Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkadzanie plików przy kopiowaniu (SATA->SATA)

metmusic 31 Gru 2009 03:17 2757 24
  • #1 31 Gru 2009 03:17
    metmusic
    Poziom 12  

    Witam,

    Mam trudny i jak się okazało dość czasochłonny w zdiagnozowaniu problem z HDD. Źródła problemu szukam trochę hobbystycznie bo prościej jest kupić nowy HDD ale to mój punkt honoru. Trochę się rozpisałem ale chciałem jak najlepiej przedstawić mój problem oraz kroki jakie począłem aby go zdiagnozować. A więc:

    Mam w komputerze 2 HDD (identyczne) na SATA 1. 250GB WD Caviar.
    Podczas kopiowania z dysku A (tak nazwę pierwszy z nich) na dysk B (a tak drugi) wszystko jest ok. Podczas kopiowania z dysku B na dysk A uszkadzają się losowo i/lub regularnie te same pliki. Najczęściej JPG, EXE. Uszkodzenia polegają na nie do końca zgranych obrazach czy na klasycznym uszkodzeniu pliku exe. Podczas kopiowania nie wyskakuje żaden błąd. Komputer grzecznie kończy kopiowanie. Przez to straciłem trochę zdjęć bo zaufałem wiernej kopii i usunąłem źródło. Dopiero przy oglądaniu fotek czy próbie włączenia jakiegoś exe okazywało się że są uszkodzone. Takiego uszkodzonego pliku nie dawało się usunąć! (dopiero po resecie kompa). Niestety często po restarcie po kopiowaniu plików padał... Windows. Często nieodwracalnie. Czasem pomagał checkdisk. Czasem jednak nie i musiałem robić reinstalkę windy. Bez prób kopiowania z dysku B na A windows działał zazwyczaj cacy. Może ze 2-3 razy w ciągu miesiąca sam z siebie wysypywał się, jednak uruchomienie checkdiska rozwiązywało problem. To jednak nie oznacza, że komputer jest stabilny. Wręcz odwrotnie. Jako, że jest to moje narzędzie pracy nie mogłem sobie pozwolić na "trochę" sprawny komp.

    Najprostszym sposobem na diagnozę jest oczywiście próba kopiowania z pomocą 3go dysku C i sprawdzenie kombinacji, który z którym nie będzie robił problemów.
    Bardziej jednak teraz interesuje mnie źródło problemu, bo już prawdopodobnie doszedłem do tego, co robi problemy.
    Na początku myślałem, że to może coś z kontrolerem SATA na płycie. Zmieniłem płytę - dalej to samo. Procesor także wymieniłem. Później redukowałem ilość kości RAM oraz wkładałem w różne gniazda w różnej kombinacji: solo, w parze oraz trzy razem (3 x 1GB Kingston DDR2). Przy okazji pracując programem memtest86 okazało się, że jedna z pamięci wysypuje się. Usunąłem ją z systemu - niestety nadal uszkadzały się pliki. Czyli to nie to.
    Następnie sprawdziłem jak wygląda kopiowanie plików z każdego z dysków SATA na dysk ATA (D) i z powrotem. Bez problemów. To samo nagrywając pliki na płytę DVD i kopiując z niej znów na dyski SATA. Pomyślałem, że to może problem prędkości. Na ATA i na DVD (i w drugą stronę) dane lecą wolniej niż SATA-SATA. Tej tezy jednak nie jestem w stanie potwierdzić w 100%.
    Zrobiłem jeszcze inaczej: kopiowałem folder po folderze pojedynczo i tu nagle cud. Pliki nie uszkadzają się. Czyli dając do kolejki kopiowania np 40GB w końcu coś się zaczynało sypać. Kopiując to partiami wszystko było ok. Niestety to żadne rozwiązanie problemu, ani także wskazówka. Może ew. informacja, że coś nie tak ze strumieniem danych, jakieś rozsynchronizowanie, etc. Aż tak nie znam się na rzeczy, żeby to mi coś podpowiedziało.




    W końcu użyłem 3go dysku SATA (2,5 cala 5400 rpm z laptopa). Okazało się że kopiując z dysku A na C (tak nazwę ten 2,5") nie mam problemów. Kopiując z B na C także nie mam problemów. Jednak jak spróbowałem wrócić z danymi z C na A to uszkodzenia pojawiły się ponownie. Z dysku C na B powiodło się.
    W ten sposób prawdopodobnie doszedłem do przyczyny usterki. Uszkodzony dysk A. A dokładniej: uszkodzenia pojawiają się tylko przy próbie zapisu na nim.
    Konkludując:

    A->B OK
    B->A Błędy

    A->C OK
    C->A Błędy

    B->C OK
    C->B OK

    A,B,C->DVD OK
    DVD->A,B,C OK
    A,B,C->D OK
    D->A,B,C OK

    Teraz pytania. Co może być powodem? Jakbym nie próbował kopiować z B na A to wszystko działało by pewnie cacy jeszcze 100 lat. System działał względnie jak należy (standardowe bluescreeny windowsowe :) raz na jakiś czas hehe). Żaden z dysków nie wykazuje błędów fizycznych, ani innych problemów (testowane różnymi programami diagnostycznymi do HDD). Problem prędkości przesyłu danych raczej wykluczam (przypomnę, że wolniejszy dysk 2,5" na SATA 1 także robił problemy w kombinacji z podejrzanym dyskiem A). Dlaczego jednak nie robi problemów w parze z dyskiem ATA czy DVD? Dlaczego tylko przy zapisie dysk i to z innego SATA? Przy odczycie wszystko ok.

    Problemem jest to, że 100% wykluczenie uszkodzenia dysku B czy czegoś innego nie jest takie proste bo to, że nie uszkadza 1000 zdjęć które przejrzałem nie oznacza, że inne z pośród moich 40GB nie uszkodziły się. Na pewno zlokalizowałem zdjęcia, które zawsze się uszkadzały i na ich podstawie określałem czy kopiowanie udało się czy nie. Jak były w porządku + losowo kilkaset innych, stwierdzałem, że dana kombinacja nie powoduje błędów. Jeśli się uszkadzały to oczywiście kombinacja była "wadliwa".

    Ma ktoś może jakieś racjonalne wytłumaczenie takiego zachowania?

    0 24
  • Pomocny post
    #2 31 Gru 2009 10:25
    jaromisz
    Poziom 17  

    Pamiętaj że jak wykonujesz test za testem, to kolejne kopiowania tych samych danych na różne miejsca docelowe mogą używać pamięci podręcznej - skutek jest taki że możesz kopiowac dane nie z dysku X, tylko z dysku systemowego gdzie jest pagefile.
    Pozatym, objawy wskazują trochę na niewyrabianie się kontrolera? Próbowałeś zamienić miejscami porty SATA?
    Niektóre płyty główne mają 2 różne kontrolery SATA - nawet różne chipsety. Spróbuj podłączyć jeden dysk do jednego a drugi do drugiego jeśli masz taka płytę.

    0
  • Pomocny post
    #3 02 Sty 2010 22:18
    benchmarek
    Poziom 22  

    1. Nie testuje sie dysków w sposób opisany przez Ciebie. Dysk możesz sprawdzić np programem MHDD, seatools, disktool jesli to "wudeki" to dlgdiag itp. (test mozna zrobic także na zapis)
    2. Uszkadzanie jakichkolwiek danych podczas transferów wenetrznych np podczas kopiowania przez mostek pd w pierwszym rzędzie świadczy o wadliwie działającym CPU np podkręoconym (uszkodzonym), druga rzecz to uszkodzony (podkręcony) Ram ale tutaj bedziesz mial bluescreeny , trzecia sprawa to płyta główna na samym koncu z dysk twardy.

    Zrób taki test dla CPU spakuj duży plik rarem i rozpakuj go potem zobacz czy nie zgłosi Ci błędu CRC

    0
  • #4 02 Sty 2010 22:35
    metmusic
    Poziom 12  

    Dzięki bardzo za zainteresowanie.
    Już odpowiadam obu panom.

    1. Dyski testowałem m.in. profesjonalnym programem Victoria 4.46b
    2. Zmieniałem procesor, zmieniałem płytę główną, zmieniałem RAM. Co teoretycznie wyklucza problemy z tymi komponentami jak również z kontrolerem SATA. Musiałby to być paskudny zbieg okoliczności, że któreś z tych komponentów są w taki sam sposób uszkodzone. Procesor zmieniany na taki sam, płyta główna także na taką samą. RAM także na Kingstony ale mniejsze (takimi akurat dysponowałem).
    3. Procesor nie podkręcony. Na nominalnych napięciach i częstotliwościach. Tak samo RAM
    4. Spakowanie i rozpakowanie plików rar w obrębie tego samego dysku nie generuje błędów CRC. Przegranie tego pliku z dysku A na dysk B nie generuje błędów przy rozpakowywaniu, przekopiowanie z powrotem z dysku B na dysk A już generuje błędy przy rozpakowywaniu.
    5. Po skopiowaniu plików restartuję kompa żeby wykluczyć pamięć podręczną. Zresztą nawet jakbym nie restartował to co za różnica - powinno działać bez zarzutu przy sprawnym komputerze :)

    Komputer jest stosunkowo stary ale do tej pory był jary: AMD Athlon 2500+ (Barton), 3x1GB RAM Kingoston PC3200 (dwie kitowe jedna osobno). Płyta Abit NF7-S v.2. 2x250GB HDD Western Digital WD250JB na SATA1. Mi jednak starczy ale... jakby działał :)

    Jakieś dalsze sugestie? Bo nadal problem nie do końca zdiagnozowany.

    0
  • #5 02 Sty 2010 22:43
    benchmarek
    Poziom 22  

    Uruchomić prime 95 pod windowsem lub linuxowy prime zaleznie od stanu posiadania na 40 minut jesli nie wygeneruje błedu odczytać temperature z biosu. Zmienić taśme SATA, wymusić tryb pracy sata 1 dla dysku jesli ma taka zworke (plyta obsluguje tylko sata1, a automatyka zawodzi)

    czekaj 2500jb to nie są dyski SATA tylko ATA

    Przetestuj dysk A jesli generuje błedy, programem disktool, przy włączonej opcji destructive, upewnij sie tez ze nie ma tam żadnych ważnych danych bo zniszczone zostanie wszystko. Zmień tasme ATA na nową (nawet jeśli wydaje Ci się sprawna dobrze wygląda lub niedawno zmieniałeś ją), test tym programem trwa bardzo długo można zostawić na kilkanaście godzin jeśli w wyniku pojawi się nawet 1 error bądź pewny ze dysk jest uszkodzony. Program Victoria ? nie słyszałem nigdy o takim wole sprawdzone metody.

    0
  • #6 02 Sty 2010 23:07
    metmusic
    Poziom 12  

    To w takim razie jest to 2500JD nie pamiętam końcówki, a nie mam teraz tego kompa przed sobą :). Dysk jest SATA 1 i kontroler też jest SATA 1 (chyba sil3115, ale tu nie jestem pewny jaki kontroler jest na tym ABICIE - nie starałem się zapamiętać choć widziałem ten symbol już milion razy przy instalacji windy :) ).

    Z primem95 nie walczyłem bo wykluczyłem procek zmieniając na drugi. Muszę to sprawdzić jeszcze. Jednak to i tak dziwne by było gdyby winę za uszkadzanie plików ponosiłby procesor ale tylko w jednym kierunku z dysku B na A.

    Konfiguracja jest taka: WinXP SP3 oczywiście oryginalny, ze wszystkimi aktualizacjami jakie pojawiają się.
    Dysk A 2 partycje, jedna systemowa, druga rozszerzona. Obie NTFS.
    Dysk B 1 partycja NTFS, w tej chwili zainstalowany także system aby raz włączyć komp z jednego (A,B) dysku raz z drugiego (B,A). Zachowanie takie samo jak przy konfiguracji A B. Uszkadza dane przy kopiowaniu na dysk A. Niezależnie czy jest podłączony do pierwszego gniazda SATA czy do drugiego, czy jest systemowym, czy dodatkowym dyskiem. Oba dyski w pełni formatowane. Nawet low format z poziomu oprogramowania kontrolera.
    Zmianiałem dyskom taśmy między sobą oraz jedną nową, raz do jednego raz do drugiego. Nie zmieniało to nic. Dalej uszkodzenia przy kopiowaniu na dysk A. Stąd moje wnioski o jakimś problemie z dyskiem. Tylko cały czas pytanie - co to za błąd i jak go porządnie "nazwać" :)

    A przy okazji sprawdź sobie ten program. Ja osobiście go nie wynalazłem tylko został mi polecony jako bardziej profesjonalny niż jakieś hd tune czy inne podstawowe narzędzia. Victoria 4.46b. Dostępny tutaj http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/be_hdd.html

    0
  • #7 02 Sty 2010 23:22
    benchmarek
    Poziom 22  

    Ok jeśli jest JD to taśma SATA do wymiany i sprawdzic zworke wyjmij jesli jest https://obrazki.elektroda.pl/42_1235288326.jpg , przeprowadz testy, duże prawdopodobieństwo ze dysk leży bo jeśli to się dzieje na jednym dysku... ale dobrze by było by miec dowód z progr. diagnostycznego.

    0
  • #8 02 Sty 2010 23:30
    metmusic
    Poziom 12  

    Niestety obrazek z Twojego postu nie działa.
    Taśmy SATA wymieniałem (pisałem w poprzednim poście). Tzn nie kupiłem nowych tylko zmieniałem miejscami oraz wziąłem z "szafy" :) trzecią którą wpinałem raz w dysk A a raz w B. Owszem, trzecia też może być uszkodzona, ale zmiana miejscami taśm podpinając raz do A a raz do B nie zmieniał się kierunek w którym generowane były błędy.

    Nasze podejrzenia prawdopodobnie są prawidłowe ale też chciałem jakiś dowód rzeczowy w postaci błędu w programie diagnostycznym ale na razie, żaden nie chciał mi dać takiego dowodu. Spróbuję ten Twój program. Czy mógłbyś podać mi link gdzie mogę go znaleźć bo hasło jest dość popularne, a chciałbym na pewno trafić na ten o którym piszesz.

    0
  • #9 03 Sty 2010 00:15
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    metmusic napisał:
    Niestety obrazek z Twojego postu nie działa

    Trzeba było z linku usunąć kończący go przecinek. Teraz jest już OK.

    0
  • #10 03 Sty 2010 11:43
    metmusic
    Poziom 12  

    Dzięki, już późno było i nie zauważyłem :)

    Co do zworki to mam właśnie ustawione fabrycznie na master... to może mieć jakiekolwiek znaczenie?

    0
  • #11 03 Sty 2010 11:54
    michalinvion
    Poziom 15  

    Możliwe że masz bady i wystarczy użyć chkdsk x: /r /f gdzie za 'x' podstawiasz literkę partycji, a jak nie to hdd regenerator, lub jeśli możesz sformatować to użyj Bad repartition drive to jest akurat dobry i darmowy program. Pozdro

    0
  • #13 03 Sty 2010 20:28
    metmusic
    Poziom 12  

    Więc efekty następujące: Daleko nie doszedłem z testami bo już na prime95 skończyła się zabawa.
    po kilkunastu!!! sekundach wysypuje się już na pierwszym teście. Na obu procesorach. Przy obu dyskach wpiętych solo. I teraz znowu kolejne pytanie... czy fatalny zbieg okoliczności, że mam 2 uszkodzone procesory? Czy na wynik prime może mieć wpływ np. uszkodzona płyta lub RAM? Ale to znowu musiały by być uszkodzone 2 płyty bo na obu były problemy z kopiowaniem plików :D oraz inne kości RAM. To prawdopodobnie zawęża podejrzenia do procesorów... Chyba nie mam już siły i czasu na dalsze zabawy - czas zmienić kompa :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc

    0
  • #14 03 Sty 2010 23:04
    benchmarek
    Poziom 22  

    1. Chłodzenie CPU: jaka jest temp procesora, nap zasilania cpu oraz czy jądro procka nie jest ukruszone, czy użyta jest jakakolwiek pasta termoprzewodzaca, jesli tak czy nie srebrna jesli srebrna czy mostki procesora nie sa nia zasmarowane, czy radiator procka przylega calą powierzchnia tzn czy jest zalozony dobra strona.
    2. Zasilacz:jaki model, jakie napiecia - odczytaj z biosu,
    3. Płyta gł: sprawdz najpierw punkty 1 i 2

    co do zakupu nowego komputera to nie jest głupi pomysł Twoja stara platforma swoje wysłużyła.

    0
  • #15 04 Sty 2010 00:14
    metmusic
    Poziom 12  

    Jeśli chodzi o precyzję nałożenia pasty i radiatora to tutaj jestem pedantem :)
    Procesory są czyste. Radiator idealnie przylegający (miedziany Zalman). Temperatura obu procesorów nie przekracza 40 stopni odczytana w BIOS'ie (tuż po ręcznym resecie po wywaleniu błędu w pirime95). Jądra obejrzane pod lupą bez najmniejszych zadrapań.
    Zasilacz to stosunkowo młody Chieftec 400AA 101 A (400W)
    Niestety BIOS pokazuje bzdurne napięcia na +5V i -5V. Jednak odkąd pamiętam tak było w połączeniu tej płyty (ABIT NF7-S v2) oraz tego zasilacza.
    Na +12, -12, napięcia proc, ram i standby są ok.
    Chociaż aby upewnić się z ciekawości jeszcze zobaczę co pokazuje BIOS z innym zasilaczem.

    Wiem, że ta płyta (model) miała problemy z puchnącymi kondensatorami i te także sprawdziłem "na oko" jednak co do trzymania pojemności to trudna sprawa jak są wpięte w obwód, a dla sportu nie będę ich wylutowywał :)

    0
  • #16 04 Sty 2010 00:21
    michalinvion
    Poziom 15  

    Ja myślę że chyba jednak płyta leci ;] skoro piszesz, że masz takie błędy i takie dziwne wskazania daje płyta, to tylko to się na myśl nasuwa.

    Moderowany przez mat_ed:

    Ja natomiast dochodzę do wniosku, po wcześniejszej analizie Twoich wiadomości, że piszesz chyba tylko dla sportu, aby nabijać posty nic konkretnego nie wnosząc do tematu, a często i bez związku z tematem. W związku z powyższym, nagradzam ostrzeżeniem #2 - regulamin p. 12.

    0
  • #17 04 Sty 2010 00:25
    metmusic
    Poziom 12  

    Obie płyty? :) cały czas testuje wszystko używając 2 płyt głównych, 2 procesorów, 5 kości RAM... walka z tym wszystkim to już tylko hobby-sport :) ale intrygujaca hehe

    0
  • #18 04 Sty 2010 11:16
    mat_ed
    Poziom 43  

    Przede wszystkim proponuję Koledze załatwić sobie miernik i wykonać dokładne pomiary, mimo iż napięcia w biosie wyglądają prawidłowo, ale dowiesz się w ten sposób jak zmieniają się poszczególne napięcia dokładnie. Zbyt duże wahania nie są dopuszczalne.

    Ponadto, system, z tego co napisałeś już wykluczyłeś. Ja jednak był bym uparty i spróbował kopiować pod systemem Linux uruchomionym np. z Live CD.

    Napisałeś, że sprawdzałeś dyski w Victorii, OK, ale pochwal się z nami raportami SMART, które wygenerowała Victoria.

    0
  • #19 04 Sty 2010 12:44
    benchmarek
    Poziom 22  

    Z jaką częstotliwością fsb pracuje Twój AMD Athlon 2500+ (Barton) oraz jakie napięcie VCORE jest ustawione dla niego. Trzeba wstawić jeszcze inny procesor spotkałem się pare razy z takimi przypadkami jak Twój zwłaszcza na socket A i zawsze winny był procesor zresztą patrz mój pierwszy post w tym temacie.

    Jeśli już parametry o które Cie prosiłem masz prawidłowe to spróbuj ustawić FSB na 100Mhz i wtedy odpal Prime 95. Co do kondensatorów w przetwornicy zasilania CPU to mogą dawać podobne efekty z tym że szybciej komputer wyłączyłby Ci się niż dał by błąd w prime moim zdaniem płyty są ok bios mógłbyś wgrać najnowszy jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś.

    0
  • #20 04 Sty 2010 12:48
    metmusic
    Poziom 12  

    SMART dla dysku A (podejrzanego): http://pliki.m-des.pl/Inne/SMART_A.txt
    SMART dla dysku B: http://pliki.m-des.pl/Inne/SMART_B.txt

    Kopiowania pod linuxem jeszcze nie wykonywałem, ale co mi to da? Jeśli np. będzie ok? Albo też będą błędy? Jaki z tego będzie wniosek?

    Napięcia sprawdzałem już miernikiem - są ok.

    FSB: 166 MHz, VCore: 1,65 V (obie wartości nominalne).
    Test prime95 na 100MHz FSB (czyli częstotliwość pracy procesora 1100MHz) także wysypuje się z tym, że po 2 minutach a nie 30 sekundach :).

    W tym układzie głównym podejrzanym staje się procesor (oba)? Wygląda na zdecydowanie niesprawny ale dlaczego generuje błędy przy kopiowaniu tylko w jednym kierunku? Tylko w obecności dysku A. Przy wpięciu w system dysku B i C a wypięciu A wszystko jest ok. To mnie cały czas zastanawia. Nie powoduje także innych problemów z komputerem. Prace w programach graficznych, na obróbce video czy audio odbywają się bez problemów.

    0
  • #21 04 Sty 2010 13:20
    arko71
    Poziom 25  

    Spróbuj wykonać testy z dyskami na innym kompie, jeżeli wyniki będą takie same to jeżeli dyski nie są już na gwarancji to możesz spróbować zamienić ich elektroniki, wtedy jednoznacznie będzie wiadomo która część dysku sprawia problem - elektronika zewnętrzna, czy wewnętrzna znajdująca się na ramieniu z głowicami.

    Co do problemów z prockiem - sprawdź miernikiem napięcie zasilające procka na tranzystorach przetwornicy podczas testu Prime.

    0
  • #22 04 Sty 2010 13:33
    benchmarek
    Poziom 22  

    Podstaw jeszcze inny procesor pamiętaj tylko o dostosowaniu vcore i fsb. W Twoim przypadku objawem nieprawidłowości w działaniu jest uszkadzanie plików podczas transferów wewnętrznych, prime potrafi to wykryć możesz jeszcze uruchomić program orthos odpowiednik prime. Podobny efekt powinna dawać instalacja jakiegoś oprogramowania przy rozpakowaniu plików losowo dochodzi do ich uszkodzeń nie zawsze musi to do dawać błędy instalowanego programu gdyż niektóre pliki oprogramowania nie są krytyczne do ich działania. Jeśli byś spakował już spakowany odpowiednio duży plik (np 700mb) Winrarem poźniej rozpakował i spakował ponownie to przy którymś przetworzeniu plik nie byłby identyczny i rozpakowanie pierwotnego pliku dało by błąd CRC. Na szczęście mamy Prime :) i nie musimy tego robić ręcznie.

    0
  • #23 04 Sty 2010 13:38
    metmusic
    Poziom 12  

    Metoda wpięcia w zupełnie inny komputer obu dysków jest chyba najlepszym rozwiązaniem bo przynajmniej wyeliminuje, potwierdzi uszkodzenie dysku (dysków). Tym samym wyeliminuje lub potwierdzi uszkodzenie "reszty" komputera :)

    Problem niby prosty, a diagnoza jak sinusoida :) raz to raz to, a raz jeszcze coś innego staje się podejrzanym. Objawy mogą wskazywać na proc, ram, płytę, zasilacz, dysk.
    Prime95 nie potwierdza w 100% uszkodzenia procka, bo mogą na to wpływać np płyta lub zasilacz... ehh... chyba już nie mam prądu na to

    0
  • #24 25 Sty 2010 13:51
    metmusic
    Poziom 12  

    Witam,

    Trochę odświeżę temat bo znalazłem chwilę czasu na kolejne kilka testów.
    Obecnie mam taką sytuację:
    2 takie same procesory generowały mi błędy w prime95 po jakiś 30-40 sekundach. Doszedłem do wniosku, w takim razie że to procesor. Kupiłem 3ci (na szczęście to grosze :) ) i okazało się, że niestety też generuje błędy na tym komputerze. Sprawdziłem wszystkie procesory w innym - sprawne. Prime95 latał bez problemów. Wróciłem do punktu wyjścia. W pierwotnym układzie miałem 3x1GB (z czego 2x1GB w dualu - bank 0 i 2). MemTestem wykryłem błędy w jednej kości i ją wyrzuciłem. Zostawiłem 2x1GB w dualu w bankach 0 i 2. Błędy w prime95 były nadal. Teraz coś mnie ruszyło i włożyłem te same pamięci (na 100% sprawne) do banków 0 i 1. Czyli nie działają w dualu, okazało się, że żaden z 3 procesorów już nie generuje błędów w prime95. Niestety nie rozwiązało to problemu uszkodzeń plików.
    Czyli mam 3 sprawne procesory (sprawdzone na zupełnie innej maszynie), sprawdzone 2 kości RAM, 2 płyty główne (wierzę, że obie sprawne), wypiąłem wszystkie możliwe urządzenia peryferyjne zostawiając kartę graficzną, i dyski. Błędy na kopiowanych plikach generują się nadal. Aby na 100% ustalić, że to któryś z dysków muszę chyba jeszcze zmienić zasilacz i sprawdzić 3cią płytę...
    Strasznie upierdliwy problem...

    0
  • #25 26 Sty 2010 16:38
    gandzia40
    Poziom 9  

    ja jak zaczynałem to też miałem podobny problem, otóż windows mi padał, jak go przeinstalowałem, to na drugi dzień znowu nie chodził, koleś od kompa powiedział że to coś ze złączem w dysku było.

    0