chcę zgrać za pomocą programu VirtualDub w wersji 1.9.8 kasetę VHS na dysk (potem na DVD).
Niestety obraz się 'przycina'... są to systematyczne 'zamrożenia' trwające ułamek sekundy w odstępach ~1s. Dla zobrazowania tego zamieszczam filmik:
Dodam, że z każdą kasetą jest to samo, bez kasety gdy na ekranie są takie szumy też widać przycinanie:
Używam tunera Philips wykrywanego jako KNC ONE GmbH SAA7134.
Zgrywam wg tego poradnika: KLIK
Następny krok to wybór rozdzielczości. Chcemy uzyskać format DVD, więc wybieramy rozdzielczość 720x576.
Zgrywanie w rozdzielczości 720x576 wymaga dość mocnego procesora i szybkiego dysku. Jeżeli wybierasz rozdzielczość 720x576 do zgrywania z VHS to wiedz, że maksymalna rozdzielczość VHS wynosi 1/2 rozdzielczości PAL, a przechwytywanie w rozdzielczości większej niż 352x288 (czy też 320x240) nie powoduje poprawy jakości.
Najlepszy efekt uzyskasz przy MPEG 1, przy rozdzielczości 352x288 PAL, czyli VideoCD.
Jeżeli stosujesz karty do montażu wideo ze sprzętowym kodekiem MJPEG - wtedy można zgrać materiał w rozdzielczości 720x576 pod warunkiem, że korzystasz z S-Video, a nie Composite, natomiast przy zgrywaniu za pomocą tunera TV efekty na ogół nie są zadowalające przy tak wysokiej rozdzielczości.
Czyli w opcji Capture pin nie warto ustawiać większej rozdzielczości niż 352x288? I taką tez ustawić?
Przy wartościach przekraczających 1/2 PAL występuje tak zwany przeplot (interlaced). Materiał nagrany w formacie VHS jest zapisany z przeplotem, co oznacza, że składa się z dwóch pól. Jedno pole składa się z linii parzystych, rysowanych poziomo na ekranie telewizora drugie pole z linii nieparzystych, a oba te pola są wyświetlane naprzemiennie. Dopiero złożenie obu tych pól daje pełną klatkę. Standard VHS zawiera nie więcej niż 240 linii w poziomie, a w pionie VHS ma zawsze 576. Polecałam Ci wcześniej rozdzielczość 352x288 PAL, bo to jest standard VideoCD, który moim zdaniem jest wystarczający dla materiału z VHS. Można też zgrywać w formacie Super Video CD - rozdzielczość 480x576 (dla PAL). Uzyskujemy wtedy możliwość odtwarzania na stacjonarnych odtwarzaczach (standardy: Video CD i SVCD).
VHS ma rozdzielczość 240x576 (PAL), a optymalną wartością przy zgrywaniu jest przedział pomiędzy 384x288, a 512x384 (należy pamiętać o przeplocie). Najlepiej jednak używać 384x288 / 512x384 lub 352x288 / 480x576 (Video CD i SVCD zgodne ze stacjonarnymi odtwarzaczami). Żeby zgrywać w rozdzielczości 768x576 lub 640x480 należy zastosować kartę ze sprzętowym wsparciem i szybki dysk. Przy wartościach powyżej 288 pikseli w pionie uzyskamy charakterystyczny efekt "ząbków" - trzeba o tym pamiętać.
Większych rozdzielczości (768x576, 640x480) nie ma sensu stosować w przypadku zgrywania za pomocą tunera TV, bo albo będą gubione klatki albo dźwięk z obrazem będzie się rozjeżdżał. Mało który tuner pozwala na płynne przechwytywanie w takich rozdzielczościach. Nie wpływa to też znacząco na poprawę jakości obrazu, a wymusza zastosowanie wyższego bitrate. Jak użyjesz kodeka DivX to musisz użyć rozdzielczości 384x288 maksymalnie, inaczej kwestia przeplotu będzie problematyczna. Co prawda DivX ma filtr Deinterlaced, ale jego jakość jest kiepska. Jeżeli jednak zdecydujesz się na zgrywanie w wyższej rozdzielczości np. 640x480, to wybierz inny kodek (MJPEG), a po zgraniu używając odpowiednich filtrów, przerób na DivX`a.
Xylometazolin! wrote:
A kodek taki jak na obrazku może zostać, czy użyć koniecznie innego?
Kodek Huffyuv jest jednym z lepszych rozwiązań, ale stosuj niższe rozdzielczości.
"Szybkość klatek" ustawiasz na 25 (PAL=25fps). Opcję "Przestrzeń kolorów / kompresja" na YUV2. Format YUV2 daje trochę gorsze kolory, ale za to mniej obciąża procesor, dużo lepszą jakość uzyskuje się RGB24, ale to stanowi duże obciążenie jeżeli nie idzie za tym wsparcie sprzętowe - przy słabszym sprzęcie i kodeku Huffyuv stosuj tylko YUY2. Ważne jest, aby korzystać z najnowszej wersji kodeka: Huffyuv v.2.2.0 - zauważyłam, że link z poradnika jest do wersji 2.1.1. W konfiguracji kodeka Huffyuv zmień "RGB compression method" na "Convert to YUY2" .
Który z tunerów KNC One posiadasz? Do tych tunerów załączano oprogramowanie Cyberlink PowerVCR II 3.0 lub GlobeTV Analog, a wersja KNC One DVR (pierwsze zdjęcie) ma wsparcie sprzętowe dla MPEG2, które działa nawet pod Linuxem.
Jest on pożyczony, nie ma żadnej płytki do niego i ponoć w zestawie nie było.
Jeszcze jedno zauważyłem, że podczas 'odczytywania' już zgranego 'filmu' w formacie AVI wszystko (obraz i dźwięk) przyspiesza. Przyspiesza przez parę (naście) sekund równomiernie i w końcu zostaje na jednej prędkości klatek i dźwięku (przyspieszonej względem oryginału). Podczas 'podglądu' gdy się zgrywa jest wszystko OK. Sprawdzane na Huffyuv v.2.2.0 i 2.1.1 i innych kodekach.
Samo przycinanie PODEJRZEWAM, że może wynikać z pracy dysku twardego... co prawda nie jest najgorszy (WD3200AAKS), ale miałem z nim problemy z prędkościa transferów i dźwiękami jakie wydawał, wszystko ucichło, ale może wszystko z niego wynikać. Niestety na obecną chwilę nie mam drugiego do 'podmianki'.
Reszta sprzętu wydaje mi się nie najgorsza:
Athlon X2 5600+ 2,9GHz
WD3200AAKS
9600GSO...
Reszta parametrów ustawiona jak podano wyżej, bez zmian.
----------
Dodano podczas pisania
Zauważyłem, że podczas używania VirtualDub 1.5.10.2 nie ma efektu 'przycinania', ale zaś dźwięku nie łapie.
Kombinowałem dużo i nie chce złapać dźwięku, albo z mikrofonu, albo szum. Nawet jako urządzenie domyślne w windowsie zamiast mikrofonu dałem tuner i nic.
Opcje tego programu:
czyli wynika, ze wina lezy po stronie samego programu... może są jakieś inne, alternatywne?
KNC ONE TV-Station DVR ze sprzętową obsługą MPEG2 - to Twój tuner. Ja mam obecnie taki sam u siebie w stacjonarnym komputerze, jakość obrazu jest rewelacyjna. Tuner był dodawany do komputerów z Windows Media Center, ja korzystam z niego na Linuxie. Radio ma RDS, tuner działa w Stereo Nicam.
GlobeTV analog + Sonic MyDVD LE - tego oprogramowania brakuje Ci do wykorzystania karty w pełni. Program Sonic MyDVD LE nie jest niezbędny, ale GlobeTV - tak. Kiedyś można było go pobrać ze strony producenta, ale obecnie jest niedostępny - będziesz musiał pogooglować
Najlepsze sterowniki i oprogramowanie do zgrywania jest od producent tunera, przy włączeniu opcji wsparcia sprzętowego z powodzeniem możesz zgrywać w najwyższej rozdzielczości PAL - 768x576. Aplikacje dodawane do tego tunera mimo niewyszukanego interfejsu działały najlepiej. Wątpię, aby jakikolwiek inny program umożliwił włączenie sprzętowego dekodera MPEG. Tuner był sprzedawany też pod marką MEDION i ALDI (model: MD-5044). Także już wiesz czego i gdzie szukać.