Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Pavilion dv9680ew znikający napęd CD

kamil18_05 03 Sty 2010 22:09 2927 10
  • #1 03 Sty 2010 22:09
    kamil18_05
    Poziom 12  

    Witam.
    Mam problem z napędem dvd. Po uruchomieniu komputera system widzi go przez parę minut a następnie znika. Zrobiłem system recovery i to nic nie pomogło. Napęd się otwiera po włożeniu płyty i słychać jak chodzi.
    Czy ktoś się spotkał z takim problemem jak tak to będę wdzięczny za info jak to rozwiązać.
    Dzięki

    0 10
  • #2 04 Sty 2010 09:32
    Richter
    Poziom 31  

    Sprawdź prawym Mój Komputer>Właściwości>Menadżer Urządzeń>Sprawdź czy nie masz nigdzie żadnego zółtego ?

    0
  • #3 04 Sty 2010 09:41
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Żółte w urządzeniach to jedno (i bodaj mniej istotne skoro napęd się pojawia przy starcie), ale ważniejsze jest zajrzenie do podglądu zdarzeń i sprawdzenie - pewnie w zakładce System - czy nie ma tak jakichś komunikatów o błędzie napędu (ATAPI, CD-ROM, itp.) lub kontrolera.

    0
  • #4 04 Sty 2010 09:48
    tronic1
    Spec od komputerów

    Lub brak mechanicznego styku na złączu. Wymontuj napęd i zamontuj ponownie.

    0
  • #5 04 Sty 2010 18:51
    kamil18_05
    Poziom 12  

    tronic1 napisał:
    Lub brak mechanicznego styku na złączu. Wymontuj napęd i zamontuj ponownie.

    Też bym za tym obstawiał. Tylko dlaczego po uruchomieniu widzi a później nie. Jeżeli jest brak styku to nie powinien go widzieć.

    Dla przypomnienia, wiedza z 1 klasy szkoły podstawowej. Zdania rozpoczynamy wielką literą. Ostatni raz poprawiałem wiadomość. mat_ed

    0
  • #6 05 Sty 2010 01:24
    misiupan
    Poziom 35  

    Może to być też wina mostka na płycie. Najczęściej urządzenia znikają z winy mostka północnego, choć fizycznie napęd podłączony jest południowego. W twoim przypadku gdyby był brak styku na złączu to napęd nie działał by cały czas,a nie po chwili od startu.
    Jestem zdania że kontakt z napędem zanika wraz ze wzrostem temperatury na mostku północnym.
    Ale bez oględzin to można tylko strzelać w ciemno.

    0
  • #7 05 Sty 2010 23:09
    kamil18_05
    Poziom 12  

    Fajnie dzięki za podpowiedzi.
    Jeszcze tylko jedno: po odkręceniu wszystkich śrubek od dołu nie mogę zdjąć dolnej obudowy co tam może trzymać jeszcze? Nie chciał bym niczego połamać przez przypadek.

    0
  • #8 06 Sty 2010 00:40
    misiupan
    Poziom 35  

    Pod dyskiem są śrubki, karta wi fi też do odkręcenia, od drugiej strony należy zdjąć panel z włącznikiem i odkręcić klawiaturę, ostrożnie z tasiemkami !!. Po zdjęciu klawiatury są kolejne śrubki, trzeba tez odłączyć od wi fi kabelki anten, trzeba odłączyć matrycę i kilka kabelków obok - zdjąć matrycę i ramkę z tylnej dolnej części obudowy . Odłączyć touchpad i jak nic nie zapomniałem to powinno dać się zdjąć górną część obudowy (palmrest). Potem żeby wyjąc płytę to kolejne kilka śrubek i kilka kabelków trzeba wypiąć z gniazdek.

    0
  • #9 12 Kwi 2010 19:24
    Dorsześ
    Poziom 9  

    NO i jak sytuacja z tym napędem? Mój HP to 9625EW i mam dokładnie ten sam problem, piszę tutaj ponieważ nie ma sensu zakładania nowego wątku...

    0
  • #10 18 Kwi 2010 17:05
    kamil18_05
    Poziom 12  

    Dalej borykam się z tym problemem. Jedyne rozwiązanie jakie widzę na dzień dzisiejszy to zakup nowego napędu. Znajoma pytała w hp i jest to wydatek ok.230zł

    0