Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z HTTP, internet działa www nie

revaner 02 Jan 2010 22:07 1766 12
Nazwa.pl
  • #1
    revaner
    Level 10  
    Witam.
    Sytuacja wygląda tak: Internet od lokalnego providera WiFi w domu odbierany przez TL-WR543G: , do niego podpięte 2 komputery win98 i winXP przez LAN. Wszystko było ok już od ponad roku.

    Od kilku dni na komputerze z winXP bardzo długo wczytują się strony, a najczęściej otwieranie kończy się błędem "serwer zbyt długo nie odpowiada".
    Dodam, że inne usługi czyli np. poczta - Outlook, gg, skype działają normalnie. Wszystkie przeglądarki zachowują się tak samo.

    Czynności, które wykonałem do tej pory:
    - restart AP
    na komputerze XP:
    - skanowanie NOD32
    - instalacja IE 8
    - instalacja SP3
    - skanowanie i naprawa kilku błędów Malwarebytes Anti-Malware
    - skanowanie i naprawa OTL
    - weryfikacja adresu IP, maski, bramy, DNS-ow (włączone DHCP, adresy przypisywałem też ręcznie)

    Ping onet.pl zwraca wartości w normie, polecenie tracert onet.pl nie zwraca żadnego serwera, pokazuje puste przeskoki. Bardzo proszę o propozycje rozwiązania problemu. Oczywiście komputer z win 98, otwiera strony bez problemu.
  • Nazwa.pl
  • #2
    prz
    Level 20  
    Jak wszystko chodzi oprócz www sprawdź DNS. Możesz i inaczej - zamiast www.onet.pl wpisz 213.180.146.27. Jak odpali się onet na 100% DNS.
  • Nazwa.pl
  • #3
    revaner
    Level 10  
    DNSY pisałem z palca: 194.204.152.34 i 194.204.159.1 - również nie pomogło,
    także na adresach identycznych jak drugi komputer też nie. (drugi komputer odpięty od sieci w momencie próby), jednak dla pewności spróbuję jeszcze IP onetu w przeglądarce.
  • #4
    Lightsaber
    Level 12  
    U mnie w sieci jest podobny problem na kompach z XP, mimo uslinych prob nie znalazlem konkretnej przyczyny. Pomaga format+ system ze wszystkimi aktualizacjami, antywir i programik do spyware- np spyware doctor. Sam sie nad tym meczylem dluugi czas. Niby ok, wirow nie widac, pingi ida, komunikatory dzialaja a wuwuwu nie ma..
  • #5
    abdenagof
    Level 23  
    Prawdopodobnie infekcja typu rootkit. Użyj jakiegoś killboxa albo combofixa.
  • #6
    Zaboleq
    Level 11  
    Jak pingujesz onet po ip a po domenie nie to wina dns.Rootkit rzadziej bo skoro skanowałeś i nic nie znalazł.Tak ja kolega wyżej użyuj combo Fixa.Podaj też z wiersza poleceń rezultat z polecenia :

    nslookup wp.pl

    a potem

    ipconfig/flushdns
  • #7
    abdenagof
    Level 23  
    Zaboleq wrote:
    Jak pingujesz onet po ip a po domenie nie to wina dns


    Kolego czytaj ze zrozumieniem, pierwszy post ping onet.pl działa !!!
  • #8
    slvestr
    Level 32  
    winsockfix zainstalować i uruchomić. Ale najpierw daj netsh delete w cmd.
    Zobacz na innej przeglądarce niż IE np FF.
  • #9
    Zaboleq
    Level 11  
    abdenagof wrote:
    Zaboleq wrote:
    Jak pingujesz onet po ip a po domenie nie to wina dns


    Kolego czytaj ze zrozumieniem, pierwszy post ping onet.pl działa !!!


    Ja tylko stwierdziłem fakt, nie widzę problemu .Staraj się nie robić osobistych wycieczek ok :)?
  • #10
    abdenagof
    Level 23  
    Nie robię wycieczek, rootkity działają w taki sposób że ładują się do pamięci przed załadowaniem jądra systemu, dzięki temu doskonale się maskują i są niewidocznę dla większości narzędzi skanujących. Nieraz miałem do czynienia z komputerami które miały objawy jak powyżej i okazywało się że jest to infekcja typu rootkit, którą usuwałem przy pomocy combofixa.
  • #11
    revaner
    Level 10  
    Zdecydowałem się wczoraj na przywrócenie systemu z backupu - oczywiście objawy minęły.

    1. polecenie nslookup wp.pl:

    *** Nie moľna znale«┼ nazwy serwera dla adresu 10.1.1.1: Non-existent domain.
    Serwer: dns2.tpsa.pl
    Address: 194.204.152.34

    Nieautorytatywna odpowied«:
    Nazwa: wp.pl
    Address: 212.77.100.101

    2. winsockfix - nie pomógł,

    3. na innych przeglądarkach ten sam problem,

    4. jedynym innym objawem był wynik polecenia tracert, o czym pisałem

    5. nie użyłem combofixa, z powodu braku czasu, czego teraz trochę żałuję, bo mógł pomóc.
  • #12
    slvestr
    Level 32  
    Czy przy przepięciu komputera do tego portu co jest ten z win98 i tym kablem co 98 nic nie daje. Uruchom jakiś linux live i zobacz czy nie jest to problem z twoją kartą sieciową lub przełóż to z drugiego komputera.
  • #13
    revaner
    Level 10  
    Przełączałem porty i nie pomogło, natomiast karta sieciowa jest w porządku bo po przywrócenia pracuje bez zarzutu, poza tym problem stanowiło tylko www, inne usługi, np. FTP, POP, SMTP, GG, Skype były dostępne.