Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak dźwięku w głośnikach

krasy191 04 Sty 2010 09:48 2397 11
  • #1 04 Sty 2010 09:48
    krasy191
    Poziom 9  

    Witam!
    Mój problem polega na tym że po podłączeniu nowych głośników nie dochodzi do nich żaden sygnał. Brak jakichkolwiek szumów zarówno na kanałach przednich i tylnych.
    Mój sprzęt to radio Alpine XDA-X311, a głośniki to Helix DB 62.1.
    Cała sytuacja zaczęła się wczoraj podczas montażu głośników(wcześniej były seryjne, tylko że mi popękały więc postanowiłem wymienić). Na seryjnych wszystko było ok, całość grała. Podłączyłem Helixy z przodu ale tylko te 165mm bo zrobiło się ciemno i nie miałem jak podłączyć zwrotnic i tweeterów, więc soprany zostały seryjne. Uruchomiłem radio i chwilkę pograło i nagle ucichł dźwięk. Radio zachowuje się normalnie uruchamia się ale nie ma żadnego głosu w głośnikach. Z tylu nie mam głośników ale gdy sprawdzałem na seryjnych czy będzie coś grało to podobnie jak z przodu zero jakichkolwiek szumów i dźwięków. Co się mogło stać?
    Sprawdziłem bezpiecznik w radiu i jest ok. Dla pewności podłączyłem stare radio efekt jest ten sam. Próbowałem także odłączyć Helixy i puścić dźwięk na starych seryjnych i też nic nie ma.
    Strasznie dziwna sytuacja.
    Może coś spaliłem, może gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik trzeba sprawdzić?
    A może wina tkwi w fakcie że podłączyłem same woofery z helixa bez zwrotnic?
    Pomóżcie.

    0 11
  • #2 04 Sty 2010 10:19
    wit007
    Poziom 24  

    Może to radio ma możliwość wyłączenia wewnętrznego wzmacniacza? Bawiłeś się menu? To, że podłączyłeś same woofery nie powinno mieć wpływu, przecież i stare i nowe są 4 ohmowe?

    0
  • #3 04 Sty 2010 10:28
    kamil907
    Poziom 28  

    Ale przecież napisał, że podłączył też stare radio dla sprawdzenia i na nim też nie grało tak więc obstawiał bym, że wina nie leży po stronie radia. O jakim aucie jest mowa?

    0
  • #4 04 Sty 2010 10:38
    wit007
    Poziom 24  

    Oooo. Dziwne. Faktycznie - nie doczytałem. A stare radio na starych głośnikach gra? Może gdzieś kabel wyciszania do telefonu robi zwarcie?

    0
  • #5 04 Sty 2010 10:41
    kamil907
    Poziom 28  

    Chyba, że to jakieś lepsze auto które ma fabrycznie wzmacniacz poza radiem i to można by sprawdzić. Dlatego zapytałem o jakie auto chodzi ;]

    0
  • #6 04 Sty 2010 11:58
    krasy191
    Poziom 9  

    Auto to Opel Vectra A z 95 roku. Najdziwniejsze jest to że te głośniki pograły chwilkę i po około 20 sekundach ciach i koniec. Na starym radiu i starych głośnikach tez nie gra. Jakby coś odcięło sygnał na głośniki. Tylko nie mam pojęcia co to może być.

    0
  • #7 04 Sty 2010 12:35
    sanders156
    Poziom 35  

    Normalnie bym powiedzial ze upalily sie koncowki mocy w radiu ale skoro na innym nie gra to proponuje podpiac glosnik na krotko do radia , poprostu wpisac kable w iso ale nie chodzi mi o orginalna instalacje

    0
  • #8 04 Sty 2010 13:17
    krasy191
    Poziom 9  

    Dzisiaj po pracy tak spróbuje zrobić. Dam znać co i jak

    0
  • #9 05 Sty 2010 10:09
    krasy191
    Poziom 9  

    No i już chyba wszystko jasne. Pojechałem do elektryka i okazało się że spaliła się końcówka mocy czy jakoś tak w radiu. Zdjąłem obudowy w drzwiach i tam znalazłem wręcz oderwany kabelek od głośnika, który pewnie zrobił zwarcie. Nie sprawdziłem jeszcze głośników ale czy jest możliwość że się spaliły przy takim zwarciu. I jeszcze jedno pytanie czy istnieje możliwość naprawy tej końcówki mocy, bo trochę mi radia szkoda.
    Najśmieszniejsze jest to że koleś co mi to zakładał tzw. fachowiec powiedział mi dzisiaj że widział że z tym kabelkiem jest coś nie tak. Co za typ nawet nie mógł go zaizolować.

    Czy da się coś z tego jeszcze naprawić.

    0
  • #10 05 Sty 2010 13:08
    wit007
    Poziom 24  

    Na pewno koncówkę da się wymienić. Z głośnikami wszystko powinno być ok.

    0
  • #11 05 Sty 2010 13:12
    krasy191
    Poziom 9  

    A nie wiesz może jaki jest tego koszt

    0
  • #12 05 Sty 2010 14:12
    wit007
    Poziom 24  

    Zależy od kości do wymiany - z reguły kilkadziesiąt zł. Z wymianą pewnie w okolicy stówki powinno się zamknąć.

    0