Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

cyfrowy polsat - zakłócenia, przestało działać

01 Sty 2010 16:38 14019 19
  • Poziom 28  
    Pojawiły się zakłócenia na kanałach niekodowanych (totalna pikseloza) i przerywa dźwięk (4Fun TV, VIVA), natomiast kodowane nie pokazują nic, albo "Tego kanału nie ma w twoim abonamencie", albo "Dostęp do programu został zablokowany. Generalnie nie da się oglądać, ale dziwne jest to, że... na każdym kanale odczytuje EPG (elektroniczny przewodnik po programach), wyświetla co teraz leci, co będzie leciało, a siła sygnału jest cały czas na ok. 80% (czyli tak jak do tej pory było). Na antenie było ciutkę śniegu, ale jego usunięcie nic nie dało.

    Nie ruszałem anteny. Jest zamontowana tak solidnie, że raczej nie ma możliwości przestawienia. Przecież gdyby się przestawiła, to wskaźnik siły sygnału spadłby drastycznie. Nie robiłem po prostu nic. Nagle się wszystko samo pochrzaniło. Wiatrów przecież wczoraj nie było, które mogłyby przestawić anteną. U sąsiada polsat cyfrowy działa.

    Dekoder to Samsung DSB-H370G. Co mogło się stać z dnia na dzień?
    Sprawdzałem już kabel antenowy, ale nie wykryłem jakichś załamań, przerwań. Sprzęt jest praktycznie nowy. Wszystko ma dopiero miesiąc.
    Gdyby mi zablokowali odgórnie dekoder, to nie byłoby też kanałów niekodowanych, a one są, tylko jest masakra z obrazem....
  • Poziom 26  
    Po prostu idź sprawdzić twój tuner na innej antenie, lub sprawdź na twojej antenie odbiór innym tunerem, aby potwierdzić lub wykluczyć uszkodzenie tunera czy konwertera.
  • Warunkowo odblokowany
    Poprawne ustawienie anteny.
    Skąd w CP mają te modele dekodera?
    Już dawno wycofane i tylko Echostary pozostały HD.
  • Poziom 28  
    No tak, ale dlaczego zatem pokazuje siłe sygnału wszędzie 80% i odczytuje bezbłędnie informacje co dany program teraz nadaje i co będzie nadawał? Kurde, lecieć z dekoderem do sąsiada chyba musze w takim razie. Tylko on ma mniejszą antenę i nie wiem też czy ma taki sam NLB. To ma jakieś znaczenie?
  • Poziom 21  
    Poprostu zadzwoń do CP może się pomylili i wyłączyli ci sygnał albo uszkodzony dekoder bo sygnał mówisz że jest. Tam gdzie sprawdzasz sygnał masz dwa paski? (siła i jakość) jeśli tak to ile % jest w tym dolnym.
  • Warunkowo odblokowany
    EPG jest i będzie wyświetlane.
    A w jaki sposób te 80% odkryłeś ten dekoder nie posiada wskaźnika sygnału.
    To że ma mniejszą antenę nie przeszkadza.

    Dodano po 2 [minuty]:

    BigPablo napisał:
    Tam gdzie sprawdzasz sygnał masz dwa paski? (siła i jakość) jeśli tak to ile % jest w tym dolnym.

    A czytasz uważnie?!
    Jest napisane SAMSUNG.
  • Poziom 28  
    Kolego. Wiem, jakie funkcje ma mój dekoder. Być może w poprzednich wersjach jego oprogramowania nie było siły sygnału. Teraz jest. Mam jeden pasek. Siła sygnału. Zmienia kolory. Wiem, bo ustawiałem antenę w oparciu o ten wskaźnik.

    Czerwony - brak sygnału
    Żółty - dobry
    Zielony - bardzo dobry

    Pojawia się on przy każdym właśnie włączonym kanale na parę sekund, podczas przełączania kanałów. Można w każdej chwili sprawdzić podczas oglądania kanałów wciskając przycisk INFO z pilota. Na dole ekranu widać to co na zdjęciu. Jak widać pasek jest zielony i sięga ok. 80% całej długości paska. Niestety teraz np. na TVN Meteo obraz mam na czarno, bo właśnie coś się zrypało i nie wiem co (jak i na pozostałych kanałach). Na niekodowanych jest pikseloza.

    Załączam zdjęcie, żeby nie było jakichś niedomówień.

    cyfrowy polsat - zakłócenia, przestało działać
  • Warunkowo odblokowany
    To ustaw poprawnie antenę i pikseloza zniknie.
    Może być jeszcze uszkodzony dekoder gdzie w tych modelach to było częste.
    Ale przecież masz gwarancję bo masz go miesiąc(bardzo ciekawe) wtedy tam gdzie kupiłeś oddajesz do naprawy.
  • Poziom 28  
    Mam go już tak na prawdę kilka miesięcy, gdyż osoba z rodziny wygrała ten dekoder jakiś czas temu w konkursie radiowym (cały pakiet z anetną, i opłatą za pół roku). Z racji, że ma kablówkę, zostawiła go mi. To jest dekoder pre-paid, z oferta pół roku za darmo.
    Dop. miesiąc temu zmontowałem wszystko i go odpaliłem i zarejestrowałem. Leżał nieużywany czekając na mnie przez dłuższy czas po prostu, gdyż nie był potrzebny. Z resztą czy to ważne...?

    W tej chwili nawet nie zaglądałem kto wystawiał gwarancję itd., ale w razie czego mam punkt obsługi CP w swoim mieście. W każdym razie gwarancję mam na pewno jeszcze na co najmniej pół roku.

    Cóż, pozostaje wybrać się do sąsiada i sprawdzić, czy jest to wina "samoprzestawienia" się anteny, czy wina dekodera. Ewentualnie pozostaje problem kabla łączącego antenę z dekoderem.

    Co do tego samoprzestawienia, to jednak nie jestem przekonany, bo próbowałem już dziś przestawiać antenę. Przestawienie jej o 1cm powoduje utratę sygnału i czerwony pasek, oraz napis "Szukam sygnału....", więc wróciłem do ustawienia anteny, tak jak była. Zalogowałem się też w iCOK (internetowe centrum obsługi klienta) i ponowiłem sygnał połączenia z satelitą (sygnał z satelity miał być do mnie wysłany w ciągu 2h). Czekam już 2h, ale nic się nie zmieniło.

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    Jednego już jestem pewien. U sąsiada dekoder działa jak należy. Odbierają u niego wszystkie kanały.

    Możliwe, że LNB się zwalił?? Poprawiałem końcówki kabla antenowego. Nic to nie zmieniło. Poprawiałem ponownie antenę. Niestety próba jej przestawienia w zakresie większym niż +-2cm osłabia sygnał do zera. Mam wrażenie, że ustawiłem ją lepiej niż była, bo teraz na wszystkich kanałach mam jeszcze większe wychylenie paska sygnału (zielony), a wcześniej tak pół na pół żółte i zielone. Zauważyłem właśnie, że pewne kanały po prostu działają kiedy chcą. Np. przed chwilą załączyła się na chwile TVP1, potem TVN Meteo, ale znowu znikęło. Bez sensu... Nie kumam już w czym może tkwić problem.

    Czy można jakoś sprawdzić kontwerter LNB bez konieczności wtykania go w inną antenę? Dostaje on zasilanie z dekodera. Nawet trochę czułem lekki prąd na palcach jak zarabiałem końcówkę.

    Druga opcja: czy może coś w pobliżu zakłócać sygnał? Mieszkam na wsi, gdzie przed anteną mam po prostu szczere pole.

    Wkurzam się już, bo od kilku godzin nie mogę oglądać tv :/
  • Warunkowo odblokowany
    fajny5 napisał:
    Masz uszkodzony koncentryk.


    Nie koncentry tylko konwerter.
    Przy uszkodzonym koncentryku jest całkowity brak zasilania konwertera.
    Wymień na nowy i ciesz się oglądaniem.
    Pozdrawiam:D.
  • Poziom 28  
    Oglądałem dziś bardzo dokładnie ten koncentryk. On był również nowy z zestawem. Nie zakładałem żadnego starego. Jest dosyć solidny i gruby, bardzo srężysty, kabel leci bez gwałtownych zagięć. Nie wykryłem w nim uszkodzeń. Ok, przejrzę jeszcze raz. Możliwe, że uległ uszkodzeniu tuż przy końcówce, aczkolwiek końcówki poprawiłem, ale możliwe, że trzeba jeszcze więcej kabla obciąć na końcu, bo nadal zostało jakieś uszkodzenie wewnątrz.

    Kurde... Teraz np. działa Polsat od kilkunastu minut i TVN Meteo... Już nie przełączam na nic innego. Chociaż to pooglądam :)
  • Poziom 29  
    Konwerter do wymiany lub test na innej instalacji
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    stopi napisał:
    Dostaje on zasilanie z dekodera. Nawet trochę czułem lekki prąd na palcach jak zarabiałem końcówkę.
    - gratuluje pomysła rodem z kiepskich :twisted:
    Robiłeś jeszcze jakieś zwarcia tudzież inne experymenta o których nie wiemy?
  • Poziom 28  
    Raczej chyba stawiam na to pierwsze... Tylko kurde patrzę, że nie mam gwarancji na antenę chyba :|

    W sumie konwerter nie jest jakimś dużym kosztem. Z tego co widzę, mam chyba Golden Interstar (żółta główka, reszta biała). Jutro jeszcze raz wdrapę się do anteny i zbadam dokładnie model. Cóż. I tak teraz chyba niewiele zdziałam, bynajmniej do poniedziałku.

    Może ktoś polecić jakiś dobry konwerter i jakie mogą być takiego koszta? Nie potrzebuję żadnych typu Twin. Pojedynczy czyli Single LNB.

    Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

    forestx - nie robiłem żadnych zwarć. Po prostu dotykając nakrętki kabla czuć było prąd. To chyba normalne, że w warunkach wilgotności jaką teraz mamy można poczuć prąd nawet z napięcia kilkunastu woltów.
  • Poziom 28  
    Kurde. Zgłupiałem już. Kupiłem dziś nowy konwerter. Taki sam, czyli Golden Interstar GI-201. Nic sie nie zmieniło :/ Polsat HD działa od wczoraj... Łapie AXN i TVN Meteo... Niektóre inne kanały na razy. Fak!

    Może ktoś się wypowiedzieć? Może kabel antenowy w pokoju jest zakłócany przez jakieś inne pole...?
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Może ktoś się wypowiedzieć? Może kabel antenowy w pokoju jest zakłócany przez jakieś inne pole...?
    wątpie jakby tak było to nic by nie paliło wywalił bym wszyskie listy i nanowo skan i zobaczymy zobacz na innym sprzęcie
  • Poziom 28  
    Znalazłem problem. Jeszcze raz zarobiłem końcówkę kabla wchodzącą do dekodera. Skróciłem drucianą żyłę o 2mm i... działa! Po prostu wchodziła za głęboko do gniazda dekodera. Zastanowiło mnie to właśnie podczas dokręcania końcówki - pod koniec dokręcania trzeba było użyć większej siły, bo wyraźnie zaczynała stawiać opór. Szkoda, że dop. teraz zwróciłem na to uwagę.

    Taka pierdoła, a tyle kłopotów. Teraz się zastanawiam po co kupowałem nowy konwerter.. Wprawdzie 25zł to nieduża suma, ale za to nauka... bezcenna :)
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Witam. A to jest tak jak się słucha poziomu 22. Pozdrawiam.
  • Poziom 28  
    fajny5 - no faktycznie miałeś rację. Koncentryk nie tyle może uszkodzony, co "za dobrze" zarobiony. Poprzednim razem odsłoniłem identyczną długość drucika, jaka była tam zarobiona za pierwszym razem. Najprawdopodobniej drucik wchodził po prostu za daleko i nadal stykał do czegoś do czego nie powinien. Raz łapał, raz nie. Pod wpływem zmian temperatury wiadomo, że metale też się odkształcają i zmieniają długość, a dekoder się grzeje. Być może wystarczyło pół milimetra, żeby popsuć odbiór. Może ktoś coś poruszył wcześniej. Nie wiadomo.

    Działa i to jest najważniejsze :)