Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tania w budowie i prosta PRZETWORNICA 12V na 220V 500W

zasoby 13 Jul 2004 16:31 162290 100
Altium Designer Computer Controls
  • Projekt ten wywołał spore poruszenie na electronics-lab.com, nic dziwnego, jest to jedna z najprostszych konstrukcji przetwornic wysokiej mocy. Zasada działania jest bardzo prosta - układ CD4047 z kilkoma elementami generuje prostokąt 50Hz, tranzystory dokonują przełączania, taki sygnał trafia do transformatora. Nie trzeba wykonywać transformatora, może być każdy odpowiedniej mocy z dwoma uzwojeniami wtórnymi 2x12V oraz pierwotnym 220V. Po prostu podłączamy go odwrotnie... ;) 12V-0V-12V stają się uzwojeniem pierwotnym, 220V jest uzwojeniem wtórnym.

Oficjalny projekt posiadał sporo błędów, które zostały opisane tutaj

W poprawionej wersji dołożono zabezpieczenie w postaci bezpiecznika. Dodano diody i rezystory zabezpieczające tranzystory.

Schemat ideowy

W załącznik PCB i SCH w Eagle.

Link:
    http://www.electronics-lab.com/projects/power/033/index.html

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zasoby
    Level 23  
    zasoby wrote 785 posts with rating 410, helped 4 times. Been with us since 2002 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Witam.
    A czy zamiast układów LM358 można zastosować TL072?
    kinro
    Level 15  
    Tylko szkoda , że prostokąt na wyjsciu - nie wszystko da sie zasilić - no ale fakt prawie za darmo :))
    dorix
    Level 12  
    Transformator do tej przetwornicy ma być 500W czy więcej ??
    Pozdro...
  • Altium Designer Computer Controls
    zasoby
    Level 23  
    czemu podmieniać LM358 - 60 groszy od sztuki (na www.poltronic.com.pl (link sponsorowany)), wszyscy przetestowali z wykorzystaniem tego scalaka

tak jeżeli chcemy wykorzystać pełną moc 500W transformator musi posiadać tyle a nawet lepiej troszkę więcej...

Prostokąt niestety najprościej wyprodukowaći cały układ jest prosty w wykonaniu i działaniu
    blenders
    Level 12  
    Czy ze wzgledu na prostokątny sygnał na wyjściu , można tym układem zasilić wzmacniacz np. Diora WS442 ?
    TABSIOR
    Level 24  
    Wzmacniacz tak. Problemy mogą się pojawić przy podłączeniu sprzętu komputerowego (podobno zasilacze nie lubią prostokąta na wejściu, nie wiem, nie sprawdzałem :))
    majster_15
    Level 23  
    Witam! A skąd wziąć takie trafo 12-0-12 / 220 nie spotkałem się nigdy, bardzo proszę o jakąs radę. Bardzo bym prosił o sprawdzenie czy zasilacz kompa będzie chciał prostokąt 50Hz.
    Z góry dziękuje!
    Pozdrooooo

Jeszcze drugie pytanie: Co to za tranzystor NPN 2sc1061?
    Niema go w żadnym katalogu? Zanalazłem tylko 2SC1008. Proszę o jakiś odpowiednik dostępny w sklepach. Pozdrawiam :)
    Popak
    Witam.

Transformator zwykła który ma na wyjściu 2x12V i obciążeniu 500W
    :)

Wie może ktoś jaki jest koszt wykonania samej płytki z elementami bez transformatora?
    dorix
    Level 12  
    Hej. Jakie tranzystory wykorzystać to tej przetwornicy jeżeli tych co są w projekcie nie idzie dostać! ja też bedę robil przetwornice ale wystraczy mi 200 watt. Mam w związku z tym pytanie. Czy wystraczy jak wykorzystam tylko 4 tranzystory? oczywiscie trafo 200 watt. Nara
    Popak
    Witam.
    Znalazłem w necie kiedyś przetwornice 220V 300W. I były tam tranzystorki IRF540 myśle że można ich użyć ale mogę się mylić.

W załączniku jest schemacik końcowy jak je trzeba podłączyć.
    (Nie wiem czy to jest poprawnie)
    blenders
    Level 12  
    Witam

Ja szukalem na www.tme.pl i
    Zamiennik dla 2SC1061
    to 2SD313
    jego parametry:
    SI-N 60V 3A 30W AF-POWER TO220
    majster_15
    Level 23  
    Witam! Niemam pojecia skąd wziąć takie trafo ( mam tylko takie 100W z KWK, mieli też tam większe tylko to już moc się podawało w MW :D )
    Do takiej mocy zamiast 8 tranzystorków 2N3055 zastosował bym tranzystorki ze schematu kolegi popak20, pisał on tam że nie wie czy to jest poprawne, prosił bym zatem aby ktoś sprawdził to obliczył itp. (* moja elektronika jeszcze do tego niedoszła :-( )
    Acha jeszcze jedno to trafo o którym wspominałem niema uzwojeń 12*0*12 tylko ma 24*48*90*110/380/500/550 tak coś czuje że będe go musiał przewijać ?? Proszę o radę :) Pozdrawiam
    blenders
    Level 12  
    majster_14 wrote:
    Witam! Niemam pojecia z kąd wziąść takie trafo ( mam tylko takie 100W z KWK, mieli też tam większe tylko to już moc się podawało w MW :D )
    Do takiej mocy zamiast 8 tranzystorków 2N3055 zastosował bym tranzystorki ze schematu kolegi popak20, pisał on tam że niewie czy to jest poprawne, prosił bym zatem aby ktoś sprawdził to obliczył itp. (* moja elektronika jeszcze do tego niedoszła :-( )
    Acha jeszcze jedno to trafo o którym wspominałem niema uzwojeń 12*0*12 tylko ma 24*48*90*110/380/500/550 tak coś czuje że będe go musiał przewinońć ?? Proszę o radę :) Pozdrawiam

transformator jest na http://www.indel.pl/ tylko, że toroidalny i niestety troche kosztuje :( , ale w sumie i tak wychodzi taniej 8)
    pozdrawiam
    majster_15
    Level 23  
    Bardzo dziękuję kolegom dorix i blenders za nadesłane linki :D
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam :)
    Renegat_pol
    Level 20  
    majster_14 wrote:
    Witam! A z kąd wziąść takie trafo ??? 12-0-12 / 220 niespotkałem się niegdy, bardzo proszę o jakąs radę.

Zaglądnij do dowolnej hurtowni/sklepu ze sprzetem oświetleniowym. Dostaniesz tam trafo toroidalne o napieciu 12V do zasilania halogenów. Zwylke transformatory wieksze mocy (powyżek 300W) są nawijane dwoma drutami. Wystarczy rozdzielić końcówki i mamy trafo 12-0-12. Powodzenia.
    majster_15
    Level 23  
    Dzięki koledze Renegat_pol, :D niewiedziałem o takim sposobie na trafka jak rozdzielenie końcówek. A czy jak rozdziele trafo 300W na takie 12-0-12 to będzie miało moc też raz mniejszą czyli 150W?? Poszukam takiego trafka po hurtowniach i może zobacze w jakimś markecie budowlanym :D.
    Dziękuje i pozdrawiam Mat
    Przemyslaw
    Level 28  
    spokojnie komputer i monitory chodza na prostokacie. A niby jak dzialaja UPSy? Takze telewizory, wzmacniacze i masa innego sprzetu.

Klopoty beda z urzadzeniami w ktorych pracuja silniki pradu przemiennego. Silniki dzialaja w zasadzie ale nie poleca sie zasilania ich prostokatem.
    hedora
    Level 17  
    2SC1061
    AF/s-pow; 50V, 3A, 25W ($25°), B=160-320, 8MHz
    Zamienniki
    BD234, 2N5296, BD935, D44C9, TIP31A, 2SD313

I ja sie też chyba skuszę. :D

Stawiaj spację po kropce i przecinku.
    Przemyslaw
    Level 28  
    zastanawia mnie tylko jedno: czemu nikt sie nie pokusil o jakas regulacje napiecia wyjsciowego tej przetwornicy. Chocby jakies sprzezenie zwrotne i prosta modulacje PWM. Obawiam sie, ze przy malym obciazeniu lub jego braku, na wyjsciu mozna otrzymac grubo ponad 300Vpp.
    SQ2HCE
    Level 12  
    Myślę żę można przetestować trafo z UPS-a , tam są właśnie takie trafa 2x12 na 220 V
    majster_15
    Level 23  
    A czy można połączyć wieciej mniejszych trafek żeby uzyskać jakąs tam większą moc ?? Jak tak to jak to zrobić ?? Pozdrawiam i z góry dziękuje Mat :D

A czy dało by się nawinąć takie trafo na rdzeniu z kuchenki mikrofalowej (widziełem kiedyś tam takie duże trafo )czy nadawało by się, bo uzwojenie to se nawine tylko niewiem jak z tym rdzeniem i karkazem . Pozdrawiam :D
    telewizory
    Level 18  
    Jakiś rok temu zrobiłem coś podobnego. Zabrakło mi transformatora (do dziś go nie zdobyłem), a do prób używałem trafo o przekładni 230/15 i mocy 40W. Bez obciążenia na tym trafo powstawało napięcie >300V. Nie radzę więc używać tej przetwornicy do delikatnych urządzeń elektronicznych. Mój projekt miał tylko zasilić wiertarkę (ok. 500W) na działce, więc żadna korekcja napięcia nie była potrzebna. Na Elektrodzie jest kilka ciekawych projektów przetwornic i proponuję je przejrzeć przed zbudowaniem tej. Wtedy, jak robiłem tą moją, to gdzieś w internecie (nie wiem gdzie) znalazłem taki projekcik z generatorem kwarcowym i regulacją PWM - w załączniku.
    Jeśli ktoś nie posiada podwójnego transformatora, to może wykorzystać ideę z poniższego schematu.

Proponuję też zamiast tranzystorów 2N3055, których prąd wg katalogu wynosi 15A zastosować KD502 o prądzie 20A (wg tego samego katalogu).
    Co do zastosowania - większość wiertarek, wyrzynarek i odkurzaczy powinna działać, ponieważ posiadają one silniki prądu stałego. Problemy mogą się zacząć z silnikami indukcyjnymi (zwłaszcza podczas ich rozruchu). Dobrze jest zrobić regulację częstotliwości w małym zakresie (ja tak zrobiłem). Podczas pracy z silnikiem prądu stałego można zwiększając częstotliwość, poprawić skuteczność całej przetwornicy, a podczas rozruchu silnika indukcyjnego można uniknąć niebezpiecznego ręcznego rozkręcania (ponadto czasami przydaje się możliwość zmieniany jego obrotów).
    Przemyslaw
    Level 28  
    [...Co do zastosowania - większość wiertarek, wyżynarek i odkużaczy powinna działać ponieważ posiadają one silniki prądu stałego. Problemy mogą się zacząć z silnikami indukcyjnymi (zwłaszcza podczas ich rozruchu). Dobrze jest zrobić regulację częstotliwości w małym zakresie (ja tak zrobiłem). Podczas pracy z silnikiem prądu stałego można zwiększając częstotliwość poprawić skuteczność całej przetwornicy, a podczas rozruchu silnika inukcyjnego można uniknąć niebezpiecznego ręcznego rozkręcania (ponadto czasami przydaje się możliwość zmieniany jego obrotów). ...]
    Z całym szacunkiem ale nic z tego nie zrozumialem! Ze niby wiertarki, odkurzacze maja silniki pradu stalego??? Coz - chyba nie stad skad ja pochodze... :wink: Za pomoca regulacji czestotliwosci mozna uniknac recznego "rozkrecania"???

Dla sprostowania: Silniki pradu stalego na 220V sa BARDZO rzadko spotykane (ja nie widzialem!). A jesli juz to z takiej czy innej przetwornicy napewno nie ruszy zaden!
    majster_15
    Level 23  
    W linku który podał kolega telewizor jest schemat przetwornicy ze scalakiem NE 555 i jakimś innym niezidentykowanym przezemnie scalakiem jest to kośc z napisem 1/2 4013 co to jest ?? Przypuszczam zę to któryś z CD 4013 ale który CD4013B, CD4013BC, CD4013BDMSR CD4013BKMSR, CD4013BM 8O Proszę o odpowiedź także na moje inne posty - z góry dziękuje! Pozdrawiam Mat :)
    Przemyslaw
    Level 28  
    Tak chodzi o przerzutnik CD4013. Nie ma znaczenia jakie tam sa na koncu literki. Oznaczaja one, np. zakres temperatur pracy, rodzaj obudowy, itp. W takich eksperymentalnych warunkach nie trzeba sie nimi zwykle przejmowac.
    Ta przetwornica na 555 i cd4013 budzi z kolei moje watpliwosci co do stopnia mocy. Nie nadaje sie to raczej do uzyskiwania duzych pradow, przyzwoitej sprawnosci. Poza tym takze brak stabilizacji napiecia na wyjsciu :( 100% Wypelnienie polokresow - tez przy braku obciazenia bedzie ponad 300V (zaleznie od trafka) o ile od razu nie popali tranzystorow...

Czemu nikt nie napisal o tranzystorach FET? Uczepiliscie sie tych 2N3055 a ich cena wcale nie wyjdzie tak malo (jesli stosuje sie 6 czy wiecej sztuk). Przetwornice na tranzystorach bipolarnych budowalo sie 15 lat temu. Ja robilem kiedys na IRF150 z EdW i dzialala znakomicie.
    Troche bez sensu jest tez wg mnie stosowanie stabilizacji 50Hz kwarcem (wspominany załącznik oraz schemat z EdW) - i tak nie ma sinusa - do tego PWM, to po co rowne 50Hz? W zupelnosci wystarczy chyba NE555 jako generator albo astabilny przerzutnik na dwoch tranzystorach.

Acha - jak wam sie podoba MOJ projekt najprostszej przetwornicy 12>>220V? Temat niegdys wykorzystywany w lampowych radyjkach samochodowych :) :) :)
    telewizory
    Level 18  
    -->Przemysław
    Jakieś pięć lat temu bawiłem się różnymi sprzętami AGD. Z tego czasu zapamiętałem że silnik odkużacza obraca sią przy zasilaniu z zasilacza prądu stałego 12V. Było to dawno temu więc aby sprawdzić czy pamięć mnie nie zawodzi przed chwilą ponowiłem to doświadczenie: z zasilacza komputerowego wziąłem 12V i silnik w moim starym, radzieckim odkużaczu Ural ruszył. Początkowo sądziłem że jest tam jakiś prstownik diodowy ale po przyjżeniu się silnikowi stwierdziłem że jest inaczej. W załączniku jest schemat jak to wszystko działa. Rysunek jest uproszczony - silnik ma oczywiście więcej uzwojeń na wirniku. Dobrze pamiętam też że w jednym enerdowskim małym odkużaczu silnik całkiem szybko się kręcił z zasilaczem 15W.
    O co chodzi z rozkręcaniem - przykładowo: ja testowałem przetwornicę z silnikiem indukcyjnym wyciągniętym z magnetofonu szpulowego (ok. 10W). Czasem nie chciał ruszyć i głośno buczał. Wystarczyło wtedy chwycić palcami oś i pokręcić - dalej silnik kręcił się sam.

-->Majster_14
    Oczywiście chodzi o jedną część układu CD4013. Nie chodziło mi jednak o rozwiązanie generatora a o układ tranzystorów mocy umożliwiający wykożystanie tafo z jednym uzwojeniem pierwotnym. Schemat ten pochodzi z http://www.elektronet.gower.pl/ ale chyba nie ma tam więcej informacji na jego temat.
    telewizory
    Level 18  
    -->Przemysław
    Fajny pomysł; nie wiedziałem, że coś takiego było stosowane w radiach samochodowych.
    Prądy anodowe nie są zwykle zbyt duże, to może to działało, ale i tak chyba było trzeba regularnie wymieniać przekaźniki?