Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Compaq nc6320 uszkodzone zasilanie?

antek89 31 Dec 2009 12:30 2054 2
Renex
    antek89
    Level 10  
    Witam, mam taki problem (już nie pierwszy) ze swoim laptopem. Kiedyś został zalany herbatą, ale szczęśliwie napój pociekł nie po płycie, a po touchpadzie, karcie PCMCIA, trochę było w klawiaturze, w każdym razie ominęło płytę, procesor. Trochę dziwi mnie kolor radiatora miedzianego, wygląda tak jak by był brudny, nie wiem czym go doczyścić, nie jestem chemikiem ale wygląda mi to na czernienie lub utlenianie. Laptop bardzo się grzeje, jak się nagrzeje mostek północny, to klawiatura siada, jak się ochłodzi wszystko jest OK. Kiedyś nie potrzebowałem w ogóle wiatraka aby przeglądać internet w przeglądarce, teraz chodzi jak szalony. Czy to związek z sytemem? Mam win7...

Niedawno uszkodzona została wtyczka zasilacza, myślałem że to zimne luty w gnieździe, ale to jednak wtyczka. Kupiłem na allegro niby nową niby oryginalną i tu zaczęły się problemy(kupiłem cały przewód od zasilacza kostki z wtyczką). Komputer zachowuje się tak jakby był uszkodzony zasilacz. Wymieniiłem spowrotem na starą wtyczkę którą zalutowałem (myślałęm że uszkodzony jest kabel DATA w nowym kablu). Baterii łądować nie mogę bo komputer muli maksymalnie, teraz nawet muli, no i grzeje się dziwnie. Czy mogłem uszkodzic zasilacz tym przelutowywaniem? W pobliżu są kondesatory, boję się troche o nie gdyż działałem lutownicą klasyczną i mogła mieć wpływ na nie... Proszę o pomoc...

Aha w tej chwili radiator procesora jest chłodny, a wiatrak chodzi na pusto, bo ten drugi radiator aż parzy!
  • Renex
    ksiezyc11
    Level 25  
    hmm bardzo możliwe że masz gdzieś zwarcie. Sprawdź bo może po tym zalaniu coś jednak jeszcze zostało.
    antek89
    Level 10  
    Kupiłem nowy zasilacz i to samo, muli okropnie, raz działa raz nie. Czy mogłem coś uszkodzić przy wymienianiu kabla w zasilaczu?