Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niekompletne ładowanie baterii MS2169 14.8V 2000mAh

jacek2100 02 Sty 2010 20:09 2663 3
  • #1 02 Sty 2010 20:09
    jacek2100
    Poziom 11  

    Witam.
    Niedawno kupiłem baterię na allegro używaną i występuje dziwne zjawisko, laptop ładuje ją do poziomu ok. 25-30% i gaśnie dioda ładowania, na baterii mogę pracować, gdy wyłączę i chcę startować na baterii to dojdzie do ekranu ACER i wyłączy się, ładuję ponownie, znowu dojdzie do 30% i stop ładowania, wyciągam baterię i wkładam nawet po sekundzie i ładuje od ostatniego poziomu do ok. 70%, znowu to samo- na baterii mogę pracować, gdybym wyłączył już nie włączę, wyciągam znowu na sekundę, wkładam i ładuje do 100% i wtedy jest zaliczony jeden cykl ładowania, mogę pracować na baterii, gdybym wyłączył i startował na samej baterii nie ruszy(rusza na ok.5s i stop), dodam że na baterii 2000mAh 14,8V mogę pracować ponad godzinę, ale nie uruchomię systemu.
    Dziwne jest to ładowanie do 100% na trzy razy i niemożliwość uruchomienia systemu na baterii naładowanej do 100% bez zasilacza, co może być przyczyną- laptop czy bateria(odkąd mam tego lapka nigdy nie miałem baterii i nie wiem czy on pracował poprawnie z bateriami wcześniej)
    bateria ----MS2169 14.8V 2000mAhr


    znalazłem na elektrodzie rozpiskę napięć na baterii ale od innego laptopa, nie wiem czy mogę to porównywać ale mam tak gdy nie jest naładowana na 100%
    1 -minus
    2 -0V
    3 -ok.16V
    4,5-ok.14,5V
    6,7-15,99V
    a tam było na 3 -0,3V i 4 -0,3V , na windowsie raczej poprawnie podaje parametry, stan ładowania (ten w % jak i napięcie), numer seryjny i inne dane są rozpoznawane
    gdy naładowany 100%
    1-minus
    2,3,4,5-0V
    6,7-16,8V

    Jeszcze jeżeli zaizoluję styk nr 3 na baterii to mogę z niej załączyć laptopa bez zasilacza i mogę pracować, ale nie jest wykrywana w systemie, gdy poziom naładowania spadnie trochę to przy następnym ładowaniu jest to sygnalizowane przez program monitorujący naładowanie baterii(ten w systemie operacyjnym).
    Proszę o poradę lub informację o tej baterii, co tam za elementy, jakie układy itd.

    0 3
  • #2 13 Sty 2010 11:45
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najprawdopodobniej ogniwa uszkodzone lub wsad źle zresetowany.

    Poczytaj podwieszone artykułu w tym dziale, a dowiesz się więcej.

    0
  • #3 13 Sty 2010 18:09
    jacek2100
    Poziom 11  

    Dzięki za odpowiedź.
    Rozebrałem wcześniej baterię, sprawdziłem ogniwa, wydają się dobre, zrobiłem programator do programu SBW z ich strony, ale jak odczytuję informację o baterii to każdy raz odczyt jest inny(chodzi mi o te podstawowe parametry:napięcie typ producent temperatura......), a pamięci nie mogę odczytać -program wersja demo, to może dlatego.
    bateria jest na układzie bq2085 i bq29311, a o tych układach jest niewiele, gdzieś tam wyczytałem że te układy nie są do ruszenia, a przecież program SBW 3.7 ma opcję resetu tego bq2085, może ktoś by mi pomógł z tym programatorem dlaczego za każdym razem inaczej odczytuje parametry------------temperaturę przeważnie odczytuje jako:-2724.....to jest trochę dziwne, napięci czasami prawidłowo, czasami 0V,

    0
  • #4 13 Sty 2010 18:18
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Układy są do ruszenia, jeśli mają standardowe hasło. Oczywiście jest potrzebna przynajmniej wersja czasowa programu SBW lub Be2Works.

    Co do tych dziwnych odczytów, to sprawdź ustawienia portu LPT w biosie, musi być jako ECP lub EPP. Możesz te odczyty też sprawdzić programem AccPlus. Jednak już do resetu tego ostatniego nie polecam. No i oczywiście puki odczyty będą takie dziwne, to resetować nie proponuję w ogóle. Może to rozwalić wsad.

    0