Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM TP T42 - "odklejona" grafika, czy aby na pewno

03 Sty 2010 10:46 4379 10
  • Poziom 12  
    Witam nowo rocznie.
    Jakiś czas temu opisywałem problem z T42 (wieszał się komp) faktycznie była to odklejona grafika, zostało to zrobione, i kompik działa.
    Natomiast od kilku dni zaczął wariować komp córki, również model T42 tylko z matrycą 15-sto calową.
    Gaśnie matryca, średnio co dwie minuty, co ciekawe, jeśli odepnę zasilacz to potrafi pracować na baterii prawie godzinę zanim zgaśnie.
    W obu przypadkach, po zgaśnięciu ekranu wprowadzam kompa w stan hibernacji (klawisz Fn+F4) i po sekundzie wyprowadzam go z hibernacji i wszystko normalnie działa do ponownego zgaśnięcia, i taka zabawa trwa cały czas.
    W opcjach ekranu wyłączyłem wygaszacz i wyłączanie dysku i monitora, ale to nie pomogło.
  • Poziom 31  
    Panel Sterowania -> Opcje Zasilania
    Może ustawienie "Przełącz komputer w stan uśpienia" jest ustawione w opcji "Używa baterii" na godzinę a w opcji "Jest podłączony" na dwie minuty.
    W takich ustawieniach komputer będzie się tak zachowywał jak opisałeś.
  • Poziom 12  
    Joker. Niestety, w ustawieniach dla schematu zasilania wszystko mam ustawione na "nigdy"
  • Poziom 14  
    Witam,na pewno jest to wina "odklejonej" grafiki, - na baterii pracuje dłużej ,gdyż procesor pracuje w trybie oszczędzania i przez to mniej się grzeje - stąd dłuzsza praca.Niestety czeka Cię reballing karty graficznej,wygrzewania nie polecam,gdyż usterka często po tym zabiegu powraca.Szukaj solidnego serwisu.Przy okazji pozdrawiam z okazji Nowego Roku wszystkich z naszego forum.
  • Poziom 12  
    tepro napisał:
    Witam,na pewno jest to wina "odklejonej" grafiki, - na baterii pracuje dłużej ,gdyż procesor pracuje w trybie oszczędzania i przez to mniej się grzeje


    Szczerze powiem że ja to widzę inaczej, im wyższa temperatura, tym stabilniej powinna pracować grafika.
    Przecież po to się wygrzewa, aby punty lutownicze "złapały" no ale to moja teoria, więc mogę się mylić:|
  • Poziom 12  
    dziuras napisał:
    upewnij się jeszcze czy to na pewno matryca, może pada świetlówka jak w temacie poniżej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1435197.html
    przyjrzyj się matrycy czy jak pojawia się problem to widać coś na ekranie ?


    Kurcze, faktycznie, niby ekran jest czarny, ale rzucając z boku światło z latarki widać ikony.
    Muszę w tym momencie dodać, że przy uruchamianiu kompa ekran jest różowy, co świadczy o problemie, ale nie przypuszczałem że może dojść do całkowitej ciemności.
  • Poziom 25  
    Jeśli matryca a w zasadzie jej podświetlanie w momencie włączania nie daje czerwonej poświaty to jestem prawie przekonany, że inwerter kończy żywot (przebicie na uzwojeniu trafka). Do tych modeli IBM inwertery są tanie, proponuję wymienić, koszt niewielki a będzie pewność.
  • Poziom 25  
    Blad, inverter jest na 99% ok. Rozowy kolor przy starcie to ewidentnie uszkodzenie lampy CCFL. DO wymiany lampa a jesli nie potrafisz to matryca.
  • Poziom 28  
    Yanko121 napisał:
    przy uruchamianiu kompa ekran jest różowy


    Świetlówka się kończy, możesz przełożyć z uszkodzonej matrycy, kupić nową lub wymienić matrycę.
  • Poziom 25  
    No tak racja jakoś mi kumkło to zdanie o różowawej poświacie, pozostaje jednogłośnie zgodzić się z przedmówcami, tak to świetlówka i dwa warianty naprawy.