Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WIVE-NG Alternatywny Soft Routerów i AP na chipie RTL8186

mpx-fm 31 Dec 2009 06:41 9524 10
    mpx-fm
    Level 19  
    Alternatywne Softy RTL8186
    http://www.edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=18&pl1_id=1&pl2_id=5
    http://www.edimax.com/en/produce_detail.php?pd_id=19&pl1_id=1&pl2_id=5

Zadziałała komuś ta instrukcja , i udało się postawić soft WIVE-NG na EDIMAX EW-7206APg i EW-7209APg
    http://sadnet.ru/?WIVE-NG_8186_%28revA%2FB%29:Dokumentaciya:Ustanovka
    niestety ja po wgraniu za pomocą TFTP pod adresem 10.200.200.249 nie mogę wejść do niego przeglądarką ,a na pingi tez nie odpowiada
    natomiast po mruganiu diodek wydaje się jakby pracował poprawnie , tylko jego adres ip pozostaje nieznany mi
    no i niezabardzo rozumiem jaką mam w karcie sieciowej w PCcie maskę podsieci dla tego adresu , no i czy bramę też nie należy przypadkiem ustawić ? (wgrywamy jak we wszystkich Realtekach 8186- pod adres 192.168.1.6 za pomocą TFTP )
    poniżej tłumaczenie Google Translatora
    Tłumaczenie (rosyjski > polski)
    Ustawienie 

Aby zainstalować ten program, będą musiały: 
    Kompatybilny z Wive-NG router (powinien być z tej listy) 
    Firmware Wive-NG (można go pobrać tutaj) TODO: napisać o SDK 
    15 minut wolnego czasu 

Uwaga: po odparowaniu wszystkie ustawienia routera zginąć! Wyprzedzeniem, aby zapisać wszystkie dane potrzebne (w tym pptp haseł i tym podobnych). 

Procedura polega przepisywania następujące kroki: 
    Instalacja tftp-klient, jeśli nie. W przypadku dystrybucji Debian-jak to zrobić tak: apt-get install tftp TODO: highliting źródła 
    Pobierz firmware. 
    Podłącz ruter bezpośrednio do komputera. Kabel z jednej strony być zatrzymany w jednym z portów LAN routera, a drugi koniec do urlopu karty sieciowej w komputerze. 
    Router Obestochte. 
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk reset na routerze. Nie zwalniając reset, podłączeniu zasilania do routera. Zapala się i po kilku sekundach gaśnie dioda PWR / SYS. Po kilku sekundach przycisk reset może być zwolniony. 
    Rozpakować archiwum z firmware wave.bin pliku. Unix-guru może wykorzystać w taki sposób: 
    Kod 
    7ZR e-tak ./wive-ng- *. 7z | tar - Wzorce-xf - InternetV * / wive.bin " 
    Kod 
    Konfiguracja interfejsu komputera do pracy w router (zamiast eth0 zastąpić nazwę interfejsu jest podłączony do routera): 
    Kod 
    ifconfig eth0 192.168.1.99 netmask 255.255.255.0 
    Kod 
    TFP Start i umożliwić zespołowi do wypełnienia firmware w routerze: Kod 
    $ TFTP 
    tftp> connect 192.168.1.6 
    tftp> trybie binarnym 
    tftp> put wive.bin 
    Kod 

USTAWIENIA 

Jeśli coś pójdzie nie tak 
    Jeśli po skonfigurowaniu routera tak, że nie działa, więc to, co chciałbym można przywrócić wszystkie ustawienia trzymając przycisk reset przez 10-12 sekund. Następnie musimy poczekać 4-5 min jest ponownie inicjowane. Ostrzeżenie: wszystkie ustawienia dla tej operacji zostaną utracone! Wystarczy być regenerowane ssh-kluczy. 

Uwaga: Wszystkie instrukcje dotyczące konfiguracji jest obliczana na fakt, że masz router nie jest skonfigurowany. Jeśli po wykonaniu konfiguracji, instrukcja może nie być odpowiedni, ponieważ Ustawienia mogą być sprzeczne z wymienionych w tym dokumencie. 

We wszystkich instrukcji poniżej, wierzymy, że interfejs sieciowy, do którego są podłączone do routera nazywa się eth0. Jeśli nie następnie zmienić jego nazwę. 

W tej dokumentacji, wierzymy, że sieci 192.168.0.0/24 oraz 10.0.0.0 / 8 nie pokrywają się z sieci lokalnej sieci i mogą być wykorzystane na potrzeby routera i urządzenia dla niego. Jeśli nie wybrać innej sieci prywatnych, które nie działają w sieci lokalnej (jeśli istnieje). 

Dojazd do routera 
    Musisz mieć adres na router (10.0.0.0 / 8) dostępu do nich: 
    ifconfig eth0: RTL8186 10.0.0.100 netmask 255.0.0.0 
    Aby dostać się do routera, możesz użyć ssh Luba klienta. Szczegóły dostępu: 
    Adres routera: 10.200.200.249 
    Nazwa użytkownika: root 
    Hasło: RTL8186 
    W systemach Unix-ssh-client nazywa się tak: 
    ssh root@10.200.200.249 
    My zalecamy, aby zmienić polecenie hasła 
    passwd root 
    Konfiguracja menu interaktywne 
    Aby rozpocząć konfigurowanie routera typu 
    menu 

To menu jest podstawową konfigurację routera, ale nikt nie zabrania edytowania plików bezpośrednio. Nie zapomnij zapisać ustawienia i ponownie uruchom router! 

Zachowanie i stosowanie ustawień 
    Należy pamiętać o zapisaniu ustawień po skonfigurowaniu (TODO pozycja w menu), w przeciwnym wypadku zostaną one utracone po rebuta! Aby zastosować ustawienia, TODO kliknij i ruter uruchomi się ponownie. Pobierz routera trwa 20-40 sekund, w czasie których będzie on niedostępny. 

Edytor Vi 

Tryb "mostek sieciowy" 
    W tym trybie nie, router robi nic wszelkie przychodzące lub wychodzące z ruchu. Router trybu domyślnego, nie powinien być utworzony, po prostu zresetować wszystkie ustawienia pierwotne. 
    Aby dostać się do routera zapoznaj się z instrukcjami <Jak zalogować się do router>. 

Modes "router" 
    W tym trybie urządzenie wykonuje trasy pomiędzy dwoma sieciami: zewnętrznej i wewnętrznej. Sieci zewnętrzne jest operatorem sieci lub inny router. Mówiąc najprościej, zewnętrznej sieci jest miejsce, skąd przybył do Internetu. 

Wewnętrzną sieć jest siecią, która obejmuje urządzenia, które są (schematycznie) do routera. Urządzenia te (komyuter, laptop, palmtop, itp.) są w tej samej sieci lokalnej ( "szary" IP) i mogą bezpośrednio komunikować się ze sobą. Ale zajęcie się nimi z sieci zewnętrznej, w ogóle niemożliwe. 

Ten tryb daje najlepsze urządzenie jeśli masz zamiar podłączyć jednocześnie dwa lub więcej urządzeń. 

Uwaga: W celu router jest w stanie rozprowadzać internet musi być w Internecie. Jeśli nie korzystasz z Internetu z urządzeń podłączonych do routera, przejdź do routera i sprawdzić, czy Internet działa razem z nim. Można to zrobić na polecenie ping, traceroute, telnet, itp. 
    Uwaga: Po skonfigurowaniu urządzenia do systemu jego zmiana adresu. Jeśli przed Curr typu 
    Etapy ustawienia: 
    Wyłącz trybie routera. 
    Skonfiguruj adres tłumaczenia. Zasadniczo config zawiera wsparcie dla iptables: Curr 
    Jesteśmy między innymi serwer DHCP (TODO: opowiedzieć o-f i-S). 
    Obejmuje wsparcie dla pakietów przekazywania przez sysctl. 
    Zapisz ustawienia i zrestartuj komputer.

poniżej Lista kompatybilnych:

WIVE-NG Alternatywny Soft Routerów i AP na chipie RTL8186

Bardzo proszę o potwierdzanie komu i na jakim z urządzeń się udało postawić Wive-NG
    oczekuje też wszelakich podpowiedzi , ponieważ sofcik wygląda na bardzo inteeresujący

dodam też , że nie było żadnych przykrych niespodzianek z z powrotem do oryginalnego firmware
    tak że zachęcam do eksperymentowania , aczkolwiek na swoją odpowiedzialność

na koniec dodam że testowałem tylko na najnowszej wersji 3.0.16 -Link DOWNLOAD
    jeśli próby wypadną negatywnie - to tu jest link do jeszcze innego , tym razem z Polski (nie testowałem - bo ten ponoć bez Web Interfejsu) Link
    mpx-fm
    Level 19  
    Czyżby nikt , absolutnie nikt z tego nie korzystał ?
    rcichosz
    Level 2  
    Mi się udało wgrać wczoraj do Asmax BR-604G i nawet działa. Wgrałem poprzez stronę Upgrade Asmax nie musiałem korzystać z tftp.

Poza tym mam inne pytanie (nie będę nowego wątku zakładał)
    Na pewno jest RS na płycie i mam problem ze znalezieniem go.
    Kolega J_Bravo widzę iż podłączył RS
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1172363.html

Jakie piny się do tego wykorzystuje i jaką prędkość należy ustawić RSa. Na płycie jest kostka z 4 bolcami czy to RS ? - może mi ktoś by podpowiedział jak go znaleźć.

Pozdrawiam
    Rafał
    http://rpc.one.pl
    mpx-fm
    Level 19  
    Rozumiem że wejście do routera w Wive-NG jest pod adresem 10.200.200.249 login: root
    mnie w Edimaxie 7206APg się nadal nie udało
    co mi wchodzi , to to w wersji v1.25 i v1.26 , no ale niczym się nie różni innym , niż tylko kolor tła Link

a do RTL8186 jeszcze jest cos takiego Link
    pozniej bede męczył to , jak z Wive-NG się nie uda
    Link
    kofec
    Level 11  
    Witam,
    w wive-ng nie ma interfejsu www, jest tylko ssh. login/haslo to root/rtl8186. I wpisz "menu" pojawi ci sie pomocne menu.

Pozdr,
    kofec
    mpx-fm
    Level 19  
    :cry: a to gapa ze mnie , myślałem ze standardowo jest , a tu wygąlda na to ze należy sobie doinstalować , jeśli dobrze doczytuje Link
    Link - Google Translator
    ps.aktualna wersja wive-ng 0.3.17 datowana jest na 25 stycznia
    lelekfelek
    Level 10  
    Moze lekko doswieze temat. Próbowałem wgrać w/w soft Wive-NG do Asmaxa BR604G i po załadowaniu jednegoz plików z rozszerzeniem .bin router przestał odpowiadać. świeci sie tylko diodka stanu włączenia i wan'u. Brak jakiekolwiek komunikacji miedzy kompem a routerem. Generalnie router nie nadał żadnego IP.
    I mam teraz pytanie czy można jakoś go odratować?
    mpx-fm
    Level 19  
    tftp pod Windows i orginalny firmware wysyłasz nim pod adres 192.168.1.6

oczywiście nie zapomnij ustawić swojej karty sieciowej np na IP 192.168.1.10
    maska 255.255.255.0 reszta- czyli brama i DNSy bez albo dowolne
    wieszunt
    Level 10  
    Przepraszam że odkopuje temat ale właśnie próbuje wgrać do EW-7206APg soft WIVE-NG i nie wiem co robię źle bo router nie przełącza się w TFTP mode. Odłączam go od zasilania wciskam reset, podłączam zasilanie, trzymam ok. 5 sekund ale dioda pwr nie zaczyna migać.
    Koyotos
    Level 10  
    A przed restartem ustawiłeś we właściwościach połączenia sieciowego adres swojej karty np na 192.168.1.99 maska 255.255.255.0 ?
    abik
    Level 15  
    Czy wie może ktoś skąd można ściągnąć alternatywny soft do routera TECHNICLAN WAR-54G ? Wszędzie jest wersja do WAR-54GS a do tej starszej wersji nie ma.