Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modernizacja i rozbudowa istniejącej instalacji RTV/SAT

Recorder 03 Jan 2010 19:12 3940 9
Nazwa.pl
    Recorder
    Level 13  
    Wiosną zamierzam zmodyfikować swoją instalacje do odbioru telewizji naziemnej i satelitarnej. Posiadam już antenę televes DAT-75, z przedwzmacniaczem do odbioru DVB-T, ale z uwagi na rozwój naziemnej cyfrówki jestem zmuszony zapewnić także analog na pozostałych telewizorach w domu. W związku z tym, iż jestem zadowolony z tej anteny postanowiłem dokupić do niej antene FM i VHF również televesa i całość zsumować zwrotnicą z dipolowską http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_4m_1-5-6-12-21-69-75_C0340.htm w której ustawie tak zworki aby przedwzmacniacz w antenie dostawał napięcie, a reszta nie z uwagi na symetryzatory. Przewód w instalacji to oczywiście zewnętrzna wersja Triset 113. Taka jest moja wizja systemu naziemnego, teraz przejdźmy do anten TV-SAT. Posiadam dwie czasze z zezami, jedna na Hot Birda/ Astre, druga Thora/Syriusza. Niestety wszędzie mam konwertery Quad + cztery przełączniki DiSEqC 4/1 do czterech tunerów. Wiem, że najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie multiswitcha i konwerterów Quatro, ale zestaw na cztery satelity to droga zabawa, a pyzatym musiałbym wyrzucić posiadane konwertery. W związku z tym wpadłem na pomysł zastosowania sumatorów naziemna/sat, ZWS-210 http://www.telmor.pl/pl/offer/377 w ilości 4 sztuk. Sygnał byłby dostarczony przez element zasilający przedwzmacniacz ZZ-3 http://tels.pl/separatorzasilaniazwrotnicazasilaniazz87223-p-78.html i rozgałęźnik RTA-140 na cztery niezależne sygnały. Dwie linie musiałbym dodatkowo wyposażyć w więcej gniazd, mianowicie Jedno RTV/sat plus dwa gniazda RTV, w związku z tym nie wiem jak to mam rozwiązać? W jednym przypadku mam już przewód w ścianie i pierwsze gniazdo ma mieć zapewniony odbiór RTV/SAT, a pozostałe tylko RTV, czy zastosowanie gniazd przelotowych rozwiąże ten problem? W drugim przypadku mam jeszcze pole manewru, bo dopiero będę wszystko montował i myślałem nad zastosowaniem rozgałęźnika RM-3F, tak aby był wstawiony między jedno wyjście z rozgałęźnika RTA-140, a sumator ZWS-210 i dzięki temu uzyskałbym dwa niezależne sygnały telewizji naziemnej. Gniazda jakie chciałbym zastosować, to GFS-210 do odbioru RTV/SAT i jedno jakieś do odbiory Radio/TV/Sat. Nie wiem tylko co zrobić na tym wmurowanym już odcinku. Jakie zastosować gniazdo, aby za nim móc mieć jeszcze telewizje naziemną. Aha mam jeszcze pomysł wpuszczenia w to wszystko sygnału z tunera sat, tak abym mógł w sypialni lub kuchni, gdzie nie będę miał tunera sat oglądać np. TVN24. Do tego wykorzystałbym modulator z tunera sat, gdyż tak mam obecnie i działa ok. oraz sumator do tego przydałby się RDZ-212 http://tels.pl/rozgalezniksumatorrdz212-p-104.html tylko nie wiem, czy zadziała on jako sumator 2 do 1? Proszę o Wasze sugestie co i jak zmienić w tej instalacji, szczególnie chodzi o gniazda i konieczność stosowania dodatkowego wzmacniacza? Najdłuższy odcinek ten wmurowany ma ok. 15 metrów i już dziś służy do transmisji sygnału TV naziemnej z anteny naziemnej rozdzielonym zwykłym rozdzielaczem, niestety to tylko prowizorka, ale nastraja nadzieją, że przedwzmacniacz w antenie i ten w RTA-140 starczą w zupełności.
  • Nazwa.pl
    Sien
    Level 14  
    Tekst nieco zawiły. Nie do końca rozumiem o co chodzi... Zwłaszcza jeśli chodzi o sumowanie SAT+RTV i podział na gniazdka. Czy mógłbyś wrzucić jakiś schemat koncepcyjny, jak to widzisz?
    stolarek_1988
    Level 21  
    W mojej opinii gniazda przelotowe nigdy nie były najlepszym rozwiązaniem. Uważam, że każde gniazdo powinno mieć swobodny dostęp do źródła sygnału (antena). W całej instalacji wg mnie jest za dużo elementów przelotowych (rozdzelacze, sumatory, gniazdka przelotowe).

Proszę zastanowić się jednak nad poważniejszą inwestycją i zamianą instalacji na instalację z multiswitchami. Da to możliwość podłączenia większej liczby klientów w domu, a także możliwość rozbudowy instalacji o nowych klientów.

Sądzę, że w domu nie będzie więcej niż 5-6 odbiorników TV, a jednocześnie mutliswitch pozwala na podłączenie do tak rozbudowanej instalacji np. tunera SAT dwugłowicowego (funkcja PVR).

Osobiście próbowałbym sprzedać przełączniki diseq i konwertery, a do zgromadzonych funduszy pokusiłbym się o dołożenie odpowiedniej kwoty i instalację multiswitcha i osobnych gniazd dla każdego odbiornika. Zminimalizuje to ilość elementów.

Proszę podać jakie ma Pan zapotrzebowanie. Mam na myśli ilość odbiorców (łącznie SAT + naziemna). Myślę, że obecnie będzie Pan chciał miec wszędzie dostęp do telewizji satelitarnej i spróbuję poszukać elementów do instalacji dla 6 odbiorców niezależnych (zakładam: salon, sypialnia, sypialnia dla gości, 2 pokoje dzieci i pokój rodziców/teściów)

Propozycja takiego multiwsitcha (chyba, że chcemy więcej niż 6 odbiorców):
    Golden Interstar
  • Nazwa.pl
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Też proponuję to samo co kolega stolarek_1988.
    Taka sama moja opinia co do użytych elementów(ilości).
    Recorder
    Level 13  
    Fakt multiswitch byłby najlepszym wyjściem, ale taki na 4 satelity trochę kosztuje, a do tego musiałbym z tych dwóch anten dać łącznie 16 przewodów do tego multiswitcha, co przy długości jednego ok 15 metrów dodatkowo podniesie koszty. TV/sat chciałbym mieć w czterech pomieszczeniach,, z czego w jednym to na odległą przyszłość. PVR nie mam, gdyż posiadam kartę DVB-S2 PCI w komputerze do nagrywania interesujących mnie programów i to jest właśnie jeden z trzech odbiorników satelitarnych.
    Znalazłem taki switch http://www.allegro.pl/itemxxxx_multiswitch_17_8_hq_t_nt_dla_minisieci_krakow.html ale nie wiem, czy jakość jego jest ok. Cena jest jeszcze do zaakceptowania.

Przypominam o regulaminie pkt. 10.11 . [SP5ANJ]
    stolarek_1988
    Level 21  
    PVR za niedługo w mojej opinii będzie urządzeniem codziennego użytku.

Rozumiem, że karta działa jako PVR, ale myślę że poszukiwanie multiswitcha jest jednak rozsądniejsze.

Co do 16 przewodów. Hmmm myślę, że nie ma konieczności ciągnąć 15mb przewodu x 16 przewodów tylko multiswitcha trzeba zainstalować w odpowiedniej puszce/skrzynce w pobliżu anten (np na kominie, czy balkonie - ścianie balkonu). Myślę że w takim przypadku 32mb kabla wystarczą. Anteny mam nadzieję, że nie są porozrzucane od siebie w dużej odległości (byłoby to co najmniej dziwne). Jeśli potrzebuje Pan tylko 4 wyjścia to dodatkowo maleją nam koszta.

LINK - 4 wyjścia
    lub dla porównania: LINK - 6 wyjść

Zbędne elementy wprowadzą zniekształcenia/zakłócenia sygnału. Poza tym instalację trzeba zbudować na tyle solidnie, żeby dołączanie kolejnych elementów nie było problematyczne, ani nie wpływało na jakość odbioru. Stąd moja sugestia, żeby zastosować jednak choć w jednym pomieszczeniu w domu podwójne wyjście z multiswitcha. Cena miedzy przełącznikiem 4 a 6 wyjść też sięspecjalnie nie rózni, a zawsze jest jeszcze możliwość rozbudowy systemu. Jeśli liczymu tu skrupulanie koszta i nei planujemy dalszej rozbudowy systemu yo można zastosować tańszy model. Jednak takie podejście pozbawi nas możliwości podłączenia PVR (jeśli sygnał ma docierać do 4 pomieszczeń). Do PVR potrzebujemy wtedy już 5 niezależnych wyjść (3 pomieszczenia po 1 oraz jedno podwójne). Proszę sobie dokładnie przemyśleć, co jest dla Pana istotne.
    Ja osobiście mam podobną instalację tylko w tej chwili nie mam 3 pozycji orbitalnych a 3 (switch jest na 4) i planuję dołożyć jeszcze coś w wolny slot. Moja konfiguracja to akurat 3 odbiorniki z czego:
    a) HD PRV
    b) HD
    c) SD
    więc mi wystarczył taki z czterema wyjściami.

Proszę też wziać pod uwagę, że konwertery do multiswitcha są tańsze od tych niezależnych więc i tutaj można zmniejszyć koszta. Jeśli się nie mylę to teraz też ma Pan 16 przewodów z konwerterów (4 pozycje orbitalne na 4 tunery/ diseq --> tuner)
    a to wychodzi 4x4 =16. Wynika z tego, że ingerencja w okablowanie przy samej antenie nie byłaby tak duża i dałaby możliwość podłączenia porządnej instalacji radia i TV naziemnej przy pomocy anten UHF i VHF.

Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji i montażu całej instalacji.

PS. W całej instalacji pokusiłbym się jeszcze o niezależne rozprowadzenie internetu (poza WIFI) i telefonu w domu w taki sposób, aby wszystko można było podpiąc jednym gniazdem: Przykład
    Recorder
    Level 13  
    Teraz całkiem skołowałem, faktycznie takie rozwiązanie ma sens. Pytanie tylko, gdzie dostane za małe pieniądze odpowiednią hermetyczną skrzynkę, czy są jakieś do instalacji elektrycznych? Anteny są przy oknie w odległości ok 3 metrów, więc problemu nie będzie, Na chwilę obecną mam podpięte trzy tunery i przy antenie mam 3 przełączniki diseqc 4/1 i tylko trzy kable biegnące do domu. Mniejsza o to, gdybym zastosował ten multiswitch to czy posiadając zwykłe dwa tunery od cyfry Philips DSX6010 z wgranym alternatywnym softem będzie wszystko działać? Nie wiem czy standard Diseqc 1.0 starczy? Teoretycznie powinno to działać jak zwykły przełącznik diseqc 4/1, ale jak wiadomo teoria nie zawsze jest zgodna z praktyką. Aha tak na koniec, jak montuje się gniazdka RTV/SAT, w jaki sposób zostawić naddatek przewodu potrzebnego do instalacji. Planuje wszędzie dać Triset 113 zewnętrzny, a jak wiadomo do elastycznych on nie należy, dodatkowo, czy taki multiswitch posiada zasilanie dla przedwzmacniacza antenowego w antenie naziemnej?
    stolarek_1988
    Level 21  
    O ile wiem to do podanych mutliswitchy potrzeba zasilania z oddzielnego (dodatkowo do kupienia za około 85zł ) zasilacza. Antenę musimy zasilić oddzielnym urządzeniem (ale to też zależy co planujemy podłączyć - ilość anten itp). Philipsy mogą sobie nie radzić, ale tutaj proponuję pytać na forum.dvhk.pl w dziale philips lub w instalacjach (philips chyba lepszy) kiedy ruszy na nowo - obecnie awaria serwera. Sam osobićie uwazam że są one niezawodne, ale nigdy nie uruchamiałem na nich diseqa. Tunery te o ile wiem są dość wybredne, ale soft jest cały czas poprawiany. O ile pamiętam to dobrze współpracują z przełącznikami Viper (nie wiem czy taki multiswitch się znajdzie). Niestety nie mam już philipsa, żeby to sprawdzić. Jest jedno "ale". Na switchu jest napis diseqc 2.0...

O skrzynki proponuję pytać w sklepach takich jak castorama czy praktiker, a także ze sprzetem satelitarnym (satserwis - w łodzi, lub na www.dipol.com). Myślę, że na allegro też może się coś uda znaleźć - z racji regulaminu nie szukam bo nie wolno podawać linków do aukcji.
    Skrzynka nie musi być jakoś super szczelna. Wilgoć i tak się zawsze dostanie, a tak na prawdę najważniejsze jest żeby się po urzadzeniu woda nie lała, a zasilacz może być już wewnątrz budynku (zasilanie jest prowadzone kablem podobnym do satelitarnego.

Nie wiem jak chce Pan rozwiazać kwestię instalacji TV naziemnej. Z ilu anten Pan korzysta? Jeśli mamy ro instalować całkiem porządnie to postaram sieznaleźć tutorial odnośnie doboru anten naziemnych, ich parametrów i zastosowań oraz kątów odbioru sygnału. POzostanie wtedy tylko kwestia sprawdzenia z ilu kierunków odbiera Pan sygnał naziemny i czy będzie wymagane podłaczanie tłumików i innych elementów.

Co do diseqa jeszcze to proponuję zapoznać się z możliwością najnowszych softów do 6010 - powinny być one w readme każdego softu na stronie laki.dvhk.pl . Tunery jeśli są Pana własnością myślę, że z niewielką dopłatą uda się Panu zamienić np na jakieś fergusony z serii 7x18 lub z trochę większą na FXy choć osobiście nie polecam (w szczególności jeśli mamy splitter c+). Tak sobie myślę, że jeśli mamy w nich obsługę diseq 4/1 to i multiswitche też powinny śmignąć.

Jak zakończyć nadmiar przewodu niestety nie podpowiem.....
    Recorder
    Level 13  
    Philipsy śmigają obecnie na przełącznikach Golden Interstar i jakimś no name. Oba 4/1 Astra/Hot Bird/Syriusz/Thor. Anteny naziemne to Televes DAT-75, oraz z uwagi na konieczność odbioru analogowej jedynki muszę zakupić antenę na VHF i dodatkowo na radio FM. Naturalnie obie nowe będą Televesa, z uwagi na to, iż jestem zadowolony z solidnej konstrukcji obecnie posiadanej anteny. Zasilanie anteny to oczywiście będzie telmorowski ZZ-3 i zwrotnice Alcad MM-407.
    stolarek_1988
    Level 21  
    W takim razie widzę, że całą resztę Pan wie. Pozostaje mi już tylko życzyć powodzenia.

TVP 1 niestety nadaje na niskim zakresie (VHF) chyba jako jedyny kanał TV naziemnej...... ;(