Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Car audio pod fabryczne radio.

inspire 03 Jan 2010 12:53 4892 18
    inspire
    Level 10  
    Znajomy ma w swoim Mercedesie fabryczne radio Sound 5. I nie chce go wymieniać. A brakuje mu bassu. Postanowił na ten cel przeznaczyć ok. 500zł. Więc potrzebuje wzmacniacz + sub. A że w tym radiu nie ma wyjść RCA a on nie chce go wymieniać, postanowiłem założyć adapter z kabli głośnikowych na RCA a nawet 2 takie. Potem użyj 2 kable które mają z jednej strony 2 RCA a z drugie 1 RCA. I tak podłączyć to do wzmacniacza. Ale nie mam pojęcia jakiego wzmacniacza i subwoofer użyć w tym zestawie. Proponowałem znajomemu aby dozbierał trochę $$ ale stwierdził że lepszy sprzęt mu nie potrzebny. Więc co byście polecili do takiego zestawu?
    Ireneo
    Level 42  
    A jaki to mercedes?Jak chce wydać 500 bo brakuje basu to w sedanie może być zawiedziony.Proponuje jakąś używkę w takim razie,chociaż nie wiem czy duży wybór będzie.Nic nie piszesz czy w tej cenie ma być Twój montaż i okablowanie.
    inspire
    Level 10  
    Montaż i okablowanie odliczone już. Tylko te graty. :D Auto to Van a dokładnie Vito 3 osobowe.
    Ireneo
    Level 42  
    Wzmacniacz używka(150-200zł) i obudowę zrobić samemu pod wymiar,gdzieś pod kanapą pasażerów.Szukać głośnika 20-25cm (ok300-400zł)do obudowy zamkniętej.Ja tak polecam.
    inspire
    Level 10  
    W tym problem że to ma być nowe. Myślałem o wzmacniczu Blaupunkta albo Magnata. A co do suba to obudowę sam zrobię.

A co myślicie o takim czymś?
    Car audio pod fabryczne radio.
    msepl
    Level 25  
    Schemat narysowałeś poprawnie.
    Co do sprzętu to proponuję małego Blaupunkta EMA260 - po zmostkowaniu jest całkiem wydajny.
    inspire
    Level 10  
    Myślę że właśnie kupię dla znajomego tego Blaupunkta i do niego Magnat Xpress 12 i będzie dobrze. Bo chyba nic lepszego za tą kasę się nie znajdzie. Oczywiście nowego.
    inspire
    Level 10  
    A nie lepiej było by podłączyć przód pod wzmaka?
    Hardjack
    Level 13  
    Raczej nie ponieważ przednie głośniki nie dadzą takiego efektu jak subwoffer podłączony pod wzmacniacz.
    inspire
    Level 10  
    Chodziło mi o to żeby i suba i głośniki podpiąć do wzmaka.
    inspire
    Level 10  
    To jaki polecacie subwoofer + wzmacniacz (4 kanałowy) do 550zł razem?
    Ireneo
    Level 42  
    Przecież to vito, 10cm głośniki tam siedzą, wzmacniacz jedynie co to filtry HPF pomogą brzmieniu ale cena jest stosunkowo większa za kolejne 2 kanały(nie 50zł).Dasz faderem bardziej na tył(a tył to sub tylko), i też będzie nieźle dla potencjalnego właściciela.
    inspire
    Level 10  
    Tam siedzą 165 mm Helixy DB 62.1, sprawdziłem rano, jak wygłuszałem drzwi. Z braku większych funduszy to chyba będzie tak jak pisałem. Ten blaupunkt i magnat i kable od tyłu zrobię na RCA i do wzmacniacza i tak to będzie grało. Już chyba nic innego w tej kasie nie da się wykombinować.
    msepl
    Level 25  
    Myślę, że przy twoim budgecie za dużo nie wymyślisz.
    Lepiej zrób porządny bas, niż wszystko na byle jak bo ma być tanio.
    Jak ograniczysz basy w radiu na przednie głośniki aby nie zniekształcały to zrekompensujesz to dobrym subwooferem i wzmacniaczem. Oczywiście cały czas rozmawiamy o klasie do 500PLN
    inspire
    Level 10  
    A jakiego suba i wzmacniacz do tego? Znajdzie sie coś innego niż w/w blaupunk i ten magnat?
    dd1991
    Level 11  
    Myślę, że na zmaka najlepiej przeznaczyć 200-250 i na skrzynie 300zł, przynajmniej będzie jakiś bas a nie buczenie jak w innych boshmana'ch.
    inspire
    Level 10  
    dd1991 wrote:
    Myślę, że na zmaka najlepiej przeznaczyć 200-250 i na skrzynie 300zł, przynajmniej będzie jakiś bas a nie buczenie jak w innych boshmana'ch.
    A jaki sprzęt polecisz?

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

A co myślicie o zestawie Magnat Xpress 12 bez skrzyni za 170zł i do tego CarPower HPB-602 za 299zł w audiosklep.pl?
    inspire
    Level 10  
    inspire wrote:
    A co myślicie o zestawie Magnat Xpress 12 bez skrzyni za 170zł i do tego CarPower HPB-602 za 299zł w audiosklep.pl?

Znajdę coś lepszego niż to?