Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner CAT CS 907 - brak basu na kanale SW

jacek.e 01 Sty 2010 13:07 2446 13
  • #1 01 Sty 2010 13:07
    jacek.e
    Poziom 2  

    Witam

    Posiadam amplituner jak w temacie postu. Na kanale SW nie ma praktycznie żadnego sygnału. Sygnał jest tylko przy małej mocy wyjściowej, ale bardzo słaby, po podkręceniu potencjometru bas zupełnie znika. Subwoofer na 100% sprawny. Przejscie pomiędzy złączami a płytą jest.


    Czy ktoś kiedyś spotkał się z taką usterką? Co tutaj może być przyczyną? Wszystkie kanały poza SW działają prawidłowo.

    0 13
  • #2 01 Sty 2010 14:21
    dzimi
    Moderator

    Jeśli sub sprawny - trzeba szukać uszkodzenia w wzmacniaczu. Przedwzmacniacze , zasilnie ich - to na początek.

    0
  • #3 05 Sty 2010 19:04
    D1C1
    Poziom 23  

    Sprawdz konfigurację głśników, czy SW jest załączony.

    0
  • #4 05 Sty 2010 20:12
    jacek.e
    Poziom 2  

    Sprzęt jest na tyle prosty, że nie ma opcji wyłączenia pojedynczego kanału, a co jedynie można go wyciszyć. Na dniach siadam i badam "kostki"

    0
  • #6 20 Sty 2010 16:34
    telerycho
    Poziom 10  

    Cześć, u mnie jest podobnie tyle, że SW jest zdecydowanie cichszy niż pozostałe kanały, pomimo, że ustawiłem go na +10 db. Czasem nawet zanika, zwłaszcza jak siła głosu nie jest zbyt duża. Może już ktoś doszedł jaka to usterka ?
    PS.
    De facto można wyłączyć SW, gdy ustawimy go na NO w trybie DD, co jest opisane w instrukcji (patrz link powyżej) na str. 11 p-kt 4.

    0
  • #8 21 Sty 2010 13:19
    telerycho
    Poziom 10  

    Pogromca22 dzięki za sugestie ale nie sądzę, żeby u mnie to przekaźnik był winą, bo sygnał jest tyle, że o wiele mniejszy. Przekaźnik podaje sygnał przez styki albo nie podaje, więc kanał gra albo nie gra. Myślę, że to coś innego.
    Jakieś inne pomysły ?

    0
  • #9 18 Mar 2010 12:43
    bzibzio
    Poziom 19  

    Odświeżam trochę temat....też posiadam ten amplituner i niestety bez przeróbek się nie obeszło....pierwsza sprawa to przekaźniki które mimo że niby załączone to nie przewodzą,należy je wymienić jeśli zaczyna zanikać dźwięk w głośnikach gdyż nawet czyszczenie styków nie pomaga.Po wymianie u mnie dźwięk przestał zanikać.Następna sprawa to cicho grający subwofer....po wymianie kostek odpowiedzialnych za suba na kości tda 2050 już subwofer ładnie sobie mruczy i słychać go tak jak należy.W większości tych sprzętów siadają potencjometry odpowiedzialne za korekcję basu ,sopranu i balansu i niestety nie wiem gdzie można takie kupić...ja u siebie ominąłem te potencjometry ustawiając je niby maksymalnie na plus poprzez zlutowanie odpowiednich wyprowadzeń tych potencjometrów i na razie tak musi zostać. Tuner radiowy to porażka ale też da się to zrobić....ja wstawiłem do tunera głowice fm z jakiegoś radia samochodowego i teraz odbieram stacje oddalone nawet o ponad 100 km od miejsca gdzie mieszkam...oczywiście antena jest na dachu domku jednorodzinnego i mieszkając w Lubinie koło Legnicy odbieram stacje z Wałbrzycha a nawet i z niemiec już coś słyszałem...Wiadomo że ten wzmacniacz to tania robota malutkich chińskich łapek ale przy odrobinie wysiłku można z tego zrobić dobrze działający sprzęt.

    0
  • #10 22 Mar 2010 19:34
    telerycho
    Poziom 10  

    Kolego bzibzio, widzę, że trochę popracowałeś nad tym sprzętem. Chyba jednak wymiana wzmacniacza pod suba to jedyny dobry pomysł. Czy dużo jest różnic pomiedzy TDA2030, a 50 ? Czy wystarczy tylko podmienić ?

    0
  • #11 23 Mar 2010 00:12
    bzibzio
    Poziom 19  

    Aplikacje są prawie identyczne dla obu układów....już teraz nie pamiętam dokładnie ale chyba jakiś rezystor trzeba bylo zmienić ....musisz sobie porównać aplikacje tych układów .....pamietam że wymieniałem jakieś rezystory tylko nie pamiętam czy wymagała tego aplikacja scalaka czy była to jakaś inna modyfikacja związana z podniesieniem sygnału idącego na subwofer.

    0
  • #12 07 Kwi 2010 11:05
    rj1307
    Poziom 15  

    Używałem CAT'a z subwooferem pasywnym, i także miałem zastrzeżenia co do ogólnej jakości dźwięku z tego cuda. Dla tego w swoich przeróbkach poszedłem trochę dalej.....
    Wymiana trafa sieciowego na mocniejsze (300VA) z podwyższeniem napięcia na końcówki mocy do +-24V, wymiana kondensatorów filtrujących na 2x22000uF, wymiana wszystkich końcówek mocy na TDA2050, zmiana wartości kondensatorów i rezystorów w aplikacji TDA. Do tego w torze SW zamontowałem filtr aktywny, ponieważ oryginalne pasmo 250Hz mnie denerwowało - często słychać było dialogi w kanale SW. Teraz mam regulowane 50-100 Hz. I jeszcze w torze FM - montaż głowicy GLORIA.
    Wzmacniacz dostał kopa, pojawił się i bas, i sopran, tuner działa o niebo lepiej.
    Co do przekaźników - ja swoje czyściłem ponad rok temu, ale szczoteczką z włókna szklanego FiberPen. Działają do dziś.

    0
  • #13 07 Kwi 2010 17:08
    bzibzio
    Poziom 19  

    A którą aplikacje tda 2050 zastosowałeś??? tą podstatową z datasheeta czy jakąś inną. jeśli jakąś inną to czy mógłbyś podać linka ?

    0
  • #14 16 Kwi 2010 17:15
    rj1307
    Poziom 15  

    W kanałach R,L,C,SR,SL podstawowa aplikacja, w SB jest układ mostkowy i o ile dobrze pamiętam, to kondensatory dobieralem na słuch. Ale bez podniesienia napięcia i prądu oraz zwiekszenia chłodzenia nie ma sensu się w to bawić.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo