Witam
Po raz pierwszy pokazuje swoją konstrukcje na łamach forum.
Jest to tak jak w temacie mechanizm otwierania bramy panelowej garażowej.
Układ sterujący to znany nam wszystkim pomysł
Link
Jako element wykonawczy zastosowałem silnik od wycieraczek z Fiata 126p. Według mnie jest to dobry element ze względu na przekładnie ślimakowa co uniemożliwia otwarcie bramy ręcznie. Na wał silnika nałożyłem zębatkę która po przez dwa łańcuchy rowerowe oraz 3m linki, i naciąg porusza brama. Po przeciwnej stronie zastosowałem kółko pasowe łożyskowane które wytoczyłem u wujka w zakładzie. Do połączenia linki z bramą wykorzystałem 2 zawiasy którym ograniczyłem ruchliwość po przez wspawanie nakrętek. Gdy zawiasy miały możliwość ruchu bez ograniczeń zostawały przeciągane na druga stronę zamiast pchać bramę. Wyłączniki krańcowe zamontowałem tak aby brama wyłączała silnik (widać dokładnie na zdjęciach). Układ rozbudowałem o dodatkowy włącznik wewnątrz. Włącznik ten to zwykły dwu klawiszowy łącznik instalacyjny na tynkowy delikatnie zmodyfikowany przez dołożenie sprężynek tak aby wracał do pozycji rozwarty. Do sterowania bezprzewodowego zastosowałem sterownik centralnego zamka Bx30 za 40zł z aledrogo. Jest to według mnie bardzo dobra centralka do takich zastosowań. Stosunkowo tania, możliwość uczenia się kodów pilota, wyjścia przekaźnikowe 15A, dobry zasięg mimo barjery jaką jest brama oraz ściany. Do zasilania całości zastosowałem transformator do halogenów z mostkiem prostowniczym. Dało mi to jakieś 16.5VDC oraz wystarczający prąd. Do zasilania Centralki zastosowałem stabilizator 12V gdyż nie byłem pewny czy wytrzyma te 16.5V.
Kosztorys:
Silnik: zamieniłem z kolega za klaskacz zrobiony ze śmieci normalnie koszt na złomie ok 10zł
Łańcuch: z zapasów części do rowerów (w sklepie nowy 9zl/szt)
Linka stalowa 3mm: 3m 3zl
Zaciski do linki: 20gr/szt
Krańcówki: miałem w swoich zasobach koszt ok 20zl/szt
Centrala: 53zł
Przekaźniki: miałem koszt ok 2-3zł/szt
Przewody: z odzysku koszt minimalny
Śrubki, nakrętki, podkładki: każdy chyba ma koszt parę zł
Dołączam zdjęcia i filmy.

Filmiki wrzuciłem na serwer:
Link
Po paru dniach używania poczułem pewien brak w mojej konstrukcji jakim był brak oświetlenia które by się samo włączało i wyłączało. Postanowiłem wiec złożyć wyłącznik czasowy na znanym i lubianym Ne555. Do wzbudzania układu zastosowałem (tak jak sugerował jeden z forumowiczów w tym temacie) przekaźnik podłączony równolegle do zasilania silnika który podaje masę do wzbudzenia. Czas ustawiłem na 2min30sek wydawał mi się optymalny.

Schemat zastosowany przezemnie
Pozdrawiam
Marcin
Proszę poprawić post umieszczając film za pomocą przycisku 'Dodaj film'. Tutaj jest więcej napisane jak to zrobić:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1338607.html
Punkt 2h.
/Faces/
Cool? Ranking DIY