Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    HardwireD
    Level 11  
    potrzebuje zrobic lub kupic takie ustrojstwo. moz zadowalajaca mnie to ok 150 W. ma ktos cos takiego moze? schemat lub gotowe urzadzenie mnie interesuje.
    IjeSJot
    Level 27  
    A czy nie uważasz ze troche za duzo??
    HardwireD
    Level 11  
    uwazam ze to za malo ale bez lampy raczej wiele wiecej nie uzyskam na tranzystorze.
    IjeSJot
    Level 27  
    No na tranzystorach to bedzie ciezko bo te sa drogie na tak duze moce i te czestotliwosci.
    Rozejrzyj sie za lampowymi dopalaczami :)
    qmc
    Level 21  
    Kolego HardwireD. Zrób sobie nadajnik o mocy 10W i dobrą antene wysoko zawieszoną, a będziesz miło zaskoczony, bo wydaje mi się, że nie zdajesz sobie teraz za bardzo sprawy o czym mówisz.
    HardwireD
    Level 11  
    kolego qmc pisz na temat ok? zdaje sobie sprawe bardzo dobrze a nadajnik juz mam 40 W. potrzebuje teraz 150 W i nie pisz mi postow w stylu zrob antene , 10 w wystarczy.
    Mamut
    Level 18  
    koledzy piszą na temat. po prostu zbudowanie wzmacniacza na taką moc nie jest łatwe ani tanie.
    Pomijając już fakt że na częstotliwości ~100MHz nadawanie w Polsce jest zabronione, a przy takiej mocy to może być tylko JEDEN tydzień pracy i potem wizyta miłych (smutnych) panów.
    HardwireD
    Level 11  
    mamut:
    pracuje na ~100Mhz juz 7 rok z roznymi mocami i nigdy zadni panowie do mnie nie zapukali (no bo jak mozna zapukac do drzwi samochodu?)
    wiec prosze nie dyskutowac tu ideologiczno-spolecznie na ten temat. zadalem proste pytanie i dostalem prosta odpowiedz podparta schematem i o to chodzilo.
    wiele rzeczy w tym kraju jest niezgodnych z prawem ale po co o tym dyskutowac? nie jestem kolesiem w stylu"szukam nadajnika na ukf do 10 km " czy cos w tym stylu.
    wszystko w tym temacie.
    majonezz
    Level 18  
    HardwireD wrote:
    mamut:
    pracuje na ~100Mhz juz 7 rok z roznymi mocami i nigdy zadni panowie do mnie nie zapukali (no bo jak mozna zapukac do drzwi samochodu?)
    wiec prosze nie dyskutowac tu ideologiczno-spolecznie na ten temat. zadalem proste pytanie i dostalem prosta odpowiedz podparta schematem i o to chodzilo.
    wiele rzeczy w tym kraju jest niezgodnych z prawem ale po co o tym dyskutowac? nie jestem kolesiem w stylu"szukam nadajnika na ukf do 10 km " czy cos w tym stylu.
    wszystko w tym temacie.

Bardzo rzeczowa odpowiedź. Popieram!
    Ja polecam tranzystory BLF177. Zamów sobie na ebay'u albo w unique electronics. Kiedyś mieli wyluty po 25€. Te tranzystorki mają b. duże wzm mocy, bo to powerFETy. Wkładasz 3W mocy a wychodzi 150 (przy 50V). Schematów jest pełno w sieci.
    qmc
    Level 21  
    Kolega HardwireD, jeżeli potrzebujesz taką moc do auta, to zwracam honor. Kojarze Twoje radyjko, bo jeżeli się nie mylę jesteś z Małopolski, ale szczegułów nie będe podawal. Tak więc jesteśmy chyba niedalekimi sąsiadami i może nawet do mnie dolecisz, albo ja do ciebie :P
    HardwireD
    Level 11  
    majonezz:
    to nie dla mnie, ja potrzebuje cos zasilane max 24 v bo to juz i tak duze utrudnienie dla mnie (wozenie dodatkowego akumulatora) a przetwornica raczej odpada.

a co do mojego radyjka, to tak, jestem z krakowa, nadaje tylko z samochodu-powod? jezdze na najwieksza gorke w okolicy i mam najmocniejsza stacje piracka w okolicy. zaden pirat grajacy z wiezowca nie ma zadnych szans przy mojej lokalizacji. wtajemniczeni wiedza o co chodz. kiedys mialem swoja strone gdzie dokladnie bylo opisane wszystko lacznie z dokladnymi fotkami pokazujacymy caly proceder :) pozdrawiam.
    vy73
    Level 14  
    Gdybyś zabierał sie za budowe wzmacniacza większej mocy radze najpierw zaopatrzyć sie w odpowiednie trymery (to najtrudniejsze zadanie) a dopiero nabywać jakieś tranzystory. (ruskie chyba najtansze :)
    HardwireD
    Level 11  
    trymery powietrzne juz mam wytrzymaly w dopalce na kt930b ale ten uklad mimo ze oddawal ponad 100 W nie zadowalal mnie. chce zbudowac cos lepszego. ewentualnie moge zlecic wykonanie/kupic.
    majonezz
    Level 18  
    Witamy Pana P****a z radia B****a :D

Zobacz na http://www.euro-unique.com . Mają dość atrakcyjne ceny, ale zamawianie jest dość upierdliwe. Nie wiem jak teraz po 1 maja, ale kiedyś były jeszcze jakieś dodatkowe opłaty.
    vy73
    Level 14  
    Bez obrazy ale ten wzmacniacz na obrazku faktycznie moze cie nie zadowolic. To co zostało zrobione z tymi emiterami to tragedia. Pozatym brak tam paru kondensatorów które wedłóg producenta powinny tam być. Upewnij sie ze ta moc to jest to co nadajesz a nie samoistne wzbudzanie się tego wzmacniacza gdzieś z boku !!!! Jeżeli masz powiedzmy 100Wat i chcesz aby była jakaś odczuwalna różnica to minimum 4 razy więcej. Radze zamiast mocy szukać skuteczniejszego zestawu anten nadawczych.
    DWAserwis
    Level 29  
    montarz tego to żeczywiście pomsty z nieba wymaga - a 100W to może z akumulatora pobierał ale na 100MHz to góra 10W mógł dać
    Radze zapomnieć o trymerach , przy tych mocach stroi się cewkami, niewidzę tam żadnych kondensatorów dopasowywujących, niewidać filtrów pasmowych (po diabła wysyłać harmoniczne, tracić moc na je, i wnerwiać innych zakłuceniami.
    dużo prościej robi się wzmacniacze napięciowe, a nie prądowe , mają mniejsze straty, i stabilniej pracują.
    I warto niezapominać o prawie Oma, napewno używasz anten 75Ω i zasilanie 24V , to U² / R = P czyli miałeś na wyjściu 7,68W , no chyba że na wyjściu był jakiś układ dopasowujący, transformatorowy i przetwarzał prąd na napięcie - ale na tych zdięciach nic takiego niewidać.

A na KT930b w układzie mostkowym i wejście/wyjście transformatorowe i zasilanie ok 70V to naprawdę super wzmacniacze wychodzą i prawie zero chormonów :wink:
    Vic384
    Level 19  
    Czesc
    W tej chwili na "EBAY" jest pare wzmacniaczy tranzystorowych. Dwa sa 150W na 800MHz na tranzystorach MRF899, latwy do przerobienia na 100MHz. Nastepny , to caly modul wzmacniacza na 50MHz, z nastepujacymi tranzystorami: 2 x MRF150, 2 x MRF148, 2x MRF134.Jak wynika z tranzystorow, tez mozna go zmodyfikowac na 100MHz, szczegolnie , jesli bedzie to wzmacniacz waskopasmowy. Ceny sa nastepujace: po okolo 50US za pierwsze i okolo 75US za modul. Ceny podalem juz z kosztami przesylki do domu.
    Moja sugestia: sprawdzac na "EBAY"-u !
    Cztery miesiace temu kupilem ( wylicytowalem ) tranzystor 120W na 1800MHz, poszedl do kolegi i chodzi jako dopalka 150W na 144MHz. Kosztowal mnie (kolege) 32.74USD, z dostawa do domu.
    Pozdrowienia
    HardwireD
    Level 11  
    spokojnie panowie ta koncowka na 930 to juz historia. zostalo to gryuntownie przerobione i dzialalo, niestety jakos montazu tegio byla tragiczna i rozsypalo sie z drobny mak. robil to partacz ktorego imienia tu przez grzecznosc nie wymienie. cvo dziwne- pomimo badziewnego montazu dzialalo. dziwne ale prawdziwe. ebay odpada wolalbym kupic cos w polsce. moze komus chce sie zrobic taki dopal to ja chetnie zaplace. szczerze mowiac nie chce mi sie samemu tego robic a moze ktos ma juz gotowe urzadzenie i nie potrzebnme mu?

aha jeden warunek : napiecie zasilania max 24 V