Przepraszam, że się podpinam do tematu, ale chciałbym się dowiedzeć po co stosuje się anody magnezowe w bojlerach wykonanych ze stali nierdzewnej?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:Przed chwilą wyszli fachowcy. Zrobili serwis pieca vaillant kondensat - 200, serwis wymiennika - zbiornika - wody ciepłej Biawar - 50 (w tym dopompowanie powietrza do wyrównawczego), anoda - 150.
baloo wrote:Głupio się przyznać, ale dałem się właśnie naciągnąć.... bo nie zapytałem wcześniej przez telefon o szczegóły.
Przed chwilą wyszli fachowcy. Zrobili serwis pieca vaillant kondensat - 200, serwis wymiennika - zbiornika - wody ciepłej Biawar - 50 (w tym dopompowanie powietrza do wyrównawczego), anoda - 150.
Ostatni raz mam nadzieję musiałem płacić za tą usługą tyle kasy. Trzeba tu było zajrzeć wcześniej... a anoda wygląda ciut lepiej ni z Austin Powers w poście wyżej - jest prosta i ma więcej kamyczków.
bronx_XJ wrote:Czy anoda magnezowa chroni zbiornik tylko przy wykorzystywaniu grzałki elektrycznej do grzania wody?
Strasznie śmierdział mi woda zgniłymi jajami, wywalenie elektrody ze zbiornika rozwiązało problem natychmiastowo. Do ogrzewania wody używam już tylko pieca (kiedyś była grzałka,2009r i pracowała tylko 6-7miesiecy jak kotłownia była budowana)
Matusz wrote:Dołączam się do pytania kolegi, jeżeli ogrzewam zbiornik cwu "piecem", to również jest mus wymiany anody magnezowej?. Czy ta kwestia dotyczy tylko tych co ogrzewają bojler elektrycznie?.
Quote:Zmierzyłem u siebie natężenie prądu anody magnezowej i wynosi ono 3.75mA. Najpierw jak włączam miernik w obwód to pokazuje ponad 5mA i zaczyna spadać do tych 3.75 około. A napięcie między anodą i masą wynosi około 0.6V.
Czy moja anoda jest dobra ?
Ile powinny wynosić wskazania w nowym zbiorniku?
Walker29 wrote:Ja zauważyłem pod koniec żywota anody najczęściej da się zauważyć nagły i dość wysoki prąd?(natężenie). Co za tym idzie warto teraz"(lepiej teraz niż zimą) otworzyć swoje cudo i się przyjrzeć. Jeśli ma wżery trzeba wymienić,
mariusz.lubicz wrote:(Galmet). I tam jest jeszcze chyba druga anoda na dole. Dzisiaj pójdę to obadać jeszcze raz i rozłączę obie anody do pomiarów. O ile ta druga tam jest. Podobno powinna być w oknie rewizyjnym zakrytym klapką
Przemek2802 wrote:Mam do wymiany anodę w zbiorniku Galmet 120l. Mam podpięte naczynie przeponowe. W jaki sposób odkręca się to naczynie- nie mam zaworu pomiędzy naczyniem a zbiornikiem. Czy można tak po prostu to naczynie odkręcić- co z ciśnieniem?
piotr_boncza wrote:Naczynia się nie odkręca bo i po co? Spuszczasz wodę z układu i starczy.
Przemek2802 wrote:piotr_boncza wrote:Naczynia się nie odkręca bo i po co? Spuszczasz wodę z układu i starczy.
Na zdjęciach widać, że żeby spuścić wodę ze zbiornika to muszę odkręcić śrubunek przy naczyniu. Nie wiem jak to jest z tym ciśnieniem.