Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows Movie Maker - montowanie filmu

Madrik 04 Sty 2010 12:56 26707 10
  • #1 04 Sty 2010 12:56
    Madrik
    Moderator Robotyka

    Chciałem zmontować sobie filmik z kamery w w/w programie.
    Generalnie, to mój pierwszy raz jako montażysty.
    Mam taki problem:
    Zrobiłem sobie montaż, ze scenami i wszystkimi efektami.
    I chciałem, oprócz ścieżki audio filmu, dodać muzykę.
    Wkleiłem plik MP3 i wszystko było świetnie.

    A potem, coś zrobiłem (konkretnie, to nacisnąłem stop w odtwarzaniu i jeszcze raz play) i teraz nie odtwarza mi tej wklejonej muzyki oraz nagranego audio.

    Jeśli wytnę muzykę z tła, odtwarza mi samo audio.
    Natomiast po ponownym wklejeniu muzyki, wyłącza się cały dźwięk, mimo że wcześniej mi się odtwarzało normalnie.

    Po kompilacji w gotowy film, też nie ma dźwięku, chyba że wytnę muzykę z tła.

    Poziom głośności, między audio a tłem (muzyką) mam na 50%. Głośność też ustawiona wysoko. "Wycisz klip" odznaczone.

    Kiedy biorę nowe projekty i zaczynam od nowa, nie mam już dżwięku, po dodaniu muzyki.

    Co zrobiłem i jak z tego wybrnąć?

    PS - za pomoc, daję "Pomógł" + 100 punktów.

    0 10
  • #2 05 Sty 2010 15:56
    novik89
    Poziom 13  

    Na jakim systemie masz WMM?

    0
  • #3 06 Sty 2010 14:50
    Madrik
    Moderator Robotyka

    XP. Sory, że zapomniałem o tym wspomnieć.

    0
  • #4 06 Sty 2010 15:48
    przemek19840
    Poziom 10  

    A jak próbujesz od nowa robić cały filmik to wtedy po jego zapisaniu też nie ma muzyki??
    Bo jeśli jest format MP3 to WMM powinien bez problemu ten format rozpoznać, zobacz jeszcze na osi czasu czy tam nie ma żadnych niespodzianek czy przypadkiem utwór nie jest wysunięty gdzieś w kosmos.

    0
  • #5 06 Sty 2010 17:26
    Madrik
    Moderator Robotyka

    Niestety, jest to cały czas. Po wstawieniu pliku muzycznego, wycina cały dźwięk.
    Samej muzyki nie chce odtwarzać.
    Czasami, uda się, że zaskoczy, ale jakakolwiek manipulacja przy obrazie (wystarczy zatrzymać odtwarzanie) i koniec zabawy. Próbowałem wielu plików, które normalnie są odtwarzane przez inne programy. Próbowałem plików innych formatów, niż mp3.
    Nic nie pomaga.

    Ale chyba dam sobie spokój i ściągnę inny program do montażu filmów, niż to Microshitowe dziadostwo.

    0
  • #6 06 Sty 2010 19:29
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    A jak masz ustawione w zakładce ustaw poziomy audio?Wejdź jeszcze w klip audio i zobacz czy nie masz ustawione wycisz audio.

    0
  • #7 07 Sty 2010 14:40
    Madrik
    Moderator Robotyka

    mati211p napisał:
    A jak masz ustawione w zakładce ustaw poziomy audio?Wejdź jeszcze w klip audio i zobacz czy nie masz ustawione wycisz audio.


    Napisałem w pierwszym poście:
    Poziomy Audio są na 50%. Wyciszenie nie jest włączone. Dlatego właśnie mam problem. ;)
    Czasami uda się, że zadziała mimo iż nic nie ruszam przy ustawieniach audio, po czym zwykle po zatrzymaniu filmu lub ruszeniu czegokolwiek - koniec pieśni.

    0
  • #8 07 Sty 2010 16:32
    novik89
    Poziom 13  

    A jakie masz wgrane kodeki w systemie? Może masz bałagan i wgranych kilka dublujących się kodeków?

    0
  • #9 07 Sty 2010 18:13
    Madrik
    Moderator Robotyka

    novik89 napisał:
    A jakie masz wgrane kodeki w systemie? Może masz bałagan i wgranych kilka dublujących się kodeków?


    Kodeki mam z Media Player'a Nie używam innych otwarzaczy. a sam MP mam upgradowany do najnowszych kodeków. przez automatyczne instalacje. Nie wgrywałem innych i dotąd mi to wystarczało.
    Zresztą wątpię, żeby to była wina kodeków, bo problem dotyczy wyłącznie dodania tła dźwiękowego w tym jednym konkretnym przypadku. Ściągnąłem sobie jakiś program do montazu filmów typu freeware i w nim problemu nie mam.

    0
  • #10 12 Maj 2010 23:56
    Maślana12345678910
    Poziom 13  

    Spróbuj pobrać media palyer clasic może zadziała. Albo poszukaj jakiegoś innego programu do montażu bo na WMM długo nie zabawisz. Mu ciągle coś nie pasuje. Jakiś bardziej wyrafinowany format i WMM odmawia posłuszeństwa.

    0
  • #11 24 Maj 2010 12:19
    Madrik
    Moderator Robotyka

    Dałem sobie z tym WMM na razie spokój.

    0