Witam.Proszę o pomoc.Fabia 1.4MPI(60KM) rok produkcji 2001, przebieg 70 tys.km,pierwszy właściciel,silnik pracuje na benzynie.Od kilku miesięcy Skoda na mój gust pali za dużo benzyny.Dawniej komputer pokazywał średnie zużycie paliwa w zimie na poziomie 8,5 l/100km a w tych dniach jest to 11 l/100km-latem na trasie ledwo daję radę zejść poniżej 6,5 l(jadę sam)-dawniej w cztery osoby Skoda paliła 5,5 l.Na oko widać,że zużycie wzrosło o 20-25%.W tym roku właśnie z powodu nadmiernego apetytu na etylinę i błędu P0172 trafił kilka razy do różnych serwisów w efekcie czego wymieniono:
-uszczelkę pod głowicą z planowaniem
-MAP sensor
-świece zapłonowe(założono Champion z jedną elektrodą)
-rozrząd
-przepustnicę
-termostat(rozleciał się)
Sprawdzono wtryski,pompę paliwa,sondę lambda i całą resztę a Skoda nadal ma zwiększony apetyt i co dziwne podczas hamowania silnikiem komputer pokazuje zużycie paliwa a powinien wskazywać 0,0 l/100km-sporadycznie wskazania są prawidłowe bez względu na porę roku-w lecie było to samo.Mam pewność,że wskazania komputera są prawidłowe i podczas hamowania silnik pobiera paliwo ale dlaczego tak sie dzieje nie mam pojęcia no i serwisy również...według nich jest wszystko dobrze
Ciekawi mnie czy zdaniem forumowiczów również.Dziękuję za pomoc.
-uszczelkę pod głowicą z planowaniem
-MAP sensor
-świece zapłonowe(założono Champion z jedną elektrodą)
-rozrząd
-przepustnicę
-termostat(rozleciał się)
Sprawdzono wtryski,pompę paliwa,sondę lambda i całą resztę a Skoda nadal ma zwiększony apetyt i co dziwne podczas hamowania silnikiem komputer pokazuje zużycie paliwa a powinien wskazywać 0,0 l/100km-sporadycznie wskazania są prawidłowe bez względu na porę roku-w lecie było to samo.Mam pewność,że wskazania komputera są prawidłowe i podczas hamowania silnik pobiera paliwo ale dlaczego tak sie dzieje nie mam pojęcia no i serwisy również...według nich jest wszystko dobrze