Chce zbudować wzmacniacz (dopałkę) do zdalnego sterowania na 2sc2314. To nie ma być coś super idealnego i zwiększającego moc do 1wata (bo chyba tyle można by wyciągnąć z tego driverka) a poza tym nie chce siać na CB.
W nocie tego tranzystora jest taki schemacik
Teraz pytanie, nie wiem jak dobrać cewki L1 i L2.
Pod schematem pisze co i jak do cewek, ale chciałbym by ktoś zweryfikował czy dobrze to rozumiem.
Cewka L1 to cewka powietrzna o średnicy fi 10mm nawinięta drutem emaliowany o średnicy fi 0.6mm o liczbie zw 6.
Cewka L2 to cewka powietrzna o średnicy fi 10mm nawinięta drutem emaliowany o średnicy fi 0.6mm o liczbie zw 12.
Dobrze to rozumiem?
I jeszcze męczy mnie jedno.
Nadajnik zdalnego sterowania jest na 27MHz. Jego stopień końcowy to kondensator, dławik i antena w szereg, więc w jaki sposób połączyć wyjście nadajnika z wejściem wzmacniacza?
Czy mam pominąć ten kondensator i dławik?
Czy może nowy stopień podpiąć pod wyjście starego(zamiast anteny)?
W nocie tego tranzystora jest taki schemacik

Teraz pytanie, nie wiem jak dobrać cewki L1 i L2.
Pod schematem pisze co i jak do cewek, ale chciałbym by ktoś zweryfikował czy dobrze to rozumiem.
Cewka L1 to cewka powietrzna o średnicy fi 10mm nawinięta drutem emaliowany o średnicy fi 0.6mm o liczbie zw 6.
Cewka L2 to cewka powietrzna o średnicy fi 10mm nawinięta drutem emaliowany o średnicy fi 0.6mm o liczbie zw 12.
Dobrze to rozumiem?
I jeszcze męczy mnie jedno.
Nadajnik zdalnego sterowania jest na 27MHz. Jego stopień końcowy to kondensator, dławik i antena w szereg, więc w jaki sposób połączyć wyjście nadajnika z wejściem wzmacniacza?
Czy mam pominąć ten kondensator i dławik?
Czy może nowy stopień podpiąć pod wyjście starego(zamiast anteny)?