczen w windowsie... bodajze wlasciwosci danego polaczenia i tam gdzies jest opcja do zaznaczenia odnosnie dziennika polaczen czy cos takiego... uaktywnij ja i zobacz jaki komunikat ci wypisuje przy rozlaczeniu...
  • #23 80366
    TomASS
    Poziom 12  
    jest cos takiego. Ty co mi to da? I w ktorym miejscu na dysku zapisuje się ten log??
  • #24 80370
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    sugeruję tak jak kolega zaza żeby pobawić się z uziemnieniem komputera
    ja miałem to samo, po uziemnieniu wszystko było ok. Moich dwóch kolegów miało też ten sam problem.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #25 80405
    TomASS
    Poziom 12  
    Pobawie sie uziemieniem:
    1. Ale wczesniej wszystko bylo ok
    2. Czy wystarczy tylko podłączyć obudowe do kaloryfera?
    3. Co z tymi logami,jak mam na fotum umiescić mojego log`a?
  • #26 80412
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    U mnie rok czasu było ok i pewnego dnia modem przestał działać.Proponuję zrobić mostek w gniazdku sieciowym.Ja pierwsze co zrobiłem to podpiołem obudowe do kaloryfera grubym przewodem i pomogło ,ale teraz mam bolce i mostki w gniazdkach sieciowych i jest OK.
  • #27 80459
    TomASS
    Poziom 12  
    Bardzo dziekuje za propozycje-wieczorem dam znać czy uziemienie coś pomogło, a jak nie to postaram się umieścić logi-tylko jeszcze nie wiem jak. Pozdrawiam
  • #28 80693
    wojtas
    Poziom 15  
    logi beda w katalogu \windows\ w pliku, ktorego nazwa zalezy od modemu ale ma rozszerzenie .log W pliku tym bedzie komunikat modemu z jakim sie rozlacza, czyli moze bedzie podana jakas przyczyna ?
  • #29 81222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 81775
    TomASS
    Poziom 12  
    Nie rozumiem? Nic nie robie już przez miesiąc i nadal nie działa!!! Wiem, że weług Prawa Murphiego żeczy zepsute pozostawione samym sobie sie naprawiają,ale mojego problemu to nie dotyczy:( :( To jest jakiś (wg. mnie) bardzo skomplikowany problem sprzętowy (konflikt zasobów). Niestety nie moge dojść dlaczego, a co do uziemienia,to przypuszczam (jeszcze tego nie próbowalem) ale wydaje mi sie,że modem posiada filtr i uziemienie nic nie zmieni-pozostaja logi,jak je zrobie (dzisiaj wieczorem) to dam znać- pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy modemu wewnętrznego Motorola PCI 56k, który na komputerze z Windows 98 SE nie łączy się z internetem mimo poprawnego wybierania numeru. Modem generuje długi pisk i rozłącza się, podczas gdy zewnętrzny modem na tym samym komputerze działa poprawnie, a modem Motorola działa na innych komputerach. Próbowano reinstalacji systemu i sterowników, zmiany portów PCI, sprawdzania ustawień COM i IRQ w BIOS-ie, a także modyfikacji numeru wybieranego (np. dodanie przecinków lub znaków „w” w numerze 0,202122). Podejrzewany jest konflikt sprzętowy lub problem z kompatybilnością chipsetu płyty głównej (np. z chipsetem VIA). Sugerowano uziemienie obudowy komputera jako potencjalne rozwiązanie problemu zakłóceń elektrycznych. W logach modemu pojawia się komunikat „no carrier”, co wskazuje na brak sygnału z centrali telefonicznej lub zbyt krótki czas oczekiwania na połączenie. Proponowano testowanie modemu za pomocą HyperTerminala i wpisywanie komend AT w celu diagnozy. Dyskusja wskazuje, że problem może być związany z niekompatybilnością modemu z płytą główną lub linią telefoniczną, a także z ustawieniami protokołu i parametrów połączenia. Wskazano możliwość wymiany modemu na inny model (np. Zoltrix) lub użycie modemu zewnętrznego jako rozwiązanie alternatywne. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik oczekuje dalszych sugestii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA